Haberler

Kck Tutukluluları Duruşmaya Çıkmama Kararı Aldı

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen KCK ana davasında yargılananlar mahkeme heyetinin tutumumu ve uzun tutukluluk sürelerini gerekçe göstererek, mahkemeye çıkmama kararı aldı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen KCK ana davasında yargılananlar mahkeme heyetinin tutumumu ve uzun tutukluluk sürelerini gerekçe göstererek, mahkemeye çıkmama kararı aldı.

92'si tutuklu 175 sanığını yargılandığı KCK ana davasının görüldüğü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün 60. duruşma gerçekleşti. Sabah saatlerinde başlayan duruşmada sanıkları, mahkeme heyetinin kendilerine sergiledikleri tutumu ve uzun tutukluluk sürelerini gerekçe göstererek, mahkemeye çıkmama kararı aldı. Diyarbakır Adliyesi'nde sabah saatlerinde başlayan duruşmayı takip edenler arasında aynı davadan yargılanan ve geçtiğimiz günlerde tahliye olan BDP'li Milletvekilleri Selma Irmak, Kemal Aktaş, Gülser Yıldırım da hazır bulundu.

BDP'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Gültan Kışanak, tutukluların ortak bir açıklama yaptıklarını belirterek, "Son yaşanan tartışmalarla birlikte yıllardır savunduğumuz, bir hakikat olduğunu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Adaleti gerçekleştirmek üzere, bir yargılamadan söz edilemediği açık ve nettir. Yargının siyasal bir organizasyona dönüştüğü, iktidarın elinde çeşitli oyuncağa dönüştüğü görülüyor. KCK adı altında yürütülen operasyonların ve yargılamaların tamamen demokratik Kürt siyasetini susturmaya ve ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu, son tartışmalar ışığında bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu yargılamayı sürdüren mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin kararı karşısında diren tutumu da ne kadar siyasal bir pozisyon içerisinde olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle arkadaşlarımız, bu mahkemeyi, bu yargılamayı siyasal, taraflı ve demokratik siyaseti mahkum etmeye yönelik yargılama olarak gördüklerini ifade edip, artık mahkemeye çıkmama kararı aldılar. Bu karar son derece haklı bir yaklaşımdır. Hepimizin artık çok rahatlıkla görebiliyoruz kararlar artık Pensilvanya'dan veriliyor. Dava dosyaları oraya gönderiliyor. Bunlar bizim geçmişte de çokça söylediğimiz konulardı. Fakat sesimizi duyuramadık. Bugün bunu iktidar da söylüyor. Yargıyla ilgili bütün kurumlar da bunu söylüyor. Bunun artık temizlenmesi lazım" dedi.

KCK tutuklularının aldığı kararı değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, tutukluların, koşullarının düzeltilmeyeceği sürece duruşmalara katılmayacaklarını ifade ettiklerini söyledi. Elçi, KCK sanıklarının uzun tutukluluk süreleri konusunda mahkemenin tutumuna da tepki gösterdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Sanıklar ve avukatlar, bugün süre gelen adaletsizce yargılanmanın tahammül sınırlarını aştığını sabırla bu sorunun çözülebileceğini ummuştu. Bu adaletsizliğe son verileceğini düşünüyorduk. Ancak bu duruma daha fazla tahammül etmeyeceklerini ifade ettiler. Özellikle tutukluluk süresi bakımından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tutukluk süresi kararının bu mahkemenin riayet etmemesi, son olarak Anayasa Mahkemesi'nin kararını da bu mahkemenin uymaması ve süre gelen uzun tutukluluk koşullarının da artık bu yargılamayı adil bir yargılama olmaktan çıkarıldığını, bu şartlarda duruşmaları artık takip etmenin gerekli olmadığını dile getirdiler. Bu yargılamayı bir ceza yargılaması olarak görmediklerini ve koşulları düzelmediği müddetçe artık duruşmada hazır olmadıklarını beyan ettiler."

BDP Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meral Tanış Beştaş ise, tutukluların aldığı kararın duruşmaları boykot etme kararından daha öte bir tutum olduğunu dile getirerek, bu yargılamanın hukuki bir temelinin olmadığını söyledi. Beştaş, "Göstermelik savunmalarla, yargılanma yapılmış bir süreç işletildiğini fakat bu yargılamanın savunma yapanın delilere cevap vermeyeceklerini ifade ettiler. Bugün saat 14.30'da mahkeme heyetinin çekilme ve davanın durdurulma yönünde yapılan itirazlar açıklanacak. Mahkemenin bu talebe vereceği bugünkü kararı, yarınki davanın seyrini de belirleyecektir. Müvekkillerimiz bu duruşmaya gönüllü gelmiyorlar. Mahkemenin zorla getirme kararları da olabiliyor. Böyle bir karar alınırsa, tutuklular gelip mahkeme salonunda tutumlarını sergileyecekler" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Gülser Yıldırım Selma Irmak Diyarbakır Kck Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title