Haberler

Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu

Tunceli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Çobanoğlu, "ABD, Gülen cemaatini ılımlı İslam açısından kullanıyor.

Tunceli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Çobanoğlu, "ABD, Gülen cemaatini ılımlı İslam açısından kullanıyor. 11 Eylül'den sonra Ortadoğu'daki Müslüman topluluklarda ılımlı İslam'ı öngörecek bir takım politikalar yapılmaya çalışıldı. Gülen ve hareketi de zaten ABD için bu bakımdan önemli." dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Çobanoğlu'nu dinledi.

Çobanoğlu, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin kendilerini derinden sarstığını belirterek, ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Fetullah Gülen üzerine çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Çobanoğlu, doktora çalışmasını da 2003 yılında bu konuda gerçekleştirdiğini söyledi. Çalışmalarının ardından sıkıntılar yaşamaya başladığını vurgulayan Çobanoğlu, "Kadro bulmakta sıkıntılar yaşadım. Güzelleme yapan çalışmalar ise o dönem değerli olarak ele alınıyordu." diye konuştu.

"Kitleyi motive edip toparlanma düşüncesindeler"

Yavuz Çobanoğlu, şunları vurguladı:

"Cemaat etrafındaki büyük kitle özellikle 15 Temmuz sonrası çok çabuk dağıldı. Bu dağılma korkudan mı, gizlenmek için mi yoksa ikna oldukları için mi gerçekleşti bunu da bir soru işareti olarak burada bırakıyorum. Bence, cemaat, 15 Temmuz sonrasını bir yenilgi olarak ifade etmedi. En azından cemaat içerisinde kalanlar. Bunu yine bir toparlanma vesilesi haline dönüştürmeye çalışıyorlar. Çünkü, en şiddetlisini belki bu dönemde yaşadı ama cemaat, ilk defa böyle durumlarla karşılaşmıyor. Dolayısıyla bunu bir enerjiye dönüştürüp, tekrardan kitleyi motive edip toparlanma düşüncesinde olduklarını söyleyebiliriz.

ABD, Gülen cemaatini ılımlı İslam açısından kullanıyor. 11 Eylül'den sonra Ortadoğu'daki Müslüman topluluklarda ılımlı İslam'ı öngörecek bir takım politikalar yapılmaya çalışıldı. Gülen ve hareketi de zaten ABD için bu bakımdan önemli."

Çobanoğlu, kamu alımlarında liyakat ve niteliğe önem verilmesi gerektiğine dikkati çekti. Çobanoğlu, Gülen'in hoşgörülü birisi olmadığını, "otoriter hoşgörüye" sahip olduğunu, "otoriter hoşgörünün" ise sadece kendine benzeyeni sevdiğini, kendine benzemeyenleri asla hoşgörü sınırları içerisine almadığını kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) Ulusal Tez Merkezinde yer alan tezinin silinip silinmediği yönündeki sorusuna Çobanoğlu, silindiği yanıtını verdi.

Bunun sebebinin ise gazeteci Nedim Şener'in ağustos ayı sonunda "FETÖ'cü Tezler" başlığıyla yayımladığı yazısını YÖK'ün ihbar olarak değerlendirdiğini belirten Çobanoğlu, Şener'in kendisini arayarak özür dilediğini ve tekzip yazısı yazma sürecinde YÖK'ün kendi tezinin de içinde bulunduğu bütün tezleri erişimden kaldırdığını dile getirdi.

Kendisine YÖK yetkililerinin bu tezleri incelemeye alacağının belirtildiğini vurgulayan Çobanoğlu, bu tezlerin daha sonra erişime açılacağının belirtilmesine karşı hala erişime açılmadığını, bu konuda bir kasıt aramadığını söyledi.

Bunun üzerine söz alan Komisyon Başkanvekili Selçuk Özdağ, ilgileneceğinin sözünü verdi.

Kaynak: AA / Politika

Tunceli Üniversitesi Cemaat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title