Haberler

CHP'li Muharrem Erkek'ten YSK'nin GAMER kararına tepki

Güncelleme:

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İçişleri Bakanlığı tarafından seçim sonuçlarını takip etmek üzere oluşturulan GAMER adli sisteme ilişkin verdiği kararı paylaştı. Erkek, "Kanunsuz emir verenler ve uygulayanlar hesap verecek" uyarısını yaptı.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İçişleri Bakanlığı tarafından seçim sonuçlarını takip etmek üzere oluşturulan GAMER adli sisteme ilişkin verdiği kararı paylaştı. Erkek, "Kanunsuz emir verenler ve uygulayanlar hesap verecek" uyarısını yaptı.

Muharrem Erkek, YSK'nin İçişleri Bakanlığı tarafından seçim sonuçlarını takip etmek üzere oluşturulan GAMER adli sisteme ilişkin verdiği kararını, bugün Twitter hesabında "Kanunsuz emir verenler ve uygulayanlar hesap verecek" mesajıyla birlikte yayınladı.

YSK, konuya ilişkin, "Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı'nın seçim iş ve işlemleriyle ilgili bir görevi bulunmadığından, Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının, ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının verilemeyeceğine" kararını verdi.

YSK, İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan bu sistemde kullanılmak üzere bilgi verilemeyeceğine hükmettiği kararında şunları belirtti:

"Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının, ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının excel formatında iletilmesine ilişkindir.

" SEÇİM TUTANAKLARINI KABUL ETME GÖREVİ YÜKSEK SEÇİM KURULU'NUNDUR. YÜKSEK SEÇİM KURULU'NUN KARARLARI ALEYHİNE BAŞKA BİR MERCİE BAŞVURULAMAZ"

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 'Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetimi' başlıklı 79'uncu maddesinin ikinci fıkrasında, 'Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulu'nundur. Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz' hükmü yer almaktadır.

298 sayılı Kanun'un 14'üncü maddesi ile 7062 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesi ile Yüksek Seçim Kurulu'nun, 16 ve 20'nci maddeleri ile il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarının görev ve yetkileri belirlenmiş olup, seçim iş ve işlemlerine ilişkin karar vermeye yetkili merciler seçim kurullarıdır.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı'nın seçim iş ve işlemleriyle ilgili bir görevi bulunmadığından, Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının, ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının verilemeyeceğine karar verilmesi gerekmiştir.

Açıklanan nedenlerle;

Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı'nın seçim iş ve işlemleriyle ilgili bir görevi bulunmadığından, Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının, ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının verilemeyeceğine,

Karar örneğinin İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'ne, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı'na ve Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesine…"

Kaynak: ANKA / Politika

Yüksek Seçim Kurulu İçişleri Bakanlığı Muharrem Erkek Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title