Haberler

Kalkınma Bakanı Yılmaz Trabzon'da

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Trabzon İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Trabzon İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Bakan Yılmaz, Türkiye'nin son 10 yılda önemli reformlara imza attığını belirterek, "Türkiye IMF'ye borç veren bir ülke haline geldi" dedi.

Trabzon Valilik A Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve daire amirleri katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, Türkiye'nin son 10 yılda çok önemli reformlara imza attığını belirterek, IMF'den borç alan değil artık borç vere ülke haline geldiklerini söyledi. Bakan Yılmaz, "Türkiye son 10 yılda makro ekonomide, sosyal alanda, hukukta, demokraside çok önemli mesafeler aldı. Gerçekten çok farklı bir mesafeye gelmiş durumdayız. IMF olan borcumuzun son taksitini de ödedik. IMF sadece kredi kuruluşu değil, aslında ülkeleri kontrol eden bir kuruluş. Verdiği paranın ötesinde kredibilitesi olmayan ülkelere güven şemsiyesi oluşturan bir kuruluş. Türkiye geçmişte maalesef buna muhtaçtı ancak 2008'den sonra bu ortadan kalktı. Son taksiti ödemekle birlikte artık tamamen bir nokta koymuş olduk. Bundan sonra kısmetse biz IMF'ye 5 milyar dolar civarında kaynak sağlayacağız. Dünyada küresel krizle ilgili bu riskleri bertaraf etmeye dönük fona, bir taraftan da IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun üyesi olacak Türkiye 2014-2016 döneminde. Yani kendisi hakkında karar verilen bir ülke olmaktan çıktı Türkiye, başka ülkeler hakkında karar alan bir ülke konumuna yükselmiş oluyor. Bir taraftan da kaynak kullanan bir ülke durumundan çıkıp, başkalarına bu anlamda kaynak kullandıran bir ülke konumuna yükselmiş oldu. Bu gerçekten sevindirici bir gelişme. Türkiye son 10 yıla gelirken reformlar yaparak geldi. Bütçesini çok disipline etti.

Geçmiş yıllarda büyük bütçe açıkları veren bir ülke iken, artık Avrupa Birliği kriterlerine uygun bir şekilde yüzde 3 altında olan bir bütçe açığımız var. Avrupalılar kendi kriterlerine uymazken, Türkiye tam üye olmasa da bu kriterlere uyan bir ülke konumunda. Borçlarımızın milli gelire oranı yüzde 74'lerden son 10 yıllık dönemde yüzde 36'lara geriledi. Türkiye gerçekten mali disipline çok önem veren, bu anlamda kendisi güven oluşturan bir ülke haline geldi" dedi.

Bakan Yılmaz, konuşmasında bölgesel kalkınmanın öneminden bahsederken, Ankara'da oturmakla bunların görülemeyeceğini belirtti. Rize'den Trabzon'a gelişi sırasında DOKA tarafından Sürmene ilçesinde restore edilen Yakup Ağa ve Memişağa Konağı'nda incelemelerde bulunduğunu da belirten Bakan Yılmaz, buraları çok beğendiğini ifade ederek DOKA'ya teşekkür etti. Bakan Yılmaz, "Harika bir proje oldu. Bunlar hem geçmiş değerlerimizi korumamızı, hem de geleceğe katma değer ve ekonomik değer üreterek aktarmamızı sağlayan projelerdir. İşte bunlara ihtiyacımız var. Bu tür değerlerimiz yok olup gitmemelidir. Bunları bir taraftan kullanalım, bir taraftan da koruyalım. Tabi orijinaline uygun koruyalım. Bütün bu hususiyetleri bu projede görüyoruz. Bu projenin kavramsal yapısı var. Sadece fiziki bir yapı olarak bakmamak lazım. İşte burada yat turizmiyle, çay bahçelerinde hobi faaliyetleriyle bütün bu unsurlarıyla birlikte çok farklı bir şekilde Karadeniz'i turizme açan örnek bir proje oldu. Faaliyete geçtiğinde daha iyi göreceğiz. İyi bir işletme modeli de oluşturulmuş, elit bir şekilde işletilecek bir tesis haline getirilecek. Bunların yaygınlaşması lazım. Katma değeri yüksek bir turizm sektörünün oluşumu için bunlar son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

Bu binanın 1856 yılında Hacı Yakupoğlu Memiş Ağa tarafından inşa edildiğini belirten Bakan Yılmaz, tarihi bir yapı olan bu konağa restorasyon çalışmaları için 786 bin TL harcandığını ifade etti. Bakan Yılmaz, "Bunun 465 bin TL'sini de Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı karşıladı. Kalkınma ajanslarımızın ne kadar iyi işler yaptığını bu projelerden de bir kez daha görmüş oluyoruz. Ankara'da oturarak bu varlıkları göremezsiniz. Oradan bunları bu şekilde planlayamazsınız. Yerelde kalkınma ajanslarını kurmuş olmamızın işte büyük faydası bu şekilde ortaya çıkıyor. Ajanslarımız bu değerleri yerel düzeyde çok iyi yakalıyorlar. Onlara sağladığımız mali imkanlarla da bu tür projelere destek oluyorlar. Bu konuda Sayın Valimiz başta olmak üzere Ajans Genel Sekreterimizi, personelini ve emeği geçen herkesi de tebrik ediyorum. İnşallah bunların yaygınlaştığını görürüz" diye konuştu.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Bakan Yılmaz'a yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Vali Kızılcık, turizme büyük önem verdiklerini kaydetti. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Recep Kızılcık Cevdet Yılmaz Türkiye Trabzon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title