Haberler

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 79. Yıl Dönümü

CHP Genel Sekreteri Tamaylıgil: "Kadının her düzeyde yönetime etkin katılımı sağlanmadan, bir ülkede demokrasinin varlığından söz edilemez"

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, kadının her düzeyde yönetime etkin katılımı sağlanmadan, bir ülkede demokrasinin varlığından söz edilemeyeceğini belirtti.

Tamaylıgil, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 79. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. 5 Aralık 1934 tarihinin, sadece Türkiye'de değil dünyada da insan hakları açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Tamaylıgil, Cumhuriyet'in en önemli kazanımlarından olan bu hakkın tanınmasının 79. yıl dönümünde, kadın haklarına sahip çıkmanın, Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkmak anlamına geldiğini ifade etti.

Bağımsızlık savaşını kadın, erkek bir arada veren Türk halkının Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet ile çağdaş yaşam kararlılığını ortaya koyduğunu ifade eden Tamaylıgil, dünyanın çeşitli ülkelerinde kadınların haklarını, kanlı bedeller ödeyerek elde ettiğini, bağımsızlık mücadelesinde, ön saflarda bulunan Türk kadınlarına haklarının, Cumhuriyet'in bir hediyesi olarak verildiğine işaret etti.

Tamaylıgil, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet'in sağladığı kazanımlar, sözde özgürleşme adı altında, kadınların ellerinden teker teker alınmaya çalışılıyor. Kadın–erkek eşitliğine inanmayan, kadını ikinci sınıf gören AKP zihniyetiyle karşı karşıya kalsak da umutsuz değiliz. Geleceğe güvenle bakıyoruz çünkü kadınlara güveniyoruz.

Kadınların yetki, karar alma süreç ve mekanizmalarına katılımı büyük önem taşımaktadır. Kadının her düzeyde yönetime etkin katılımı sağlanmadan, bir ülkede demokrasinin varlığından söz edilemez. Biz kadınlar Cumhuriyetimizin güçlenerek devamı, demokrasinin yerleşmesi, barışın sağlanması, birlik ve beraberlik adına siyasette her zamankinden çok yer alacağız. Ülkemizde, çocuklarımıza daha demokratik, daha özgür ve daha aydınlık bir gelecek bırakmak için, hep beraber mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz." - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Bihlun Tamaylıgil Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title