Haberler

    Restore Edilen Süleymaniye Medreseleri Havadan Görüntülendi

    Fatih ilçesinde bulunan Süleymaniye Külliyesinde yer alan 4 medresenin restorasyonu tamamlandı.

    Fatih ilçesinde bulunan Süleymaniye Külliyesinde yer alan 4 medresenin restorasyonu tamamlandı. Süleymaniye Camii ve çevresinde yer alan külliye drone ile havadan görüntülendi.

    Kültür Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'nın da bulunduğu kompleksteki Sibyan Mektebi, Evvel ve Sani Medreseleri ile Tıp Medresesi'nin kubbelerindeki bütün kurşun kaplamalar yenilendi. Bazı medreselerin beden duvarlarının derzleri yapılan restorasyon çalışması 15 ay sürdü. Kültür Bakanlığı'nın 1.5 yıl önce 5 milyon 325 bin liraya ihale ettiği restorasyon, keşif artışları ile birlikte 7 milyon 980 bin liraya mal oldu. 1940'lı yıllarda yapılan tadilatta kullanılan çimentolar temizlendi, derzler Osmanlı usulüne göre yapıldı. İstanbul Çocuk Hastanesi olarak kullanılan Tıp Medresesi bu restorasyon ile orijinal haline döndürüldü. Geçmiş dönemlerde yapılan bazı eklentiler kaldırılarak, yıkılan duvarlar örüldü. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan medreselerde 82 baca yenilendi, kubbelerdeki eski kurşunlar kaldırılınca çatlaklar özel usüllerle dikilerek onarıldı. Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanda 5 bin metre kapalı alana sahip olan 4 medresenin kış dönemindeki yağışlarda kubbeleri çıplak iken rutubet almaması için 5 bin metrekare geçici çatı kuruldu. 145 ton kurşun kullanılarak yenilenen kubbelerdeki çalışmanın tamamlanması ile geçici çatının büyük bir kısmı kaldırıldı. Mermer alemleri de yerine takılan Süleymaniye Medreseleri, havadan görüntülendiğinde İstanbul'un bir değerinin yeniden ışıldadığı fark ediliyor.

    "Dünya çapında meşhur şöhreti olduğunu biliyorum"

    Tahsil hayatında Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi hakkında bir çok bilgi edindiğini dile getiren Mustafa Lütfi Yılmaz, " Medreselerin ve külliyenin dünya çapında meşhur şöhreti olduğunu biliyorum. Burada bulunan külliyenin mevcut değerini bizimkiler fark etmemek ile beraber dünyanın çok ilgili ve alakalı olduğunu biliyorum. Araştırmaya gelen insanların büyük bir kısmı yabancıların olduğunu şahit oldum" şeklinde konuştu.

    "Kütüphanesindeki eserlerin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını biliyorum"

    Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nin dünyanın en önemli yazma eserleri kütüphanesi olduğunu ifade eden Hüseyin Özkan, "Süleymaniye kütüphanesindeki eserlerin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını biliyorum. Şu anda Kütüphane tam teşekkülü olarak bir restorasyona girmiştir. Burada bulunan kütüphane tüm dünyaya açık durumda hizmet veriyor. Süleymaniye kütüphanesinin eskiye oran ile şu anda bilinirliği yüzde yüz artmış durumda" ifadelerini kullandı.

    Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'nın 4 tarihi binada binlerce el yazma ve kıymetli taş baskı eserleri iklimlendirmeli özel dolaplarda muhafaza ederek araştırmacıların uzun yıllar daha istifadesine sunarken, kitap şifahanesi olarak isimlendirilen restorasyon ve konservasyon merkezinde de yıpranan eserlerin, ameliyat titizliği ile bakımları yapılıyor.

    Cumhuriyet döneminde çıkartılan "Tevhid-i Tedrisat Kanunu" ve "Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına Dair Kanun" ile İstanbul'daki Yazma Eser Kütüphaneleri Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesinde toplandı. Kütüphanedeki 106 koleksiyonda toplam 70 bin cilt kadar yazma ve 120 bin basma eser bulunmaktadır. Bunlardan 12 bin cilt kitap Türkçe; 50 bin cilt Arapça; 3 bin 680 cilt ise Farsçadır. UNESCO tarafından oluşturulan "Dünya Belleği"ne giren ve Türkiye'de bulunan 3 dokümandan biri olan İbn-i Sina'nın elyazmaları da bu kütüphanede bulunur.

    Kaynak: DailyMotion.com / Yaşam

    İhlas Haber Ajansı İstanbul Türkiye Yaşam Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title