Haberler

TBMM Genel Kurulu

Kalkınma Bakanı Yılmaz, TÜİK'in, Türkiye'de dini hayat konulu araştırmasına, para cezası tehdidiyle katılım sağlayan varsa, buna yönelik gerekli incelemeleri yapacağını bildirdi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜİK'in, Türkiye'de dini hayat konulu araştırmasına, para cezası tehdidiyle katılım sağlayan varsa, buna yönelik gerekli incelemeleri yapacağını belirtti.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, üç milletvekili gündemdışı söz aldı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü'nün, Türkiye'de dini hayat konulu araştırmasının, vatandaşları rahatsız ettiğini, toplumsal barışı ve dayanışmayı zedelediğini savundu.

Akova, anketi yaptırmak istemeyenlerin para cezası tehdidiyle korkutulmasının suç olduğunu ifade ederek, böyle bir ankete neden gerek duyulduğunun anlaşılmadığını, hangi sorunun çözümünde kullanılmak istendiğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Akova'nın konuşmasına Hükümet adına yanıt verdi.

Yılmaz, TÜİK'in iki tür görevi bulunduğunu anımsatarak, kurumun istatistiki çalışmalar yürüttüğünü, saha araştırmaları yaptığını dile getirdi. Bu çalışmalarda gizliliğin temel kural olduğunu ifade eden Yılmaz,  mahkemeler  bilgi istese bile TÜİK'in vermeme hakkının bulunduğunu kaydetti.

TÜİK'in, kendi yaptığı araştırmalar dışında anayasal kurumların, kanunla kurulan kurumların taleplerini de karşıladığına işaret eden Yılmaz, buna yönelik olarak Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü ile çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Anayasal kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da TÜİK'ten, dini hayatla ilgili bir talebi olduğunu kaydeden Yılmaz, özel şirketlerin yapması halinde Akova'nın da dile getirdiği hassasiyetler bakımından sakıncalı olabileceğini düşünerek, talebe olumlu yaklaştıklarını belirtti.

Gizliliğin önemli olduğunu da düşünerek, devletin resmi kurumu olarak TÜİK'in yapmasına karar verdiklerini dile getiren Yılmaz, "Burada zorunlu cevap verme söz konusu değil. Onu yapan varsa, para cezasıyla tehdit eden varsa o bilgileri aktarın, gerekli incelemeleri yapalım. Bu tür anketlerde zorunluluk yok, tamamen gönüllülük esasında isteyen cevap verir, isteyen vermez. Cevap verenlerle ilgili gizlilik kuralları da uygulanır. Sahada buna uymayan, görevli, anketör varsa bana bildirin, her türlü araştırmayı yaparım" diye konuştu.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, gündemdışı konuşmasında 2-B arazilerinin, hak sahiplerine satışına imkan veren yasaya ilişkin aksaklıkları dile getirdi. Konuyla ilgili ard arda 3 kez yasa çıkarıldığını ifade eden Yılmaz, buna rağmen topal, aksak, yamalı bohça gibi çıkarılan yasanın, binlerce vatandaşın feryadına neden olduğunu söyledi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de BM 26 Haziran İşkence Görenlerle Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla gündemdışı söz aldı. -

Kaynak: AA / Politika

Ayşe Nedret Akova Seyfettin Yılmaz Cevdet Yılmaz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title