Haberler

Yüksel Almanya’da Türkiye’deki Anayasa Reformunu Anlattı.

Güncelleme:

Ak Parti Mardin Milletvekili, Siyasi Ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı Dr. Cüneyt Yüksel Almanya Federal Meclis Ve Federal Hükümet'in Davetlisi Olarak 3-8 Ekim Tarihleri Arasında Almanya'ya Bir Ziyaret Gerçekleştirdi.

Ak Parti Mardin Milletvekili, Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı Dr. Cüneyt Yüksel Almanya Federal Meclis ve federal Hükümet'in davetlisi olarak 3-8 Ekim tarihleri arasında Almanya'ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Giresun Milletvekili Hacı Hasan Sönmez, Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Karabük Milletvekili Mustafa Ünal, Antalya Milletvekili Atilla Emek, Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'tan oluşan heyetle birlikte Almanya'da temaslarda bulunan Yüksel hükümet temsilcileri, Anayasa mahkemeleri üyeleri ve Adalet Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirdi.

5 gün boyunca temaslarını sürdüren heyet; Almanya'da Baden-Württemberg Eyaleti Anayasa Mahkemesi Başkanı Eberhard Stilz, Eyalet Meclisi Başkan Yardımcısı Bayan Christa Vossschulte, Eyalet İçişleri Bakanı Heribert Rech, Batı Avrupa, Amerika, Türkiye, Japonya, Hindistan Halklararası Anlaşma Programları bölümü Müdürü Bay Dr. Peter Theiner, Federal Anayasa Mahkemesi temsilcileri, Adalet Bakanlığı görevlileri, Federal Meclis Hukuk Komisyonu Başkanı Siegfried Kauder, AB Dışilişkiler Araştırma grubu üyeleri, Alman Parlamenterler Topluluğu, Türk-Alman Parlamenterler Grubu Başkanı Milletvekili Claudia Roth, Dışişleri Komisyonu Başkanı Milletvekili Dr. Ruprecht Polenz ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wolf-Ruthart Born ile görüşmelerde bulundu.

Almanya'daki temaslarının son derece verimli geçtiğini vurgulayan Yüksel, Türkiye'de gerçekleşmiş olan Anayasa Değişikliği ile beraber Avrupa Birliği yolunda dev bir adım attıklarını belirtti.

Anayasa Değişikliği'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda büyük bir adım olduğunu yaptıkları görüşmelerde ilgililere aktaran Yüksel, ziyareti değerlendirdi.

Almanya'da milletvekili arkadaşlarımızla beraber Almanya Parlamentosu'nda, Anayasa Mahkemesi'nde, Bakanlıklarda pek çok görüşmelerde bulunduk.

Burada 12 Eylül'de halkımızın verdiği destekle kabul edilmiş olan Anayasa Değişikliklerini muhataplarımıza anlatma fırsatını yakaladık. Anayasa değişiklikleri, Avrupa Birliği'nin Kopenhag siyasi kriterleri doğrultusunda hazırlanmış olup ve Türkiye'nin AB'ya tam üyeliği sürecinde atılmış büyük bir adımdır.

Geçmişte Yunanistan, Portekiz, İspanya gibi ülke örneklerini de masaya yatırdık. Bu ülkeler askeri rejimlerden kalmış olan anayasalarını değiştirip yani bir nevi diktatörlük demokrasiye doğru büyük bir adım atıp 80'lerde bu topluluğa katılmış ülkelerdir. Biz de artık Türkiye'nin bu süreçte attığı adımları aktarıp AB yolunda daha fazla bekletilmemesi gerekliğini belirttik.

Biz AB katılım sürecimizi hızlandırmak için en başta ve öncelikle yeni bir demokratik anayasaya ihtiyacımız olduğu bilinciyle hareket ettik.

12 Eylül tarihinde halkımızın büyük desteği sayesinde gerçekleşen Anayasa değişikliği, demokratikleşme ile beraber, ekonominin de önünün açılmasını sağlayacak; ülkemiz için farklı bir dönemin başlangıcı olacaktır.

Almanya ile ikili ilişkilerin her alanda ivme kazanarak geliştiğini kaydeden Yüksel, Almanya'dan Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde verdikleri sözlere sadık olmalarını istediklerini vurguladı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde tutumlarından dolayı Almanya Başkanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'yi eleştiren Yüksel; Merkel ve Sarkozy'yi kastederek Merkozy daha önceden verdikleri taahhütlere sadık kalmalı diye konuştu.

Yüksel şöyle konuştu:

Ülkemizin Avrasya'nın Türki devletlerinden tüm Arap ülkelerine, Kafkaslar'dan Balkanlar'a kadar uzanan geniş bir alanda etkin bir politik ve ekonomik güç yarattığı tüm dünyanın dikkatini çekmektedir. Türk dış politikasının pek çok sorunu çözme girişimlerinde bulunması ve bütün taraflarla görüşebilir durumda olması Türkiye'yi Batı dünyası için vazgeçilmez bir ortak durumuna getirmektedir.

Ben inanıyorum ki bu gelişmeleri gören Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, yani Merkozy iç politika endişelerinden sıyrılarak Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde verdikleri sözleri tutacaklardır. Çünkü onlar da birlik için Türkiye'nin üyeliğinin öneminin farkındalar.

Tabii onların da şöyle bir endişeleri de var. Avrupa Birliği'nde Almanya, Fransa ne ise biz de üye olduğumuzda eşit ağırlıkta bir ülke olacağız. En önemli 3 ülkeden birisi olacağız. Almanya ve Fransa'nın ağırlığı ne ise Türkiye'nin de öyle olacak. O zaman Avrupa bugünkünden çok daha farklı olacak.

Kaynak: Bültenler / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title