Haberler

Bireysel Silahsızlanma Günü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu: "Türkiye'de her yıl, ortalama 4 bin 500 kişi ateşli silahlarla hayatını kaybediyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de her yıl, ortalama 4 bin 500 kişinin ateşli silahlarla hayatını kaybettiğini bildirdi.

Tanrıkulu, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bireysel silahsızlanma çalışmalarıyla tanınan Umut Vakfı'nın verilerine yer verdi.

Bu yılın ilk beş ayındaki olay sayısının geçen yıla oranla yüzde 12, ölüm olaylarındaki artışın ise yüzde 15 olduğunu ifade eden Tanrıkulu, araştırmaların, intihar olaylarının da arttığını ortaya koyduğunu savundu.

Ayrıca "kendisini ve yakınlarını korumak için" silah edinenlerin yüzde 44'nün, silahı kendi yakınlarına doğrulttuğunu belirten Tanrıkulu, "Türkiye'de her yıl, ortalama 4 bin 500 kişi ateşli silahlarla hayatını kaybediyor. Yaralanan veya sakat kalanların sayısı da eklendiğinde, ortaya korkunç bir tablo çıkıyor" değerlendirmesini yaptı.

Olaylarda ele geçirilen silahların yüzde 85'inin de ruhsatsız olduğunu ifade eden Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Gerek biz siyasetçiler gerek silahsızlanma için çaba sarfeden insan hakları savunucuları, sivil toplum kuruluşları, her yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü vesilesiyle bireysel silahlanmanın müsebbip olduğu ölüm ve yaralanmalara dikkati çekiyoruz. Oysa bireysel silahlanmaya karşı hepimizin daha aktif bir mücadele yürütmesi gerekiyor. Silahların olmadığı bir dünyayı hayal bile edemeyeceğimiz kadar ihtimal dışı kılan silah lobilerine karşı bu hayali diri tutmak zorundayız. Bireysel silahsızlanma konusunda hükümetin de üstüne düşen görevi yerine getirmesini bekliyoruz. Cinayetlerin çoğunun ruhsatsız silahlarla gerçekleştirildiği bilgisinden hareketle; bu konudaki denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Eğitim müfredatında silahlanmaya karşı unsurlara yer verilmelidir." - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Umut Vakfı Türkiye Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title