Haberler

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum: Yeni anayasa hukukileştirme süreci Meclis iradesiyle olacak

Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, yeni anayasa hukukileştirme sürecinin Meclis iradesiyle başlayacağını belirtti. Çankaya Köşkü'nde düzenlenen 'Yeni Anayasa Sürecinde Medyanın Rolü Çalıştayı'nda konuşan Uçum, medya temsilcilerinin yeni anayasa yapım süreci ve içeriği hakkındaki görüşlerini almak istediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, "Yeni anayasa hukukileştirme süreci başlayacaksa bu, Meclis iradesiyle olacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulunca, Çankaya Köşkü'nde "Yeni Anayasa Sürecinde Medyanın Rolü Çalıştayı" düzenlendi.

Uçum, burada yaptığı konuşmada, Hukuk Politikaları Kurulu olarak yeni anayasa çerçevesinde bugün 11'inci çalıştayın yapıldığını, medya temsilcilerinin de yeni anayasanın yapım süreci ve içeriğine ilişkin görüşlerini almak istediklerini belirtti.

Hukuk Politikaları Kurulu tarafından Mart 2022'den bu yana düzenlenen çalıştaylarla yeni anayasa çalışmalarına akademik ve fikri katkıda bulunmanın amaçlandığını aktaran Uçum, şöyle devam etti:

"Yeni anayasa meselesinin hukuki süreci tabii ki Meclis'in meselesidir. Elbette bir yeni anayasa hukukileştirme süreci başlayacaksa bu, Meclis iradesiyle olacaktır. Bir anayasa değişikliği için Meclis'te en az 200 milletvekilinin teklif vermesi gibi belki yeni anayasanın teklifi de aynı usulle, Meclis'in vereceği kararla, en az 200 milletvekilinin teklifiyle olacaktır. Bütün bunlara Meclis'imiz karar verecektir. Ayrıca Meclis'te grubu bulunan partiler bu sürecin siyasi anlamda aktörleri olacaktır, Meclis'i harekete geçiren güçleri olacaktır. Dolayısıyla işin merkezinin Meclis olduğu ve siyasi parti grupları olduğu tartışmasız bir gerçektir."

Mehmet Uçum, yeni anayasanın bütün devlet kurumlarının ve toplumun meselesi olduğunu vurgulayarak "Ama nihayetinde bu mesele milletvekillerinin tekelinde olan, teklif sunma tekeli de milletvekillerinde olan, kanunlaştırılması da Meclis'te gerçekleşecek olan bir meseledir. Önemli olan o noktaya gelinceye kadar son derece kapsayıcı bir yeni anayasa perspektifinde buluşabilmektir." ifadelerini kullandı.

Uçum'un değerlendirmelerinin ardından çalıştay basına kapalı devam etti.

Yeni anayasaya ilişkin çalışmalar yürüten Kurul, bu yıl farklı tarihlerde "Yeni Anayasa İhtiyacı ve Yeni Anayasanın Politik Hukuk Yaklaşımı", "Yeni Anayasanın Esasları; Anayasanın Başlangıç, Milli Egemenlik ve Kuvvetler Ayrılığı İlkeleri", "Yeni Anayasanın Hak ve Özgürlükler Yaklaşımı", "Yeni Anayasada Yer Alacak Siyasi Haklar ve Özgürlükler", "Yeni Anayasada Yer Alacak Sosyal Haklar", "Yeni Anayasada Devletin Temel Organları: Yasama ve Yürütme", "Yeni Anayasada Devletin Temel Organları: Yargı", "Anayasa Değişikliğinin Esasları ve Yeni Anayasa Perspektifinde Anayasal Kurumlar", "Yeni Anayasada Yer Alacak Sosyal Haklar" ve "Türkiye'nin Anayasa Sürecinde Sivil Toplumun Rolü" konulu çalıştaylar düzenlemişti.

Kaynak: AA / Politika

Çankaya Köşkü Mehmet Uçum Çankaya Hukuk Medya Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title