Haberler

İran, Uranyum Zenginleştirme Faaliyetlerinden Vazgeçmeyecek

Dışişleri Bakanı Zarif: “İran İslam Cumhuriyeti, uranyum zenginleştirme hakkı konusunda müzakere etmeyecektir”  “Her türlü nükleer anlaşmanın, uranyum zenginleştirme hakkını içermesi gerekmekt...

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Her türlü nükleer anlaşmanın, uranyum zenginleştirme hakkını içermesi gerekmektedir" dedi.

İran'ın İngilizce yayın yapan televizyon kanalı Press TV'ye konuşan Zarif, P5+1 ülkeleri ile yapılacak her türlü anlaşmada İran'ın uranyum zenginleştirme hakkına saygı duyulması gerektiğini, Tahran'ın bu konuda müzakere etmeyeceğini söyledi.

İran'ın nükleer faaliyetlerinin askıya alınmasının söz konusu olmadığını belirten Zarif, "Nükleer faaliyette bulunmak İran'ın hakkıdır. Önemli olan bu hakkın resmen tanınmasıdır" ifadesini kullandı.

İran ile BM daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelerde, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetleri önemli ihtilaflar arasında. P5+1 üyeleri, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımlarda hafifletmeye gitmeyi öneriyor. İran ise uranyum zenginleştirme de dahil olmak üzere tüm nükleer faaliyetlerinin tamamen barışçıl olduğu ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) anlaşması çerçevesinde kendi toprakları içerisinde bu faaliyetleri gerçekleştirme hakkına sahip olduğu konusunda ısrar ediyor.

Dışişleri Bakanı Zarif, ayrıca sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta takipçileri ile paylaştığı bilgide, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ancak hala görüş ayrılıklarının mevcut olduğunu belirtti. - İran

Kaynak: AA / Politika

Tahran İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title