Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi! Sağlıkta sözleşmeli personel sayısı 36 bine çıkacak

Güncelleme:

Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni kanuna göre sağlıkta sözleşmeli personel sayısı 27 binden 36 bine çıkacak.

TBMM Genel Kurulu'nda Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilirken, buna göre sağlıkta sözleşmeli personel sayısı 36 bine çıkacak.

SAĞLIKLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEMELER TBMM'DEN GEÇTİ

TBMM Genel Kurulu'nda Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri yapıldı. Kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu'nda "Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşüldü. Yapılan görüşmeler sonrası teklif kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre mesleğini serbest olarak icra eden diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edebilecek.

Ebeler, normal doğum ve riskli durumlarda tıbbi bakım ve desteğe erişimin sağlanmasında, kadın sağlığının korunması, üreme sağlığı ve çocuk bakımı konularında aile ve topluma verilecek danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde görev alacak. Ayrıca acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına da sosyal pediatri yan dal uzmanlık yapabilme imkanı veriliyor.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi! Sağlıkta sözleşmeli personel sayısı 36 bine çıkacak

İLAÇ ÜRETİMİNDE ŞARTLARI BAKANLIK BELİRLEYECEK

İlaç üretimi ve ilacı piyasaya arz eden tüzel kişilerin taşıması gereken nitelik ve şartlar Sağlık Bakanlığınca belirlenecek. Bu doğrultuda Bakanlık düzenleme yapma yetkisine sahip olacak. Eczanelerde yapılacak teftişler, sağlık müfettişleri veya sağlık müdürleri veyahut Sağlık Bakanlığı veya müdürlüğünce tensip edilecek resmi tabipler veya eczacılar tarafından yapılacak.

UZMAN TABİPLER İÇİN EK ÖDEME ARTIRILIYOR

Düzenlemeyle yan dal uzmanlığının teşvik edilmesi amacıyla uzman tabipler için öngörülen ek ödeme, yan dal uzmanları için 200 puan arttırılarak ödenecek. Üniversiteler, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle kullanım protokolleri yaparak, sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecek. Öğretim elemanları ile eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi ile sağlık hizmeti sunumu için sözleşme imzalanabilecek.

Düzenleme ile herhangi bir tedavi yöntemi veya ruhsat veya izin alınmış olsa dahi beşeri tıbbi ürünler ile tıbbi cihazların bilimsel araştırma amacıyla insanlar üzerinde kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığından izin alınacak.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL SAYISI 27 BİNDEN 36 BİNE ÇIKACAK

Kanunla, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde personel istihdamını teşvik etmek, devlet hizmeti yükümlülük süresini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin bulundukları yerde hizmete devam etmelerini teşvik ederek kamu sağlık hizmetlerinde devamlılığı sağlamak gayesiyle sözleşmeli pozisyon sayısı 27 binden 36 bine çıkarılacak.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi! Sağlıkta sözleşmeli personel sayısı 36 bine çıkacak

Kanunla sözleşmeli personel; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının harekat ve benzeri ihtiyaçları ile genel hayatı etkileyen afet, salgın hastalık durumlarında, olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde yurt içi ve yurt dışında her takvim yılı için 2 aya kadar; hizmet içi eğitim faaliyetleri kapsamında her takvim yılı için bir aya kadar, pozisyonunun tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde geçici olarak görevlendirilebilecek.

DİSİPLİN CEZALARI DA DÜZENLENECEK

Kanunla ayrıca sözleşmeli personele uygulanacak disiplin cezaları yeniden düzenleniyor. Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına, halk sağlığının geliştirilmesine destek olmalarını, halkın birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmalarını ve düzenli hizmet sunmalarını temin etmek için ödüllendirilmeleri ve motivasyonlarının artırılması amacıyla destek ödemesi yapılacak.

Kanunla, hastanelerde oluşturulacak koordinasyon kurulu, disiplin cezası gerektiren fiilleri tespit etmek ve bildirmekle yetkili olacak. Ayrıca birlikte kullanım kapsamındaki hastanelerde, hastane hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli yürütülmesini temin etmek için hizmet birimleri arasında koordinasyonun sağlanması görevi, kurulun görevleri arasında yer alacak.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi! Sağlıkta sözleşmeli personel sayısı 36 bine çıkacak

1 MİLYON LİRAYA KADAR İDARİ PARA CEZASI

Kanunla, Türk Ceza Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, salt akademik amaçlı bilimsel çalışmalar veya araştırmalar hariç olmak üzere, Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara aykırı faaliyette bulunan destekleyiciler ile araştırmayı devralanlar hakkında, fiillerinin niteliğine göre 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.

Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara aykırı faaliyet gösteren veya gönüllülerin güvenliğini ve esenliğini tehlikeye atacak şekilde yükümlülüklerini yerine getirmeyen araştırmacılar, fiillerinin niteliğine göre 6 aydan 2 yıla kadar belirtilen araştırma ve çalışmalara katılmaktan men edilecek. Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen etik kurulların, belirlenen çalışma usul ve esaslarına bir yıl içerisinde üç kez aykırı hareket etmesi halinde etik kurulun kuruluş onayı iptal edilecek.

