Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan AYM Başkanı Arslan'a yanıt: 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz

Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törende yaptığı açıklamalar kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Arslan'ın sözlerine X hesabından yanıt veren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz" ifadelerini kullanarak daha önce AYM kararlarıyla ilgili kaleme aldığı bir yazıyı alıntıladı.

Bugün Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesi Yılmaz Akçil'in düzenlenen yemin törenine katılan Başkan Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törende dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

AYM BAŞKANI ARSLAN'DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi sürecinde Yargıtay ile sık sık karşı karşıya gelen AYM'de Başkan Arslan,"AYM'nin kararlarını ve yorumlarını beğenmeyebilir, katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinde bu kararlara katılmasanız bile uyulması anayasal bir zorunluluktur" diye konuştu.

"153 MADDEYE GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİ BAĞLAR"

Arslan sözlerini şöyle sürdürdü; "Öte yandan, anayasanın üstünlüğünü ve temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlamayı amaçlayan anayasa yargısının işlevsel olması verilen kararların yerine getirilmesine bağlıdır. Karara uyulmaması durumunda hukukun üstünlüğü ilkesi zedeleneceği gibi yargılamanın da bir anlamı olmayacaktır. AYM kararları 153'ncü maddeye göre kesin olup gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Kararların uygulanması her şeyden evvel Anayasa'nın hepimizi bağlayan bir toplum sözleşmesi olmasının zorunlu bir sonucudur."

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI UÇUM'DAN YANIT GECİKMEDİ

AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın sözleri kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, bu çıkışa yanıt Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'dan geldi. Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurularda verdiği kararlar sonucu çıkan sorunlara dair bazı tespitlerini kaleme aldığı bir yazıyı alıntılayan Uçum, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda;

"Anayasa m. 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz. Ayrıca usul hukukumuzda "yeniden yargılama" bağımsız bir kurum değildir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararına bağlı yargılama faaliyetine yeniden yargılama denir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir. Ayrıntılar ve konunun diğer tüm yönleri ekli yazıda işlenmiştir."

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan AYM Başkanı Arslan'a yanıt: 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz

Erdem Aksoy
Haberler.com - Politika

Anayasa Mahkemesi Zühtü Arslan Mehmet Uçum Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (32)

golebicemarti golebicemarti:

Sayın Mehmet Uçum benim düşünceme göre bu ülkenin Ekonomik ve Demokratik olarak bu hale gelmesinin tek sebebi sizsiniz. Saygılarımla.

416
146
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

bir milletin başına gelebilecek en büyük felaket savaş yokluk kıtlık salgın hastalık değil başlarında hak hukuk adalet kanun tanımayan zalim yöneticilerin olmasıdır Allah bu devlete bu millete böylelerini nasip etmez İnşallah

431
70
yanıtYanıtla
haksız mıyım:

bu zühtü istiyor ki 55 milyonun seçtiği meclis, 26 milyon insanın seçtiği hükümet yerine 15 kişi ile devleti ben yöneteyim. 15 kişinin iradesi 85 milyonun üzerinde değildir

222
272
yanıtYanıtla
Turan Şahin:

22 yıldır bu anayasa dan nemalanan iktidar şimdimi anayasayı beğenmeyip kafa tutuyor,

yanıt233
yanıt99
Turan Şahin:

kafan o aritmetiği anlamaz,boş konuşuyon

yanıt83
yanıt65
haksız mıyım:

eline versinler senin trampet çalasın turan

yanıt52
yanıt72
VATANDAŞ:

Camide hoca varken bu mantıkla köy muhtarını dinlersin sen.Beslenmenin öneminin en büyük kanıtısın. Beslenmeyle aç kalmayı aynı şey sanınca beynine kan gitmez olmuş.Allah şifa versin.

yanıt5
yanıt3
Gerçekçi Olalım:

anayasa mahkemesinin verdiği kararı eleştiriyor ve doğruluğunu yanlışlığını tartışıyorsak, adalete nasıl güveneceğiz... kararın doğru yada yanlış olmasının hiçbir önemi yok. karar nasıl olursa olsun bu mahkemelerin itibarını zedeleyecektir. en kesin kararlar bile sorgulanır hale gelecektir.

168
27
yanıtYanıtla
Begitli İbrahim:

yaşlandın be Ziyaaa

96
12
yanıtYanıtla
Dr.Kimbel:

Anayasanin bir hükmü varmi,? Yok yargitay gakimlerini kim atadi kararlar arayan merciden gecer atayan merci yargitay atayan mercinin emirlerini yerine getirmese sürgüne gider emirleri yerine getirmek zorunda burasi Almanya degil.alman yargitay hükümetin kararlarini bozar onun icin oraya iltica ediyorlar

79
22
yanıtYanıtla
Tüm 32 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title