Haberler

Türkiye Alarma Geçti

Ankara, Ermeni Soykırımı İddialarını İçeren Karar Tasarısının ABD'de Onaylanmaması İçin Teyakkuza Geçti. Erdoğan Telefon Diplomasisi Başlatıyor.

Ankara, Ermeni soykırımı iddialarını içeren karar tasarısıyla ilgili ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki kritik oylama öncesinde teyakkuza geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tasarının komiteden geçmemesi için kongre üyelerine mektup gönderecek. Bu süreçte telefon diplomasisini de arttırarak ABD Başkanı George W. Bush'u telefonla arayacak olan Başbakan Erdoğan'ın, tasarıyla ilgili endişelerini iletmesi bekleniyor.

Ermeni soykırımı iddialarını içeren karar tasarısıyla ilgili 10 Ekim'de Amerikan Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde yapılacak kritik oylama, Ankara'yı harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı tasarının komiteden geçmemesi için üç koldan diplomatik atak başlattı. Başbakan Erdoğan'ın bu çerçevede hem telefon hem mektup diplomasisi başlatacağı öğrenildi. ABD Kongre üyelerine mektup göndererek tasarıyla ilgili uyarılarda bulunacak olan

Erdoğan'ın, ABD Başkanı Bush ile de bir telefon görüşmesi yapmayı planladığı belirtildi. Bush'a tasarıyla ilgili endişelerini aktaracak olan Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler nezdinde de girişimlerini yoğunlaştıracak. Erdoğan'ın bazı AB liderleriyle de telefon görüşmesi yapabileceği ifade ediliyor.

Bu arada, AK Parti'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı olarak 6 kişilik bir heyetle ABD'ye gidecek. Amerikan Kongresi'ndeki meslektaşlarıyla Ermeni tasarısı konusunda görüşmek üzere 7 Ekim'de Washington'a gidecek olan Bağış başkanlığındaki Türk karma milletvekili heyeti, yoğun bir lobi çalışması yapacak. Heyetin ABD Kongre üyeleri dışında Savunma ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde de girişimleri olacak.

(DA-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title