Haberler

Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya İçişleri Bakanları Sınırların Kapatılması Konusunda Anlaştı

Güncelleme:

Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya İçişleri Bakanları, Avrupa Birliği'nin Belarus ve Rusya ile olan sınırındaki güvenlik durumunu değerlendirmek üzere bir araya geldi. Dört ülke, sınırları kapatmak da dahil olmak üzere birlikte karar alma konusunda anlaştı.

Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya İçişleri Bakanları, bugün Polonya'nın başkenti Varşova'da bir araya geldi. Görüşmede, Avrupa Birliği'nin Belarus ve Rusya ile olan sınırındaki mevcut güvenlik durumu değerlendirildi. Polonya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, dört ülkenin, sınırları kapatmak da dahil olmak üzere birlikte karar alma konusunda anlaştığı ifade edildi.

Polonya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "2021 yılının ortalarından bu yana dört ülke, Rusya tarafından açıkça desteklenen Belarus rejimi tarafından tetiklenen ve yapay olarak sürdürülen benzeri görülmemiş bir yasadışı göç baskısıyla karşı karşıyadır. Bu hibrid saldırı, Ukrayna'ya karşı düşmanlıkların başlatılmasından önce gerçekleşti. Bugün, Belarus üzerinden geçen yapay göç yolu Rusya tarafından toplumlarımızı ve bir bütün olarak Avrupa Birliği'ni daha da istikrarsızlaştırmak için kullanılmaktadır. Bölge hükümetlerinin kararlı adımları sayesinde göç baskısını etkin bir şekilde azaltıyor ve AB sınırını koruyoruz. Belarus ve Rusya sınırındaki durumu birlikte izlemeye devam ediyoruz ve her iki ülkenin de sınır provokasyonları düzenleyebileceğinin farkındayız" denildi.

"BİRLİKTE KARAR ALACAĞIZ"

Açıklamada, 4 ülkenin birlikte hareket edeceği ve karar alacağı vurgulanarak, "Rusya ve işbirlikçi Belarus tarafından atılan adımları bölgedeki durumu kasıtlı olarak istikrarsızlaştırmaya yönelik girişimler olarak gördüğümüzü vurguluyoruz. Buna ortaklaşa karşı çıkacağımızı en güçlü ifadelerle beyan ediyoruz. Sınır kapılarının kapatılması suretiyle her iki rejimin daha fazla izole edilmesi olasılığı da dahil olmak üzere, tepkimiz ortak, kararlı ve mevcut duruma uygun olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

WAGNER'İ 'GERİ GÖNDERİN' ÇAĞRISI

Belarus'a topraklarında bulunan Wagner güçlerini geri göndermesi çağrısında bulunulan açıklamada, "Belarus rejimine, Wagner grubunu Belarus topraklarından çıkarması, tüm yasadışı göçmenleri sınır bölgelerinden çekmesi ve geldikleri ülkelere geri göndermesi çağrısında bulunuyoruz. AB'nin Rusya ve Belarus ile olan sınırında güvenliğin sağlanmasının hükümetlerimizin temel önceliklerinden biri olduğunu bir kez daha teyit ederiz" denildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Litvanya Belarus Polonya Letonya Estonya Rusya Göçmenler Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title