Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda tansiyon yükseldi! MHP'li Celal Adan'dan özür bekleyen HEDEP'liler oturma eylemi yaptı

Güncelleme:

TBMM Genel Kurulu'nda MHP'li Celal Adan'ın 3 hafta önce söylediği, "p....venkler" ifadesi nedeniyle tansiyon bir kez daha yükseldi. Meclis Başkanvekili Celal Adan'dan özür beklediğini söyleyen HEDEP'liler kürsünün önünde alkışlarla Adan'ı protesto etti. Başkanlık divanı önünde oturma eylemi yapan HEDEP milletvekilleri ile MHP'liler arasında gerilim tırmandı. Tartışma sırasında sinirlenen HEDEP Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık'ı diğer milletvekilleri sakinleştirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda HEDEP milletvekilleri, Meclis Başkanvekili Celal Adan'ın 3 hafta önce kullandığı, "p....venkler" ifadesi nedeniyle özür beklediklerini söyledi. Kürsünün önünde alkışlarla Adan'ı protesto eden HEDEP'liler daha sonra Başkanlık Divanı önünde oturma eylemi yaptı. Uzun süre devam eden tartışma güçlükle sona erdi.

TBMM Genel Kurulu Gergin Başladı

ADAN'IN 3 HAFTA ÖNCEKİ SÖZLERİ YENİDEN TARTIŞMA ÇIKARDI

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Meclis Başkanvekili Celal Adan, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz vereceğini söyledi. Ancak, konuşmalar başlamadan HEDEP'li vekiller, üç hafta önce Genel Kurul birleşimini yöneten MHP'li Meclis Başkanvekili Celal Adan'ın, HEDEP'lilere yönelik söylediği iddia edilen "p....venkler" ifadesini hatırlatarak açıklama beklediklerini dile getirdi.

TBMM Genel Kurulu Gergin BaşladıTBMM Başkanvekili Celal Adan

"GRUBA, MİLLETVEKİLLERİNE YÖNELİK HİÇBİR AÇIKLAMA BANA AİT DEĞİL"

Bunun üzerine Meclis Başkanı Adan söz alarak, o birleşimdeki sözlerine açıklık getirdi. Adan, "3 dönemdir Meclis Başkan Vekilliği görevini yürütmekteyim, görev sürem boyunca tarafsız, adaletli ve hakkaniyet içerisinde hareket etmek hususundaki gayretim bütün siyasi grupların takdiriyle karşılanmıştır. Geçtiğimiz günlerde Meclisi yönettiğim oturumla ilgili olarak bazı tartışmalar Genel Kurul'da gündeme gelmiştir. Bu konuda oturum sırasında ifade ettiğim hususlar bizatihi tutanaklarda yer almaktadır. Bunun dışında, beni ve parlamenter arkadaşlarımı, Parlamentoyu bağlayacak hiçbir husus bulunmamaktadır. Gruba, milletvekillerine yönelik hiçbir açıklama bana ait değildir" ifadelerini kullandı.

SAKIK: PARLAMENTODAN ÖZÜR DİLEMENİZ GEREKİR

Bu sırada, söz alma talebinde bulunan HEDEP Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık ise söz konusu oturumla ilgili olarak Adan'ın özür dilemesi gerektiğini savundu ve bu durumun böyle geçiştirilemeyeceğini söyledi. Sakık, itiraz ederek, "Ben burada kime ne yaptığınızı çok iyi biliyorum, bütün Parlamento da biliyor. Bu Parlamentodan özür dilemeniz gerekir, bizden özür dilemeniz gerekir, bize milyonlarca oy vermiş vatandaşlardan özür dilemeniz gerekir. Öyle geçiştirmekle olmaz" dedi.

