Haberler

Düzenlemeden 330 Milletvekili Faydalanacak

Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Hasan Korkmazcan, milletvekillerinin emekliliklerine yönelik yapılan düzenlemeden 160'ı eski toplam 330 milletvekilinin faydalanacağını bildirdi.

Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Hasan Korkmazcan, milletvekillerinin emekliliklerine yönelik yapılan düzenlemeden 160'ı eski toplam 330 milletvekilinin faydalanacağını bildirdi.

Korkmazcan, dün akşam Emekli Sandığı Kanununda yapılan bir değişiklikle parlamenterlerin emeklilik statüleri ile ilgili bir düzenleme yapıldığını hatırlattı.

2000'li yıllarda, yapılan bir düzenlemeyle milletvekillerinin kademe ve statüsünün geriye itildiğini ifade eden Korkmazcan, "Bunun üzerine Anayasanın 86. maddesinde Anayasa Mahkemesinin gerekçeleri dikkate alınarak bir değişiklik gerçekleştirildi. O günden itibaren bir uyum kanunu ihtiyacı vardı. Bu uyum kanununun bir kısım hükümleri dün çıkarılabildi. Birden bire ortaya çıkmış düzenleme değildir. Geçmişte doğmuş bir anayasal zorunluluğun sonucudur" dedi.

Milletvekillerinin 2000'li yıllara kadar Emekli Sandığının en yüksek iştirakçisi olarak emekli olduklarını hatırlatan Korkmazcan, "Aylık bakımından Başbakanlık Müsteşarı, emeklilik bakımından da Genelkurmay Başkanı ile aynı konumdaydı. Aynı statüdeydi. Bu 2000'li yıllarda değiştirilmiş. Şimdi yeniden milletvekilleri en yüksek iştirakçi statüsündekilerin düzeyine getirilmiş oluyor. Aylıkların hesaplanmasında 5510 sayılı kanunun 43. maddesindeki istisna maddesine milletvekilleri de eklenmiş oldu" dedi.

Yapılan düzenlemenin "zam" olduğu yönündeki iddialara ise Korkmazcan,

"2000 yılında parlamenterlerin konumu nasıldı- 2000'den sonra oralarda ne gibi değişiklikler yapıldı- Onlar mukayese edilerek bulunabilir. Aslında 10 yıllık bir gecikme ile 10 yıl önceki konuma getirilmiştir, statü açısından milletvekilleri" yanıtını verdi.

Korkmazcan, düzenlemenin "gece yarısı" gelmesi eleştirilerine karşın

"Emekli Sandığında ve Sosyal Güvenlik Kanunlarında değişiklik yapan tasarı gelmişti. Düzenleme buraya konulabilirdi. Çerçeve kanun buydu" dedi.

Düzenlemenin Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınmadan TBMM Genel Kurul'da gruplar tarafından verilen bir önerge ile yasalaşması için de Korkmazcan, "Bu yıllardan beri gündemde olan bir konuydu. Emeklilikle ilgili uyum kanunun çıkarılması, ertelene ertelene bugüne kadar gelmişti. Zaman bakımından şu yapılabilirdi: Geçen Mart ayında taslağımızı siyasi partilerimize sunmuştuk. Parlamento dergimizde de yayınlamıştık. O zaman da çıkarılabilirdi ama Meclis ancak bugün vakit bulabildi" karşılığını verdi.

-Düzenlemeden kimler faydalanacak--

Korkmazcan, eski milletvekilleri arasında emekli olamamış "yüzlerce" kişinin bulunduğunu belirterek, "Bu vesile ile kamuoyundaki bir yanlışı düzeltmek isterim. Eski dönemden 160 civarında milletvekili ile şu anda Meclis'te bulunan ve Emekli Sandığı ile bağlantısı olmayan 170 milletvekili var. Düzenlemeden bunlar faydalanacak. Şu anda Mecliste 900-1200 TL emekli aylığı alan var. Mesela Süleyman Çelebi, sendikacı, 1200 TL mi ne alıyor. Bu Meclis sadece yüksek bürokratların seçileceği bir kurum değildir. Bu Meclis, halkın her kesiminden insanın seçildiği görev yaptığı bir kurumdur. Milletvekillerinin aylıklarında eşit olduğu gibi emekliliklerinde de eşit olmaları esastır" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title