Haberler

TBMM Genel Kurulu

MHP'nin, gıda israfı konusunda verdiği Meclis araştırması önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

MHP'nin, gıda israfı konusunda verdiği Meclis araştırması önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

Danışma Kurulu toplanamadığından MHP'nin Genel Kurula taşıdığı grup önerisi üzerinde söz alan MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, israfın çok yüksek seviyede olduğunu söyledi.

MHP olarak her türlü gıda israfı sorununun araştırılması, tüketiminin kontrollü hale getirilmesi ve gereken önlemlerin alınması hakkında verdikleri önergeye destek olunmasını isteyen Erdem, şunları ifade etti:

"Gıda israfı, 'üretilen gıdaların tüketilmeden çöpe gitmesi' olarak da tanımlanmaktadır. Gıda israfının Türkiye ve dünyaya faturası gittikçe artmaktadır. TÜİK verilerine göre, 18 milyon ton meyve ve sebze çöpe atılmaktadır. Dünyanın hiçbir ülkesinde ekmeğe bizim ülkemizde verildiği kadar önem verilmemektedir. Her yıl 1.7 milyar ekmek çöpe gitmektedir."

Türkiye'nin dünyanın en büyük 4'üncü sebze, 10'uncu meyve üreticisi olduğuna işaret eden Erdem, "Dünyada bir yılda üretilen sebzenin yüzde 2.5'i meyvenin ise yüzde 2'si Türkiye'de üretilmektedir ama önemli bölümü iyi paketlenemediği için henüz raflara gelmeden çöpe gitmektedir." diye konuştu.

"Dünya bize çocuklarımızın emanetidir"

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir de israfın önlenmesi konusunda verilen önergenin yerinde olduğunu bildirdi.

Açlık vakalarının 20-21'inci yüzyılın en önemli sorunu olduğunu vurgulayan Özdemir, "İsraf elbette dinimizce haramdır ve herkesçe de kabul edilmiş bir olgudur. Dünya bize çocuklarımızın emanetidir. Onun için kaynakları mümkün mertebe israf etmeden kullanmalıyız. Özellikle öneriyi takdim eden parti grubuna ve milletvekilimize teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

-"Kamuda israf bitmediği sürece Türkiye'de israf bitmez"

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan ise MHP'nin önergesinin önemli olduğuna işaret etti.

Bıçağın henüz kemiğe dayanmadığının söylendiğini aktatran Özcan, şunları kaydetti:

"İsrafı yüce Allah haram olarak tanımlamış. İsrafın önüne geçmek için batılı ülkeler yasal düzenlemeler yaparken bizde hala ses yok. Bana göre en büyük israf kamuda yaşanmaktadır. Türkiye'de 130 bin makam aracı var. İlçelerde bile müdürlerin makam aracı var. Bundan daha büyük israf olur mu? Kamuda israf bitmediği sürece Türkiye'de israf bitmez. 214 milyar lira israf söz konusu. MHP'nin bu önerisini gelin kabul edelim, araştıralım."

Konuşmaların ardından oylanan MHP'nin önerisi, kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Milliyetçi Hareket Partisi Hacı Ahmet Özdemir Arzu Erdem Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title