Haberler

Denizli CHP'de Kontenjan İtirazı

Denizli'de CHP'nin ikinci sıra adayı için kontenjan kullanmaması itiraza neden oldu.

Denizli'de CHP'nin ikinci sıra adayı için kontenjan kullanmaması itiraza neden oldu. Kontenjandan aday adayı olan ve ön seçime katılmayan Prof. Dr. Mehmet Kocabatmaz Denizli Merkez İlçe Seçim Kurulu'na, ismi öğrenilemeyen bir kişi de Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz ederek Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu gereği ikinci sırada kontenjan kullanılmasını talep etti. Yüksek Seçim Kurulu'nun itirazı kabul edip, değerlendirmeye aldığı öğrenildi.

CHP Genel Merkezi, Denizli adaylarını belirlemek için ön seçim kararı aldı ve ikinci sırayı kontenjan adayı olarak rezerve etti. 3 Nisan'da yapılan seçimlerde 9 bin 600 üyeden 7 bin 500'ü oy kullandı ve adaylar belirlendi. Denizli'de 19 aday adayı ön seçime katılırken, Ali İhsan Tunçağıl, Prof. Dr. Mehmet Kocabatmaz, Bekir Kar ve Prof. Dr. Önder Göçgün ön seçime katılmadı ve kontenjan adaylığı için başvurdu. Önseçim sonucunda 6 aday Seçim Kurulu'ndan mazbatalarını aldı. CHP Genel Merkezi, yaptığı değerlendirmeler sonucu Denizli'de ikinci sıraya kontenjan kullanmama kararı aldı ve aday listesini ön seçimden çıkan listeye göre YSK'ya bildirdi.

Ön seçimden çıkan adaylarla seçimlere gitme kararı partide büyük sevinç yaratırken, yapılan iki itiraz sevinci yarım bıraktı. Kontenjan adayı Prof. Dr. Mehmet Kocabatmaz Denizli Merkez İlçe Seçim Kurulu'na, ismi öğrenilemeyen bir partili ise Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz ederek, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu gereğince kontenjan adayı kullanılması gerektiğini ileri sürdü. İddiaya göre, 7 milletvekilliği bulunan Denizli'de 2'nci sıra kontenjan olduğu için ön seçimde en az 3 en fazla 6 tercih şeklinde oy kullanıldı. CHP Genel Merkezi'nin YSK'ya ön seçimle ilgili kontenjan kullanmama hakkını saklı tuttuğunu bildirmesi, kontenjan kullanılması kesin değil ise CHP'li üyelerin ön seçimde en az 4 en fazla 7 aday adayının ismini tercih etmesi gerekiyordu. YSK, ilk değerlendirmede itirazı görüşmek üzere kabul etti.

YSK itirazı haklı bulur ve CHP Genel Merkezi'nden kontenjanı kullanmasını isterse aday listesi de değişecek. Bu olasılık halinde birinci sırada yer Adnan Keskin yerinde kalacak, ikinci sıradan başlayarak adayların sıralaması bir basamak kayacak. İkinci sıradaki Melike Basmacı Kayhan üçüncü, üçüncü Adil demir dördüncü, dördüncü Kazım Arslan beşinci, beşinci Huriye Çağlayan altıncı, altıncı Ali Kavak ise yedinci sıraya inecek. Yedinci sırada aday gösterilen Gülizar Biçer Karaca ise liste dışı kalacak.

CHP İl Başkanı Himmet Yavaş, itirazla ilgili bilgilerinin olduğunu belirterek, "Konuyu Genel Merkez düzeyinde takip ediyoruz. YSK itirazı değerlendirip karar verecek. Denizli'de güzel bir hava yakaladık, ön seçimde katılan adaylarla seçime girmek istiyoruz. Umarız, YSK bizim beklentimiz yönünde karar verir" dedi.

ONB - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title