Haberler

Demokratikleşme Paketi" TBMM Anayasa Komisyonu'nda

MHP'li Bal: "Yakalandığınız alan hukukça korunabilecek bir alan değil. Hukuk dışı, yolsuzluk ve rüşvet ile ilgili bir alan. Bundan kurtulmak için de yargıya müdahale ediyorsunuz. Bunlar yanlıştır" CHP'li Batum: "Dünyada 'tutukluluk 10 yıl olmalı' diyen tek Adalet Bakanı Bekir Bozdağ"

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "Yakalandığınız alan hukukça korunabilecek bir alan değil. Hukuk dışı, yolsuzluk ve rüşvet ile ilgili bir alan. Bundan kurtulmak için de yargıya müdahale ediyorsunuz. Bunlar yanlıştır" dedi.

Milletvekilleri, TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen ve "Demokratikleşme Paketi'nde" yer alan, Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde görüşlerini dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, son günlerde yargı konusunda yaşanan tartışmalara değinerek, "Mahkeme kararlarını polis uygulamıyor. Bir siyasetçinin yakını mahkemenin gözaltı kararına rağmen getirilemiyorsa, o zaman siz Genelkurmay Başkanı'nı içeride tutamazsınız. O zaman birileri de gider 'bu kararı kabul etmiyorum' diyerek cezaevi duvarlarını yıkar ve onu içeriden alır. 'Ben mahkeme kararını tanımıyorum' der. O yüzden Sayın bakan yapmayın. Mahkeme kararlarını uygulamamak kimsenin hakkı da haddi de değil" diye konuştu.

Polisin, sanığın ifadesini alırken görevden alındığını belirten Özgündüz, "Böyle bir rezalet olabilir mi? Bakanın oğlu kaçıyor, Başbakanın oğlu yurtdışına gidiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Kimse kimseyi kandırmasın" dedi.

Özgündüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'li bir milletvekilinin Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ü tehdit ettiğini iddia ederek, bu durumu eleştirdi. Hükümetin yargıdan elini çekmesi gerektiğini belirten Özgündüz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, "Bırakın adalet yerine gelsin. Adalet olmazsa insanlık yoktur, iman, din yoktur. Öbür tarafa inanıyorsanız ki imam hatip kökenlisiniz, inanıyorsunuzdur" dedi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, "Öyle deme, biz de inanıyoruz" sözlerini sarfetti.

MHP'li Faruk Bal, Bozdağ'ın bakanlığının hayırlı olması temennisinde bulundu ve "İnşallah bakanlığın başındaki adalet ismine uygun işlemler yapılır" dedi.

Bal, "2010'da kanı kanla yıkadınız, şimdi kanı daha kötü bir şekilde yıkamak istiyorsunuz ama şimdi daha kötü sonuç verecek. Yakalandığınız alan hukukça korunabilecek bir alan değil. Hukuk dışı, yolsuzluk ve rüşvet ile ilgili bir alan. Bundan kurtulmak için de yargıya müdahale ediyorsunuz. Bunlar yanlıştır. Bu yanlış işler hayırlı sonuçlar doğurmayacaktır ve Türkiye'nin başına büyük felaketler açacaktır" diye konuştu.

Paketin "demokratikleşme paketi" olmadığını ifade eden Bal, "Bunun adı etikettir. Milli birlik ve bütünlük adına zehirli maddeleri gizleyebilmek amacıyla ortaya konulmuş bir etikettir ve kamuoyunda olumlu bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır" dedi. Bal, tasarının, Habur'la başlayan, Oslo ile devam eden, İmralı ile sürdürülen müzakerelerde verilen sözlerin gereği olan maddeleri içerdiğini öne sürdü.

-"Yarın dağdan inen bir adam seçime girerse ona kim karşı çıkacak?"

Faruk Bal, ana dilde eğitime karşı çıkarak, dünyada 6 bin farklı etnik dil ama 200 tane devlet olduğunu kaydetti. Her ülkenin kültür ve medeniyet dilinin o ülkenin dili olduğunu belirten Bal, "Herkes onu öğrenecek, bunda bir şey yok. Kürtçe konuşulsun buna bir şey demiyoruz" diyerek, ancak resmi dilin öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Bal, "Biz Hükümette iken, 12 Eylül yasaklarını kaldırdık" dedi.

Hükümetin, resmi eğitim kurumları yerine, özel kurumlarda farklı dillerde eğitimin önünü açtığını ifade eden Bal, "Farklı dillerde eğitimin, özel ve resmi olmasının hiçbir farklı hukuki sonucu yok, ikisi de aynı. Bu AKP'nin cinliğinin, cin fikirliğinin çok açık bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Özel okullarda müfredat Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılmıyor mu, özel okullar Milli Eğitim Bakanlığı'nca yönetilmiyor mu?" diye konuştu.

Bu tasarı ile "teröristler sizin temsilcinizdir" denilen bir düzenleme yapıldığını iddia eden Bal, "Yarın dağdan inen bir adam seçime girerse ona kim karşı çıkacak? Aklı selime gelin, sizi, yaptığınız yemine uymaya davet ediyorum. Sizi Oslo'da korkutan küresel güç, artık korkutmasın" sözlerini sarfetti.

AK Parti Şanlurfa Milletvekili Yahya Akman, MHP'li Bal'ın kendilerine, "Allah'tan korkun" dediğini ifade ederek, "Bu attığımız adımdan Allah da kulları da memnun olacaktır. Doğuda bir barış süreci başladı, insanlar evlerini, yaylalarını kullanmaya başladı, her şey tabiatına uygun olmaya başladı ve bu atılan adım büyük bir adımdır, bu atılan adımlar daha da artacaktır" dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'ya, "Bu kişiye özel yasalar, sizin komisyon başkanlığınız dönemine denk düştü" dedi. Batum, dünyada "tutukluluk 10 yıl olmalı" diyen tek Adalet Bakanı'nın Bekir Bozdağ olduğunu iddia etti. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Bedii Süheyl Batum Bekir Bozdağ Ali Özgündüz Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title