Haberler

Rekabet Kurulu'ndan Yapı Denetimi Şirketlerine Toplam 52 Bin 443 TL İdari Para Cezası

Rekabet Kurulu'nun Çorum'da Faaliyet gösteren yapı denetim kuruluşları ve bu kuruluşlara hizmet veren yazılım şirketi hakkında yürüttüğü soruşturma sonuçlandı.

Rekabet Kurulu'nun Çorum'da Faaliyet gösteren yapı denetim kuruluşları ve bu kuruluşlara hizmet veren yazılım şirketi hakkında yürüttüğü soruşturma sonuçlandı. Yargı yolu Ankara İdare Mahkemeleri olmak üzere gerekçesi daha sonra tebliğ edilecek Rekabet Kurulu kararı çerçevesinde 10 yapı denetimi şirketine toplam 52 bin 443 TL idari para cezası verildi.

Rekabet Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Çorum'da faaliyet gösteren yapı denetim kuruluşları ve kuruluşlara hizmet veren yazılım şirketinin rekabeti bozucu davranışlarda bulunmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti için yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma, Çorum'da yapı denetim kuruluşlarının havuz sistemi kurdukları ve iş dağılımını belli bir sisteme göre yaptıkları iddialarını içeren başvuru üzerine başlatılmıştı. Soruşturma safhasında, yapı denetim kuruluşlarının iş alma bakımından kurdukları sistem ile yazılım şirketinin bu sistemin oluşturulması, işleyişi ve pazarlanmasındaki rolü incelendi. 2 Aralık 2013 tarihinde Rekabet Kurulu'nca dosyanın müzakeresi sonucunda, Çorum İlk Yapı, Çorum Pozitif Yapı, Çorum Teknik Yapı, Günay Yapı, Hattuşa Yapı, Kalite Yapı, Loca Yapı, Toktaş Yapı, Tunam Yapı Denetim şirketinin iş alma sistemindeki uygulamalarıyla 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiklerine karar verildi. Ayrıca Duru Bilişim Teknolojileri İletişim Yayıncılık Eğitim İnşaat Emlak Elektronik'in de, Kabahatler Kanunu'nun 14. maddesi bağlamında bu ihlale iştirak ettiği sonucuna varıldı. Bu nedenle anılan teşebbüslere idari para cezası verildi.

Açıklamaya göre 2012 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren; yüzde 0.9'u oranında olmak üzere Çorum İlk Yapı Denetim'e 5 bin 221,69 TL, Çorum Pozitif Yapı Denetime 4 bin 897,99 TL, Çorum Teknik Yapı Denetim'e 4 bin 188,25 TL, Günay Yapı Denetim Ltd. Şti.'ye 5 bin 845,47 TL, Hattuşa Yapı Denetime 3 bin 517,70 TL, Kalite Yapı Denetime 6 bin 374,60 TL, Loca Yapı Denetime 5 bin 984,89 TL, Toktaş Yapı Denetim Ltd. Şti.'ne 6 bin 741,04 TL, Tunam Yapı Denetim'e 6 bin 889,32 TL idari para cezası verildi.

Duru Bilişim Teknolojileri İletişim Yayıncılık Eğitim'e ise 2012 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirinin yüzde 0.6'sı oranında olmak üzere 2 bin 872,32 TL idari para cezası kesildi. Böylece yargı yolu Ankara İdare Mahkemeleri olmak üzere gerekçesi daha sonra tebliğ edilecek Rekabet Kurulu kararı çerçevesinde 10 yapı denetimi şirketine toplam 52 bin 443 TL idari para cezası verildi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Çorum Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title