Sağlık Bakanlığınca belirlenen çalışma usul ve esaslarına aykırı davranan etik kurul üyelerinin, etik kurullarda üye olmaları bir yıl süre ile yasaklanacak. Sağlık turizmi kapsamındaki her türlü kuruluşun faaliyetleri Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenecek. Olağanüstü durumlarda mesleğini icraya yetkili kişilerce acil sağlık hizmeti ulaşana ve sağlık hizmeti devamlılık arz edene kadar verilecek olan sağlık hizmeti hariç, ruhsatsız veya yetkisiz olarak sağlık hizmeti veren veya verdirenler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

15 MADDEDE KANUNLA NELER DEĞİŞTİ?

  1. Ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde ikinci bir diş hekiminin çalışabilmesi sağlanmaktadır.
  2. Ebelik mesleğinin görev tanımı güncellenerek ebelerin yetkileri artırılmaktadır.
  3. Tıpta Uzmanlık Kurulunun görüşü doğrultusunda sosyal pediatri, çocuk sağlığı ve hastalıkları ana dalına bağlı yan dal olarak ihdas edilmiş ve ayrıca yoğun bakım yan dalının bağlı olduğu ana dallara acil tip ana dalı eklenmiştir.
  4. İlaçların ruhsatlandırılması ve denetim süreçlerinde düzenlemeler yapılmaktadır.
  5. İlaç ve tıbbi cihazlarla ilgili yapılacak klinik araştırmalar hakkında düzenlemeler yapılmaktadır.
  6. Yan dal uzmanlarının ek ödemelerinde iyileştirmeler yapılmaktadır.
  7. Bilimsel araştırmaların teşviki amacıyla sağlık kurumlarından istenecek bilimsel görüş, proje, araştırma ve benzeri hizmetler kapsamında personele verilen ödeme %65'ten %85'e yükseltilmekte ve yükseköğretim kurumlarıyla uygulama birliği sağlanmaktadır.
  8. Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile birlikte kullanılan Sağlık Bakanlığı hastanelerine yapılan atamalara ilişkin Bakanlık ve Üniversitenin yetkileri belirlenmiştir.
  9. Öğretim elemanlarının hizmet sözleşmesiyle ek ödeme ilişkilendirilerek sözleşme fesih koşulları belirlenmektedir.
  10. Sağlık turizmi faaliyeti yapan kuruluşlar, Bakanlık denetimi altındadır.
  11. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Devlet üniversitelerinde çalışan sağlık ömeslek mensuplarına rücuya yönelik madde yeniden düzenlenmektedir. Böylece Devlet üniversitelerinde çalışan sağlık meslek mensupları, tubbi malpraktis sonucu rücu yönünden diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlarla aynı haklara sahip olmaya devam edecektir.
  12. İdare tarafından ödenen tıbbi malpraktis tazminatlarının sigorta şirketlerinden tahsili sağlanmaktadır.
  13. 4924 sayılı Kanun'a tabi atanabilecek sözleşmeli personel sayısı artırılmıştır.
  14. 4924 sayılı Kanun'a tabi sözleşmeli personelin geçici görevlendirilme sınırları belirlenerek disiplin işlemleri, ek ödeme ve fesih durumunda keyfiliğe fırsat verilmeksizin belirli kriterlere bağlanmıştır.
  15. Hastane koordinasyon kurulu kurulmuştur. Böylece hastane hizmetlerinin daha verimli, etkin ve koordinasyon içerisinde sunulması temin edilmektedir.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi! Sağlıkta sözleşmeli personel sayısı 36 bine çıkacak

Kaynak: Haberler.com / Politika

Sözleşmeli Personel Tbmm Genel Kurulu Hukuk Sağlık Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (7)

esrefpasali:

saglik gorevlilerine siddet ele alinmamis, bence buyuk eksiklik...randevu sistemi calismiyor, yeni duzenleme yok, devlet destekli [ hifsihha- ar-ge ] gibi ilac uretim tesvik yok, eksik cok

20
2
yanıtYanıtla
Mark Kolçak:

Tüm sağlıkçılarımıza başarılar dilerim. Türkiyeyi daha güzel yapmalıyız. Çöp kutularının yanında bol bol bedava yiyecek olmalı tüm herkes için.

7
7
yanıtYanıtla
esrefpasali:

Mark Kolçak:2 sokak otede eczane var onun cop kutularini arastir tarihi gecen akil sagligi icin haplar bulabilirsin, olmazsa yatistirici deprasyon veya menepoz, andrapoz ilaclari olabilir, turkiye cok guzel hava su bedava.siyiran kiran hep burada

yanıt7
yanıt1
Mark Kolçak:

Sayın "esrefpasali".. Ben genel olarak.. çikolata.. çikolatalı pudding.. domates.. salatalık.. soğan.. ve çikolatalı kek gibi şeylerin peşindeyim. Eczanelerin yanındaki çöp kutularına pek bakmam.

yanıt3
yanıt1
Emre ARI:

Kardeşim senin çöplere nasıl bir ilgin var anlamadım, birçok haberin yorumuna çöplerle ilgili yazıyosun, çok ilginç bir hobi ..

yanıt4
yanıt2
Cengiz:

Türkiye burası herşey kağıt üzerinde

7
3
yanıtYanıtla
Osman Örenli:

Şehir hastanelerinde çalışan personelin %90’ı taşeron Asgari ücretle mücadele ediyorlar Aldıkları maaş yemek mi yol parasına gidiyor Onlar için de bir düzenleme yapılmalı yazık o çocuklara

4
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title