Haberler

"Siyaseti Değil, Genel Başkanlığı Bırakırım Dedim"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazetecilerin Soruları Üzerine Önceki Günkü Sözlerine Açıklık Getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Siyaseti bırakırım'' demediğini, bir soru üzerine ''Eğer partim ikinci parti durumuna düşerse, genel başkanlığı bırakırım'' dediğini belirterek, ''Bununla bir yerlere işaret verdim, sinyal verdim. Farklı değerlendirmeler yaparlar, o ayrı mesele'' diye konuştu.

Erdoğan, Hindistan'a resmi ziyareti dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ziyaretinde özellikle iki ülke arasında kararlı bir şekilde atılmakta olan adımların ne denli gelişmekte olduğunu gözlemlediklerini belirtti.

Dünyaya kapalı ve tarıma dayalı bir ekonomiden bilgiye dayalı sektörlerin ön plana çıktığı, dünyaya açık, serbest piyasa ekonomisine geçiş yapan Hindistan'ı yakından gördüklerini anlatan Başbakan Erdoğan, ekonomisine ilişkin bilgiler verdiği Hindistan'ın orta vadede dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olacağını ifade etti.

Hindistan'a 8 yıl aradan sonra Başbakan düzeyinde ilk ziyaretin yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, ziyaretin güvene dayalı bir biçimde gerçekleştiğini ve Hindistan yöneticileri, iş adamları, medya ve düşünce kuruluşu temsilcileriyle faydalı görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''İş adamlarımızın oradaki muhataplarıyla görüşmeleri, geleceğe yönelik atılacak adımlar noktasında önemli sinyaller verdi ve iş adamlarımızın da bunu kendilerinden dinlediğimde memnuniyetlerini özellikle gözlemledim. Bundan sonraki süreçte de bunun hukuki altyapısında neler eksikse bunları süratle gidermek ve bu adımları atmak için her iki tarafta da aynı iradenin mevcut olduğunu gördüm.''

Erdoğan, iki ülkenin ticaret hacminin bu yıl itibariyle 3 milyar dolar olduğunu belirterek, Hindistan Başbakanı ile görüşmelerinde 2010 sonunda 6 milyar dolarlık ticaret hedefe ulaşılması iradesini ortaya koyduklarını anlattı.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Ve yine Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile görüşmemiz sırasında ikili ticaretimizdeki artışın daha dengeli ve sürdürülebilir olabilmesi için de serbest ticaret anlaşmasını imzalamak üzere mekanizmaların oluşturulması kararını da verdik ve bu konuda mutabakata vardık. Türkiye ve Hindistan arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin en kısa sürede başlatılması hususunda da bir siyasi karar aldık. Özel sektörlerimizi özellikle enerji, inşaat, otomotiv, turizm ve bilgi teknolojisi alanlarında işbirliği ve ortak yatırımlar gerçekleştirmeye teşvik etme hususunda da mutabık kaldık. Bir diğer çok önemli adım Ceyhan-Kızıldeniz petrol boru hattı gibi her iki tarafın da çıkarına olan somut projeler bağlamında süratle önümüzdeki ay içerisinde Türkiye, Hindistan ve İsrail enerji bakanları bir araya gelerek, projenin hayata geçirilmesi noktasındaki işbirliğini tekrar müzakere edecekler ve buna göre adımlarımızı atacağız.''

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ''Hindistan'dayken IMF ile ilgili basında çıkan rakamların yanlış olduğunu, buna ilişkin açıklamayı dönünce yapacağınızı söylediniz. IMF ile ilgili son rakamlar nedir? Ayrıca 'Yerel seçimlerde ikinci parti olursak siyaseti bırakırım' şeklinde açıklamanız vardı. Bu, seçim yaklaşırken verdiğiniz bir taahhüt mü?'' sorularına, şu yanıtı verdi:

''Döndük, geldik. Bakan arkadaşlarımızla oturup değerlendirmeleri yapacağız. Burada olmadığımız süre içinde arkadaşlarımızın IMF yetkilileriyle görüşmeleri oldu. Netice nedir, hangi durumdadır? Bunu arkadaşlarımızla görüştükten sonra gerekli açıklamaları yapacağız. Şu anda henüz bu noktada bilgi almış değilim.

Diğer sorunuza gelince, 'Siyaseti bırakırım' demedim, 'Eğer partim ikinci parti durumuna düşerse, genel başkanlığı bırakırım' dedim. Bununla bir yerlere işaret verdim, sinyal verdim. Farklı değerlendirmeler yaparlar, o ayrı mesele. Siyaset yapmak, genel başkan olmakla kaim değil. Eğer başarısız olursanız çekilin, bir başka arkadaş gelsin, götürsün, ama oraya gelip de mıhlanıp kalmanın bir anlamı yok. Kaldı ki zaten biz bunları tüzüğümüzle de kayıt altına aldık. Bunları kimse farklı yerlere çekmek suretiyle anlam çıkarmasın. Ben 22 Temmuz seçimlerinde de bir şey söylemiştim, şimdi burada da bunu söylüyorum. Yerel seçimlerde bunun da arkasındayım. Türkiye'de bir şeyler olsun, bu noktada da siyasette de bir şeyler olsun istiyorum.''

Erdoğan, ''Siz yokken CHP'de bazı gelişmeler oldu. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer'in bir açıklaması oldu. CHP Genel Merkezinde mescit bulunmamasının eksiklik olduğunu söyledi. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna şu karşılığı verdi:

''Ben CHP Genel Merkezi'nin projesinin yapımcılarından değilim. Oranın eksiklerini, en iyi şekilde yöneticilerinin bilmesi lazım. Ancak ziyaret ettiğimizde bazı şeyleri görme fırsatı bulduk, öğrendik. Gezdiğimiz yerler itibarıyla güzel, başarılı bir projeydi, ama zaman geçtikçe bazı ihtiyaçlar meydana çıkıyor, proje tadili gerekebilir. Bu kendi kararları. Biz, sadece kendi genel merkezimizle ilgili projemiz neyi gerektiriyorsa, bunları yaptık ve yolumuza devam ediyoruz.''

Kaynak: AA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title