Haberler
BBC

Gabon'da Yeni Başbakan Seçimlerin İki Yıl İçinde Yapılması Gerektiğini Söyledi

Güncelleme:

Gabon'da darbeyle yönetime el konulmasının ardından yeni başbakan Raymond Ndong Sima, ülkenin gelecek iki yıl içinde seçime gitmesi gerektiğini belirtti. Seçim takviminin yakında karara bağlanacağı ifade edildi.

Geçen hafta darbeyle yönetime el konulan Gabon’da yeni başbakan Raymond Ndong Sima, ülkesinin gelecek iki yıl içerisinde yeni bir seçime gitmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ali Bongo’yu deviren askeri cunta özgür ve adil seçimin yapılacağı yönünde bir vaatte bulundu ancak bunun için herhangi bir takvim belirlemedi.

BBC’nin Newshour programına konuşan Sima, “Yayımladığım bir belgede seçimlerin iki yıl içerisinde yapılması gerektiğini söyledim” dedi.

Sima, seçim takviminin gelecek günler içerisinde karara bağlanacağını ifade etti.

Sima, Perşembe günü geçici başbakan olarak göreve getirildi. Bongo’ya karşı yapılan darbeye öncülük eden General Brice Oligui Nguema da Gabon’un geçici cumhurbaşkanı oldu.

Babasının 40 yıldan fazla Gabon'u yönettiği Bongo, 2009'dan bu yana iktidardaydı. Aile, Gabon'un eski sömürge gücü olan Fransa ile güçlü bağlara sahipti.

Eski bir Fransız sömürgesi olan Gabon, Afrika’daki önemli petrol üreticisi ülkelerinden biri.

Darbe, Fransa dahil olmak üzere Afrika ve Batı ülkeleri tarafından kınandı.

Sivil halk, Nguema’nın Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesini coşkuyla karşıladı.

Ancak pek çok kişi, Nguema yönetiminin geçmişten farklı olup olmayacağı konusunda soru işaretlerine sahip. Nguema, kariyerinin büyük bir kısmı boyunca Bongo'nun yakın çevresindeydi.

Darbeden bu yana nelerin değiştiğini sorduğumuz Sima, "Değişen şey, askeri gücün halka şiddet uygulamayı reddetmiş olması. Demokratik yönetime sahip olacak kurumları inceleyeceğimize dair bir söz verdik” cevabını verdi.

Sima, Gabon'un önceki rejimden uzaklaşması için zamana ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

"Bir ailenin 50 yılı aşkın süredir yönettiği siyasi etkiyi bir günde sonlandıramazsınız. Dolaylı ya da doğrudan etkileri var bunun.”

Bongo hükümetlerinde görev yapmış yeni başbakan, daha sonra iki seçimde Bongo’ya karşı aday olmuştu.

Bongo'nun yolsuzluk iddialarıyla yargılanması çağrıları yapıldı. Ancak Sima, Bongo’ya karşı hukuki bir dava açmayı reddetti ve “Şu anda bir dava açmanın uygulanabilir olacağını düşünmüyorum” dedi.

Fransa, Bongo ailesi hakkında yedi yıl boyunca bir soruşturma yürüttü. Bu soruşturma 2017 yılında düşürüldü. Soruşturma kapsamında ailenin birçok mülk ve dokuz lüks araç dahil varlıkları ortaya çıktı. Aile yolsuzlukla ilgili iddiaları kesin bir dille reddetti.

Ev hapsinde tutulan Bongo, Perşembe günü serbest bırakıldı. Cunta, tıbbi destek alması için Bongo’nun ülkeyi terk etmesine izin verdi.

BBC

Gabon Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title