Haberler

Restore Edilen Süleymaniye Medreseleri Havadan Görüntülendi

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Süleymaniye Külliyesinde yer alan 4 medresenin restorasyonu tamamlandı.

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Süleymaniye Külliyesinde yer alan 4 medresenin restorasyonu tamamlandı. Süleymaniye Camii ve çevresinde yer alan külliye drone ile havadan görüntülendi.

Kültür Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının da bulunduğu kompleksteki Sibyan Mektebi, Evvel ve Sani Medreseleri ile Tıp Medresesi'nin kubbelerindeki bütün kurşun kaplamalar yenilendi. Bazı medreselerin beden duvarlarının derzlerinin restorasyon çalışması 15 ay sürdü. Kültür Bakanlığının 1.5 yıl önce 5 milyon 325 bin liraya ihale ettiği restorasyon, keşif artışları ile birlikte 7 milyon 980 bin liraya mal oldu. Çalışmalar kapsamında 1940'lı yıllarda yapılan tadilatta kullanılan çimentolar temizlendi, derzler Osmanlı usulüne göre yapıldı. İstanbul Çocuk Hastanesi olarak kullanılan Tıp Medresesi restorasyon ile orijinal haline döndürüldü. Geçmiş dönemlerde yapılan bazı eklentiler kaldırılarak, yıkılan duvarlar örüldü. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan medreselerde 82 baca yenilendi, kubbelerdeki eski kurşunlar kaldırılınca çatlaklar özel usüllerle dikilerek onarıldı. Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanda 5 bin metre kapalı alana sahip olan 4 medresenin kış dönemindeki yağışlarda kubbeleri çıplakken rutubet almaması için 5 bin metrekare geçici çatı kuruldu. 145 ton kurşun kullanılarak yenilenen kubbelerdeki çalışmanın tamamlanması ile geçici çatının büyük bir kısmı kaldırıldı. Mermer alemleri de yerine takılan Süleymaniye Medreseleri, havadan görüntülendiğinde İstanbul'un bir değerinin yeniden ışıldadığı fark ediliyor.

"DÜYA ÇAĞINDA ŞÖHRETİ OLDUĞUNU BİLİYORUM"

Tahsil hayatında Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi hakkında bir çok bilgi edindiğini dile getiren Mustafa Lütfi Yılmaz isimli vatandaş, "Medreselerin ve külliyenin dünya çapında meşhur şöhreti olduğunu biliyorum. Burada bulunan külliyenin mevcut değerini bizimkiler fark etmemek ile beraber dünyanın çok ilgili ve alakalı olduğunu biliyorum. Araştırmaya gelen insanların büyük bir kısmı yabancıların olduğunu şahit oldum" şeklinde konuştu.

"KÜTÜPHANESİNDEKİ ESERLERİN DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE OLMADIĞINI BİLİYORUM"

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nin dünyanın en önemli yazma eserleri kütüphanesi olduğunu ifade eden Hüseyin Özkan isimli vatandaş ise, "Süleymaniye kütüphanesindeki eserlerin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını biliyorum. Şu anda Kütüphane tam teşekkülü olarak bir restorasyona girmiştir. Burada bulunan kütüphane tüm dünyaya açık durumda hizmet veriyor. Süleymaniye kütüphanesinin eskiye oran ile şu anda bilinirliği yüzde yüz artmış durumda" ifadelerini kullandı.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının 4 tarihi binada binlerce el yazma ve kıymetli taş baskı eserleri iklimlendirmeli özel dolaplarda muhafaza edilerek araştırmacıların uzun yıllar daha istifadesine sunulurken, kitap şifahanesi olarak isimlendirilen restorasyon ve konservasyon merkezinde de yıpranan eserlerin bakımları yapılıyor.

Cumhuriyet döneminde çıkartılan "Tevhid-i Tedrisat Kanunu" ve "Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına Dair Kanun" ile İstanbul'daki Yazma Eser Kütüphaneleri Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesinde toplandı. Kütüphanedeki 106 koleksiyonda toplam 70 bin cilt kadar yazma ve 120 bin basma eser bulunuyor. Bunlardan 12 bin cilt kitap Türkçe, 50 bin cilt Arapça, 3 bin 680 cilt ise Farsçadır. UNESCO tarafından oluşturulan 'Dünya Belleği'ne giren ve Türkiye'de bulunan 3 dokümandan biri olan İbn-i Sina'nın elyazmaları da bu kütüphanede bulunuyor.

(İrfan Altıkardeş - Ahmet Sarıkoç/İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Süleymaniye Camii İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title