Haberler

Norveç'te muhalefet partisi 99 yıl sonra ilk kez seçim kazandı

Güncelleme:

Norveç'te yapılan yerel seçimlerde merkez-sağ muhafazakar parti Hoeyre, 99 yıl sonra ilk defa en çok oy alan parti oldu. Hoeyra Partili eski Norveç Başbakanı Erna Solberg, "Bu seçimdeki ilerlemeyi 2025'teki seçim kampanyası için büyük bir motivasyon olarak kullanalım." dedi.

Norveç'te yerel seçimleri, 99 yıl sonra ilk defa merkez-sağ muhalefet partisi "Hoeyre" kazandı. Hoeyre Partili eski Norveç Başbakanı Erna Solberg, 99 yıllık geleneğin bozulduğunu söyleyerek bu durumu 2025'teki seçimler için motivasyon olarak kullanacaklarını söyledi.

YÜZDE 25.9 İLE KAZANDILAR

Norveç'te dün yapılan yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçları açıklandı. İlk sonuçlara göre, söz konusu seçimleri yüzde 25,9 oy oranıyla merkez-sağ muhafazakar parti olan "Hoeyre" kazandı. İkinci sırayı ise yüzde 21,7 oyla Başbakan Jonas Gahr Store'un liderliğindeki "İşçi Partisi" aldı.

İŞÇİ PARTİSİ 1924'TEN BERİ İLK KEZ EN ÇOK OY ALAN PARTİ OLMADI

Hoeyre'nin 2019'da yapılan yerel seçimlere kıyasla yüzde 6 daha fazla oy aldığı belirtilirken, İşçi Partisi'nin ise yaklaşık yüzde 3'lük bir düşüş yaşadığı kaydedildi. İşçi Partisi'nin, yerel seçimlerde 1924'ten beri ilk defa en çok oy alan parti olmaması ise dikkati çekti.

"99 YILLIK GELENEK BOZULDU"

Tekrar lider olmak istediğini belirten, Hoeyre Partili eski Norveç Başbakanı Erna Solberg, 99 yıllık geleneğin bozulduğunu söyleyerek, "Bu seçimdeki ilerlemeyi 2025'teki seçim kampanyası için büyük bir motivasyon olarak kullanalım." dedi.

YEREL SEÇİMLERİ 4 YILDA BİR YAPILIYOR

Toplam nüfusu yaklaşık 5,4 milyon olan Norveç'te, yerel seçimler her 4 yılda bir yapılıyor. Bu yılki seçimde, toplamda 4,3 milyon seçmenle yüzde 62'nin üstünde oy kullanım oranının olduğu belirtildi.

Kaynak: AA / Politika

Norveç Politika Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title