TBMM Genel Kurulu Gergin BaşladıSırrı Sakık

"MESELENİN GÜNDEME GETİRİLMESİNDE FAYDA YOK"

Yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül de Adan'ın açıklamasının son derece sarih, açık olduğunu belirterek, "Bununla alakalı olarak, eğer sözlü olarak anlaşılmadıysa tutanaklarda bu yaptığınız açıklamanın ne olduğu gayet iyi bir şekilde anlaşılacaktır. Bu meselenin daha fazla gündeme getirilmesinde, daha fazla deşilmesinde ve daha fazla farklı şekilde değerlendirilmesinde bir fayda mülahaza etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

MHP'Lİ VE HEDEP'Lİ VEKİLLER ARASINDA SÖZLÜ TARTIŞMA

Açıklamaların ardından, MHP'li ve HEDEP'li milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı. HEDEP'liler iddialarında ısrar edince, Meclis Başkanvekili Adan, üç haftaki birleşimden sonra sözlerinin HEDEP'lilere yönelik olmadığına dair HEDEP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç'u aradığını söyledi. Bu açıklamanın ardından Sırrı Sakık ayağa kalkarak tepki gösterdi. Sakık'ı diğer milletvekilleri sakinleştirmeye çalıştı.

TBMM Genel Kurulu Gergin Başladı

ADAN'A ALKIŞLI PROTESTO

HEDEP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise Meclis'in tutanaklarının bir bütün olduğunu, Meclis'in video kaydı ile tutanaklarının birbirinden ayrılamayacağını söyledi. Oluç, Meclis'te temiz dil kullanılması gerektiğini, buna başkanvekillerinin de dahil olduğunu belirterek, aksi halde bu tutumu bir hakaret olarak kabul edeceklerini dile getirdi. Gündem dışı konuşmaların ardından Hakkı Saruhan Oluç, çalışmalara bu durumda devam edemeyeceklerini belirtti. Ardından, Oluç ve HEDEP milletvekilleri kürsünün etrafında toplanarak alkışla protesto ettiler. HEDEP milletvekilleri, protestolarını, yerinden söz alan grup başkanvekillerinin konuşmaları sırasında da sürdürdü.

TBMM Genel Kurulu Gergin Başladı

HEDEP'Lİ VEKİLLERDEN KÜRSÜ ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

Başkanvekili Celal Adan daha sonra birleşime ara verdi. HEDEP milletvekilleri verilen arada da kürsü etrafından ayrılmadı. Aranın ardından HEDEP milletvekilleri, Başkanlık Divanı önünde oturma eylemine devam etti. Yerinden söz alan Muhammed Levent Bülbül, HEDEP Grubu'na yönelik, "Bütün açıklamalara rağmen birtakım şeylerin yetersiz olduğu kanaati varsa bu ayrı bir şey. Biz izah ettik; bunun parti grubunu ve şahsı hedef almadığını söyledik. Bunun üzerine gitmeye gerek bulunmamaktadır." dedi. Daha sonra HEDEP milletvekilleri Başkanlık Divanı önünden ayrılarak yerlerine geçti.

TBMM Genel Kurulu Gergin Başladı

NE OLMUŞTU?

3 hafta önceki Meclis Genel Kurulu'nda söz alan HEDEP Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Cumhuriyetin kuruluş yıllarına dair bir konuşma yapmıştı. Sakık, "Mustafa Kemal bölücü müdür? Mustafa Kemal Kürt vekillerini çağırırken 'Kürdistan milletvekilleri' diyordu. Evet, doğru söylüyordu. Biz de bunun altına imzamızı atıyoruz." demişti. Bu esnada MHP'li Celal Adan ile Sakık arasında bir tartışma yaşanmıştı.

TBMM Genel Kurulu Gergin Başladı

MHP'Lİ ADAN AĞZINI BOZMUŞTU

Sakık'ın sözlerinin ardından Adan, "Polemiğe girmek istememekle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulurken milletimizin birliğine beraberliğine kurşun sıkıp askerlerimizi, polisimizi şehit edenlere ve onların adı PKK iken, bir milletvekili Türk askerini PKK tükürükleri ile boğar deseydi bu Meclis'ten canlı çıkamazdı" şeklinde konuşmuştu. Tartışma sonrası başka bir vekili kürsüye çağıran Meclis Başkanvekili Celal Adan mikrofonunun açık kaldığını unutup "p...venkler" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: Haberler.com / Politika

Tbmm Genel Kurulu Milletvekili Sırrı Sakık Celal Adan Tansiyon Ağrı MHP Politika Güncel Haberler

title