Haberler

Kolombiya, İsrail'in Bogota Büyükelçisinin ülkeden gitmesini istedi

Güncelleme:

İsrail-Hamas çatışmasında Filistin'den yana tavır alan Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ile sık sık gerginlik yaşayan İsrail'in Bogota Büyükelçisi Gali Dagan'ın ülkeyi terk etmesi istendi. Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, "İsrail'in Kolombiya'daki büyükelçisinin Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'ya yönelik ahmakça kibrini evrensel diplomasi, tarihi bir kilometre taşı olarak kaydedecektir. Utanç verici bir şey, en azıdan özür dileyin ve gidin." ifadelerini kullandı.

Filistin'e destek veren Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ile sosyal medyada sık sık polemiğe giren İsrail'in Bogota Büyükelçisi Gali Dagan'ın ülkeyi terk etmesi istendi. Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, " İsrail'in Kolombiya'daki büyükelçisinin Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'ya yönelik ahmakça kibrini evrensel diplomasi, tarihi bir kilometre taşı olarak kaydedecektir. Utanç verici bir şey, en azıdan özür dileyin ve gidin." dedi.

İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNE "ÜLKEDEN GİDİN" ÇAĞRISI

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Kolombiya'da dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Filistin'i destekleyen Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ile sosyal medyada sık sık gerginlik yaşayan İsrail'in Bogota Büyükelçisi Gali Dagan'ın ülkeden ayrılması istendi.

Kolombiya, İsrail'in Bogota Büyükelçisinin ülkeden gitmesini istediİsrail'in Bogota Büyükelçisi Gali Dagan

"ÖZÜR DİLEYİN VE GİDİN"

Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, İsrail'in Bogota Büyükelçisi Gali Dagan'ın Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'ya "saygısızlık" yaptığını belirterek, ülkeyi terk etmesi çağrısında bulundu. Leyva, İsrail büyükelçisinin cumhurbaşkanına "kabalık" yaptığını belirtti ve özür dileyerek ülkeden gitmesini istedi. Leyva, "İsrail'in Kolombiya'daki büyükelçisinin Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'ya yönelik ahmakça kibrini evrensel diplomasi, tarihi bir kilometre taşı olarak kaydedecektir. Utanç verici bir şey, en azıdan özür dileyin ve gidin." ifadesini kullandı.

"ONLAR YANILDILAR"

Petro'nun İsrail- Filistin çatışmasına ilişkin tutumuna destek veren Leyva, "Kolombiya Cumhurbaşkanına saygı duyun. O ülkesi ve dünya için 'Tam Barış Doktrini'nin yazarıdır ve tarihsel bir vizyona dayanarak İsrail ve Filistin için kesin çözüm talep ediyor. Entelektüellik, küstahlık ya da pislikle örtülmez. Onlar yanıldılar." değerlendirmesinde bulundu. İsrail'in Bogota Büyükelçisi Dagan, İsrail-Filistin çatışmasından bu yana Petro'nun paylaşımlarına kendi sosyal medya hesabından alıntı yaparak karşılık veriyor. Petro'nun Filistin sorununa bakış açısı nedeniyle taraflar arasında özellikle sosyal medyada gerginlikler yaşanıyor.

İSRAİL'DEN PETRO'YA TEPKİ

İsrail, Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'nun, Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Margarita Menjarez'i Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Kolombiya, İsrail'in Bogota Büyükelçisinin ülkeden gitmesini istediKolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro

KOLOMBİYA BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILMIŞTI

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cohen'in talimatıyla Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika İşlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Büyükelçi Yonatan Peled'in Dışişleri Bakanlığına çağırdığı Menjarez'e, Petro'nun, "İsrail karşıtı ve antisemitik" açıklamalarından duyulan hoşnutsuzluğu iletmişti. Peled, görüşmede, "Petro'nun İsrail'de şok etkisi yapan" açıklamalarının, antisemitizmi körüklediğini, İsrail devletinin temsilcilerine zarar verdiğini ve Kolombiya'daki Yahudi topluluğunun hayatını tehdit ettiğini dile getirmişti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ASKIYA ALINDI

İsrail, Petro'nun açıklamalarına tepki olarak Kolombiya'ya askeri ihracatı durdurmuştu. Bu açıklamalar üzerine Petro İsrail'e tepki göstererek, "İsrail ile dış ilişkileri askıya alma" kararı almıştı.

PETRO'DAN FİLİSTİN'E DESTEK

Petro, 9 Ekim'de X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in Hamas'ın saldırısına cevap verme şeklini eleştirmişti. İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli çocukların fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşan Petro, "Filistinli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, İsrailli çocukların huzur içinde uyumasıdır. İsrailli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, Filistinli çocukların huzur içinde uyumasıdır." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA / Politika

Kolombiya Filistin İsrail Sosyal Medya Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title