Haberler

Yeni Anayasa Başkanı Kadir Özkaya'yı Can Atalay ve Demirtaş ile ilgili 2 kritik dosya bekliyor

Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi'nde görev süresi dolan Zühtü Arslan'dan boşalan başkanlık koltuğuna Kadir Özkaya oturdu. 4 yıl boyunca AYM Başkanlığı görevini devralan Özkaya'yı AYM'nin Can Atalay'a ilişkin verdiği iki ihlal kararının uygulanmaması üzerine yapılan yeni başvurular, Selahattin Demirtaş'a ilişkin AİHM kararının uygulanmaması nedeniyle yapılan bireysel başvurusu gibi kritik dosyalar bekliyor.

Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) üç dönemdir başkanlık görevinde bulunan Zühtü Arslan'ın 20 Nisan'da emekliye ayrılması nedeniyle yapılan başkanlık seçimini, 15 üyenin 9'unun oyunu alan Başkanvekili Kadir Özkaya kazandı. Özkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AYM'ye atanan isimler arasında başkan seçilen ilk üye oldu.

ÖZKAYA SEÇİMDE 9 OY ALDI

AYM Başkanlığına Yüksek Mahkeme Üyeleri Yıldız Seferinoğlu, Yusuf Şevki Hakyemez ile Başkanvekili Kadir Özkaya aday oldu, ancak Seferinoğlu son anda adaylıktan çekildi. Seçimde Özkaya 9, Hakyemez ise 6 oy aldı.

KADİR ÖZKAYA KİMDİR?

1993'te Danıştay Tetkik Hâkimliği'ne atanan Özkaya, Kasım 2004'e kadar bu görevini sürdürdü. Ekim 2005 ise AYM Raportörlüğü görevine atandı. 2011'de Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine; Aralık 2014'te ise Cumhurbaşkanı tarafından AYM üyeliğine seçildi ve 22 Aralık 2014 tarihinde göreve başladı. AYM Genel Kurulu tarafından 12 Mart 2020 ve 5 Mart 2024 tarihlerinde yapılan toplantılarda iki kez AYM Başkanvekilliğine seçildi.

Yeni Anayasa Başkanı Kadir Özkaya'yı Can Atalay ve Demirtaş ile ilgili 2 kritik dosya bekliyorAnayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya.

CAN ATALAY İÇİN "İHLAL" KARARI VERMİŞTİ

Özkaya, geçen yıl TİP Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönünde oy kullanan 9 üyeden biriydi. Gazeteci Gökçer Tahincioğlu, Yüksek Mahkeme'de iktidar blokuna yakın olduğu söylenen Özkaya'nın kulislerde, Atalay'ın lehine verdiği karar nedeniyle "denge unsuru" olarak anıldığını aktardı.

YENİ BAŞKANI NELER BEKLİYOR?

4 yıl boyunca AYM Başkanlığı görevini devralan Özkaya'yı AYM'nin Can Atalay'a ilişkin verdiği iki ihlal kararının uygulanmaması üzerine yapılan yeni başvurular, Selahattin Demirtaş'a ilişkin AİHM kararının uygulanmaması nedeniyle yapılan bireysel başvurusu gibi kritik dosyalar bekliyor.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Politika

Selahattin Demirtaş Anayasa Mahkemesi Zühtü Arslan Kadir Özkaya AİHM Hukuk Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (11)

haksız mıyım:

o dosyalar çoktan kapandı. teröre ve teröriste ÖZGÜRLÜK YOK. başkasını düşünen yargı kararlarından öte güvenlik kuvvetlerimizi ve vatansever milletimizi görür karşısında.

46
96
yanıtYanıtla
abdullah HAMARAT:

İnsallah bir gun sen de adaletsiz bir duruma denk gelirsin de o hapislerde curuesun

yanıt72
yanıt19
Muhalif:

Bir gün senide yargılarlar anayasadan dönersin

yanıt17
yanıt7
haksız mıyım:

eğer devletime ihanet edeceksem, emperyalizmin uşaklarına hizmet edeceksem ben hapislerde çürümeyi değil ölümü tercih ederim. ammma kim siyasetçi, iş adamı, gazeteci bilmem ne kimliğinin arkasına sığınıp devleti bölmeye, darbe yapmaya kalkarsa gün yüzü görmeyecek. terörü masum gösterenin, teröristen farkı yoktur

yanıt13
yanıt27
Agacan Cenk:

Sen tam bir korkak trolsun ismini yazmadığından anlaşılır yargılanmaktan korktuğun için o adalet bir gün sanada lazım olursa diye korkuyorsun

yanıt2
yanıt1
Mevlüt:

Yasa masa istemem milletimin töresi var.

yanıt1
yanıt1
csd zbn:

CHP NEDEN DEMLE İTİFAK YAPIYOR HAİNMİSİNİZ DİYE DAVA AÇILSIN BU DA İDAM VERSİN

34
80
yanıtYanıtla
Musa Gerçekçi:

Saçmalamışsın yavrum...

yanıt34
yanıt4
GAGS:

6-10 yaş arasının eline teknolojik alet geçince..

yanıt12
yanıt1
Mevlüt:

Kritik iki dosya varmış. Atalay ve Demirtaş. Bunların ne olduğu belli. Ben hakim olsam en kolay karara bunların dosyasını bağlarım. Üst sınırdan cezayı yapıştırır geçerim

3
4
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title