Haberler

Yılmaz Akçil, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi! Önemli 2 karara ilişkin imzası var

Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi üyeliğine, Danıştay Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil seçildi. Akçil'in; Ayasofya'nın ibadete açılması ve Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararının hukuka uygun bulunduğuna ilişkin kararlarının altında imzası yer alıyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine Danıştay üyesi Yılmaz Akçil'in seçilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

3 ADAY ARASINDAN SEÇİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karar göre, Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil, Danıştay Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. Söz konusu karar Anayasası'nın 146 ve 147'nci maddeleri ile Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 6, 7 ve 10'uncu maddeleri gereğince verildi.

ÖNEMLİ KARARLARIN ALTINDA İMZASI VAR

Akçil'in Ayasofya'nın ibadete açılması ve Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararının hukuka uygun bulunduğuna ilişkin kararlarının altında imzası bulunuyor.

Yılmaz Akçil, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi! Önemli 2 karara ilişkin imzası varYılmaz Akçil

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYE SEÇİMİ NASIL YAPILIR?

Anayasa Mahkemesi on beş üyeden kurulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi; iki üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden yapacağı gizli oylamayla seçer. Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılacak bu seçimde, her boş üyelik için ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılır; üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilmiş olur.

Cumhurbaşkanı; üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içinden; dört üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hakim ve savcılar ile en az beş yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçer.

Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay genel kurulları ile Yükseköğretim Kurulundan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday göstermek için yapılacak seçimlerde, her boş üyelik için, en fazla oy alan üç kişi aday gösterilmiş sayılır. Baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday için yapılacak seçimde en fazla oy alan üç kişi aday gösterilmiş sayılır.

AYM ÜYESİ OLABİLMEK İÇİN ARANAN ŞARTLAR

Anayasa Mahkemesine üye seçilebilmek için, kırk beş yaşın doldurulmuş olması kaydıyla; yükseköğretim kurumları öğretim üyelerinin profesör veya doçent unvanını kazanmış, avukatların en az yirmi yıl fiilen avukatlık yapmış, üst kademe yöneticilerinin yükseköğrenim görmüş ve en az yirmi yıl kamu hizmetinde fiilen çalışmış, birinci sınıf hakim ve savcıların adaylık dahil en az yirmi yıl çalışmış olması şarttır.

Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğu ile dört yıl için bir Başkan ve iki başkanvekili seçilir. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler. Anayasa Mahkemesi üyeleri asli görevleri dışında resmi veya özel hiçbir görev alamazlar.

Anayasa Mahkemesi üyeleri on iki yıl için seçilirler. Bir kimse iki defa Anayasa Mahkemesi üyesi seçilemez. Anayasa Mahkemesi üyeleri altmış beş yaşını doldurunca emekliye ayrılırlar. Zorunlu emeklilik yaşından önce görev süresi dolan üyelerin başka bir görevde çalışmaları ve özlük işleri kanunla düzenlenir. Anayasa Mahkemesi üyeliği, bir üyenin hakimlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir suçtan dolayı hüküm giymesi halinde kendiliğinden; görevini sağlık bakımından uygulayamayacağının kesin olarak anlaşılması halinde de, Anayasa Mahkemesi üye tamsayısının salt çoğunluğunun kararı ile sona erer.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

İstanbul Sözleşmesi Anayasa Mahkemesi Yılmaz Akçil Danıştay İstanbul Türkiye Kamu Yargı Hukuk Politika Haberler

500

Yorumlar (23)

Amokachi:

Artık gerçekten "Muz Cumhuriyeti" diyebiliriz.

375
218
yanıtYanıtla
Alperen:

Amokachi Ne oldu canın muzmu istedi veririz öyleyse işinize gelmeyince istediğiniz gibi vatan hainliği yapamayacağınızı anladığınız an atmadığınız çamur kalmıyor bu ülkeyi vatan hainlerine din iman düsmanlarına teslim etmeyiz LGBET'li solucanlar.

yanıt206
yanıt336
haksız mıyım:

amokachi... genelde güney amerika ülkelerinde yetişir diye biliyorum MUZ... mersin anamurda da var ama biz muz ülkesi değiliz. teöristlere geçit vermeyene muz cumhuriyeti değil, ADAM GİBİ DEVLET denir. yani muzumuz yok ama salatalık var... istersen

yanıt41
yanıt47
Güray Dilli :

Son mercii Anayasa Mahkemesidir. Kararları tartışılmaz ve uyulmak , yerine getirilmek zorundadır. Lakin Yargıtay Kararına uyuluyor , Anayasa Mahkemesini takan yok. Alın size muz cumhuriyeti.

yanıt36
yanıt9
Gerçekçi Olalım:

Adil olunca yükselmek zor, hatta imkansız oluyor... bir gün herkes bu yok edilen Adaleti arayacak...

381
109
yanıtYanıtla
A Alkan:

Başka ne beklenebilir, uysun yeter liyakata gerek yok.

269
104
yanıtYanıtla
Alperen:

Ayasofyanın ibadete açılmasından rahatsız olan ben dibineyim diye sokaklarda bağıran vatan hainleri yine toplanmış muz istiyorsanız iyisi burda amaa bu vatan ebet müddet Türkündür ve öylede kalacak sarkosyanlar ah o gemide olsaydım diye tıpkı bır yunan gibi oynayanlar haydi memleketinize GÜLE gule.

159
194
yanıtYanıtla
Erol Gergin:

tipe bak, tam bir badem.

211
104
yanıtYanıtla
necdet:

nasılsa kararları tanınmıyor ne ne önemi var

219
61
yanıtYanıtla
Şerif Ali:

ZATEN BÖYLE BİR ŞEY YAPMASAYDI O MEVKİYE ATANAMAZDI.

173
69
yanıtYanıtla
Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title