Haberler

Merve Kavakçı Olayının Şahitleri O Günü Anlattı

MHP'li Şandır: "O olay yaşanmasa başörtüsü meselesi daha erken çözülebilirdi" MHP'li Bal: "1999'da hala 28 Şubat rüzgarı esiyordu ve DSP bu rüzgarın etkisinde hareket ediyordu" CHP'l...

ALİ HAKAN DER - MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, 1999'da TBMM Genel Kurulu'na başörtüsüyle giren Merve Kavakçı'ya yemin ettirilmemesiyle ilgili olarak, "O olay yaşanmasa başörtüsü meselesi daha erken çözülebilirdi" dedi.

Şandır ve eski bakanlardan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Parti'li 4 milletvekilinin dün TBMM Genel Kurulu'na başörtüsüyle girmesi ve 1999'da Genel Kurul'a başörtüsüyle giren Merve Kavakçı'nın yemin ettirilmeden salondan çıkarılmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Merve Kavakçı'nın Genel Kurul'a başörtüsüyle geldiği dönemde toplum ve Meclis'in böyle bir değişime hazır olmadığını ifade eden Şandır, şunları söyledi:

"Fazilet Partisi'nin ajitasyonu çok tahrik ediciydi. O gün DSP meseleye hiç hazırlıklı değildi. Sonuçlarını ölçmeden aşırı tepki ortaya koydu. Fazilet Partisi'nin ajitasyonu, toplumun hazır olmayışı ve DSP'nin aşırı tepkisi başı örtmek gibi önemli bir inanç değerenin Türkiye için 14 yıl sorun olarak devam etmesi sonucunu doğurdu. O olay yaşanmasa başörtüsü meselesi daha erken çözülebilirdi."

MHP olarak, o dönemde de inanç gereği başın örtülmesine asla yasak getirilmemesi görüşünü savunduklarını ifade eden Şandır, "Meselenin dün itibarıyla çözülmesine ben de çok seviniyorum. Gelinen noktada MHP'nin emeği çoktur. Bu konuda kanun teklifleri, anayasa değişikliği teklifleri verdik. İstismar edilmemeli" diye konuştu.

-"O çatışma ortamında mesafe kaydedilemedi"-

MHP Konya Milletvekili ve eski bakanlardan Faruk Bal da 1999'da hala 28 Şubat rüzgarı estiğini ve DSP'nin bu rüzgarın etkisinde hareket ettiğini söyledi.

O dönem Meclis'e başörtüsüyle girilmesinin çatışma ortamı yaratacağını MHP'nin gördüğünü anlatan Bal, "DSP'nin keskin bir şekilde Kavakçı'ya karşı nezaket kuralına uymayan davranışlarına katılmadık" dedi.

MHP'nin çatışmanın dışında kaldığını belirten Bal, "O günkü görüntüler ortadadır. Bunu siyasi emellerine alet eden, başörtüsünü suiisttimal eden partilerin Kavakçı olayını kullandıkları ortadadır. O çatışma ortamı içinde toplumsal ve siyasi mutabakata ulaşılamadığı için başörtüsüyle ilgili önemli mesafe kaydedilemedi" diye konuştu.

Aradan geçen sürede, başörtüsünün milli ve manevi vicdanı yaraladığının artık toplumun her kesimi tarafından kabul edildiğini dile getiren Bal, "Özellikle buna şiddetle karşı çıkan CHP içindeki bir gruba rağmen genel olarak bu sorunun çözümlenmesi gerektiği noktasında fikir birliğine ulaşıldı. Bu fikir birliği sonucu dünkü tablo karşımıza çıktı. Bundan mutluluk duyduk" dedi.

Bal, MHP'nin bundan sonraki süreçte ehliyeti, liyakatı itibariyle seçmen desteğini alacak başörtülü aday gösterebileceğini ve başörtülü milletvekilleri olabileceğini de ifade etti.

-"Tepki gösteremedim"

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Kavakçı'nın Meclis'e başörtüsüyle girdiği 1999'da DYP'de olduğunu anımsattı.

Milletvekillerinin yemin ettiği oturumu DYP'li Ali Rıza Septioğlu'nun yönettiğini anlatan Genç, "Nazlı Ilıcak Kavakçı ile içeri girince DSP grubu ayağa kalkarak, 'dışarı' diye alkışlı tempo tuttu. Septioğlu'nun Kavakçı'ya yemin ettireceğini biliyordum. Dışarı çıkarmasını istedim. Israrım üzerine birleşime ara verdi. Ondan sonra Kavakçı dışarıya çıktı, bir daha da gelmedi" diye konuştu.

AK Parti'li milletvekillerinin dün Genel Kurul'a başörtüsüyle girmesine tepki göstermek istediğini, ancak göstermediğini ifade eden Genç, "Ben dün, şahsen hayatımın en acı gününü yaşadım" dedi.

Genç, başörtüsü takmaya başlayan milletvekillerinin Hac dönüşü Meclis'e sokulması için özel olarak Hacca gönderildiğini iddia ederek, AK Parti'nin CHP'nin buna tepki göstermesini beklediğini ve bu yolla yerel seçimlerde oy almaya çalıştığını öne sürdü. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Merve Kavakçı Ak Parti 28 Şubat Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title