Haberler

Ankara'da "bakterili ekmek" iddiası: Halk Ekmek'ten açıklama geldi

Güncelleme:

AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, Halk Ekmek'te bakteri iddiasına ilişkin açıklama yaparak, "Denetlensin diye gönderilen ekmeğin bakteri değeri 11 milyon çıkıyor. Bu çok vahim bir durum." dedi. Söz konusu bakteri iddialarına ise Ankara Halk Ekmek'ten açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Uluslararası akreditasyona sahip laboratuvardan gelen analiz sonuçlarında, ürettiğimiz 17 çeşit ekmeğimizde rope dahil halk sağlığını olumsuz etkileyecek hiçbir bakteriye rastlanmamıştır." denildi.

Ak Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, Halk Ekmek Fabrikası'ndaki bir çalışanın fabrikada üretilen ekmeğin bakteri değerini analiz ettirdiğini belirterek, "Denetlensin diye gönderilen ekmeğin bakteri değeri 11 milyon çıkıyor, bu çok vahim bir durum." ifadesini kullandı. Öte yandan Ankara Halk Ekmek'ten ürünlerinde "bakteri" çıktığı iddialarına ilişkin açıklama geldi.

Özcan, yazılı açıklamasında, Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Halk Ekmek Fabrikası'nda "bakterili" ekmek iddialarının ardından fabrika personeli Mustafa Saykılı'nın, fabrikada üretilen tam buğday ekmeğini Tarım ve Orman Bakanlığından onaylı ve Türk Akreditasyon Kurumundan (TÜRKAK) akreditasyonlu laboratuvarda analiz ettirdiğini belirtti.

"İSHAL, KUSMA, ATEŞ GİBİ ŞİKAYETLERDEN HASTANELERE BAŞVURDULAR" İDDİASI

Önceki günlerde analize ilişkin raporu kamuoyuyla paylaştığını hatırlatan Özcan, Ankaralı vatandaşların ishal, kusma, ateşlenme, göz akıntısı gibi şikayetler nedeniyle hastanelere başvurduğunu, özellikle çocukların ve yaşlıların etkilendiğini savundu.

Halk Ekmek Fabrikası'nda Bakterili Ekmek İddiaları

"BAKTERİ REFERANS DEĞERİ 100 KAT ÜZERİNDE ÇIKIYOR"

Fabrika personeli Saykılı'nın, üretilen ekmeklerle ilgili yönetimi birçok kez uyardıklarını ancak bunların göz ardı edildiğini belirterek ekmeği analize gönderdiğini belirten Özcan, "Saykılı'nın kendi imkanlarıyla yaptırdığı analiz sonucunda bakteri referans değeri 100 kat üzerinde çıkıyor. Normal değerin çok çok üstünde. Rapor, Tarım ve Orman Bakanlığından izinli TÜRKAK akreditasyonuna ve uluslararası kuruluşlar tarafından onaylı bir kurum tarafından hazırlanmış rapordur. Denetlensin diye gönderilen ekmeğin bakteri değeri 11 milyon çıkıyor. Bu çok vahim bir durum. Buna rağmen Halk Ekmek tarafından hazırlatılan rapor tamamen kendilerini temize çıkarmak için alınmış bir rapordur. Ayrıca Ankara'nın suyu da tam arıtılamadığı için büyük sorunlara neden oluyor. Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Birim Sorumlusu Biyolog Gözde Şenerge ve Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Birimi Sorumlusu Kimya Teknikeri Gonca Cevren, e-imzalı G2023-3512/00 Nolu raporda analizi yapılan tam buğday ekmeğinde 11 milyon rope (sünme) bakterisi (EMS/g) olduğu belirlendi. 18 Eylül 2023 tarihli raporda, 260 gram numunenin analiz başlama zamanı 15 Eylül 2023'te saat 16.48, bitiş saatinin ise 18 Eylül 2023'te saat 10.53 olarak belirtildi. Ortaya çıkan değerin, referans değerin 100 kat üzerinde olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor." ifadelerini kullandı.

ANKARA HALK EKMEK'TEN İDDİALARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, ürünlerinde "rope bakterisi" çıktığı iddialarının gerçek dışı olduğunu bildirdi. Halk Ekmek'ten yapılan yazılı açıklamada, "bir siyasi partinin Ankara İl Başkanının üretilen ekmeklerde rope bakterisi olduğuna" dair iddiaları üzerine, başta tam buğday olmak üzere 17 çeşit ekmeğin analiz yapılmak üzere akredite edilmiş uluslararası bir laboratuvara gönderildiği belirtildi.

Halk Ekmek Fabrikası'nda Bakterili Ekmek İddiaları

"HİÇBİR BAKTERİYE RASTLANMAMIŞTIR"

"18 Eylül 2023 günü uluslararası akreditasyona sahip laboratuvardan gelen analiz sonuçlarında ürettiğimiz 17 çeşit ekmeğimizde rope (sünme) dahil halk sağlığını olumsuz etkileyecek hiçbir bakteriye rastlanmamıştır." denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kurumumuzu ciddi biçimde zan altında bırakan ve ticari olarak hedef alan iftiralar uluslararası geçerliliği olan analiz raporu ile bir bir çürütülmüştür. Kurumsal imajımıza ve ticari itibarımıza zarar veren açıklamalarda bulunan kişi ve medya organları hakkında gerekli yasal süreç başlatılmıştır. Halk Ekmek Fabrikası, Ankaralılara sağlıklı, güvenilir, hijyenik ve kaliteli ekmek ile unlu mamuller üretmeye devam etmektedir. Ankaralı hemşehrilerimiz tüm ürünlerimizi gönül rahatlığı ile tüketebilirler."

Kaynak: AA / Politika

Hakan Han Özcan Halk Ekmek Halk Ekmek Hakan Han AK Parti Bakteri Ankara Ekmek Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title