Haberler

'Bırakırım' Resti Gündeme Damga Vurdu

Çiçek, 'Batı Demokrasilerinde Seçimi Kaybeden Gidiyor. Seçimi Kaybeden Gittiği İçin de Orada Hücre Yenilenmesi Çok Kolay Oluyor. Bizde Bu Geleneği Bir Türlü Oturtamadık." Dedi.

Başbakan Vekili, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Batı demokrasilerinde seçimi kaybeden gidiyor. Seçimi kaybeden gittiği için de orada hücre yenilenmesi çok kolay oluyor. Bizde bu geleneği bir türlü oturtamadık. Oturtamadığımız için de zaman zaman demokrasi yolunda bazı yol kazalarına uğruyoruz'' dedi.

Çiçek, 81 ilden gelen öğretmen temsilcilerini Başbakanlık Yeni Bina'da kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cemil Çiçek, ''Alevilerle ilgili yeni açılım konusunda bir karar alındı mı? Sayın Reha Çamuroğlu ile sizin bazı temaslarınız oldu. Bu konuda nasıl bir yol haritası izlenecek'' sorusu üzerine, Çamuroğlu'nun AK Parti milletvekili olduğunu ve çeşitli vesilelerle kendisiyle görüştüğünü hatırlattı. Çiçek, şöyle devam etti:

''Alevilik konusu, ülkenin önemle durması gereken, hatta bazı açılardan baktığımızda da geç kaldığımız bir konudur. Sadece bu hükümet veya kendi açımızdan söylemiyorum.

Bu noktada iyi niyetliyiz. Neyi nasıl yapabiliriz, nasıl yapmalıyız? Bu tip konular Meclis'te bir aritmetik çoğunluk meselesi değildir. Herkesin yapabileceği olumlu, pozitif değerlendirmelerin, katkıların olduğuna ve olacağına inanıyoruz. Biz de bunları değerlendirip herhalde bir çalışmayı önümüzdeki günlerde ilgili arkadaşımız sizlerle paylaşır.''

Cemil Çiçek, ''Diğer partilerle bir temasın olup olmayacağı'' ile ilgili soru üzerine de ''Herkesin bu konuda olumlu bir yaklaşım içerisinde olacağına inanıyoruz'' dedi.

-Hücre yenilenmesi-

Başbakan Vekili Çiçek, ''Başbakanın bir açıklaması oldu Hindistan'da. 'Eğer ikinci parti olursak liderliği bırakırım' şeklinde. Bunu nasıl değerlendirmek lazım?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Sayın Başbakan bu akşam Türkiye'ye dönüyor. Onu kendisine sorarsınız. Ancak benim kişisel kanaat olarak, çok eskiden beri savunduğum bir ilke var. Batı demokrasilerinde seçimi kaybeden gidiyor. Seçimi kaybeden gittiği için de orada hücre yenilenmesi çok kolay oluyor. Bizde bu geleneği bir türlü oturtamadık. Oturtamadığımız için de zaman zaman demokrasi yolunda bazı yol kazalarına uğruyoruz. O nedenle Türkiye artık 57-58 yıl oldu çok partili hayata geçtiğimizden bu tarafa. Bu hücre yenilenmesini bizim bir gelenek olarak sürdürmemiz lazım. Yani ben eğer yanlış bilmiyorsam, Batı'da seçimi kaybedip de işbaşında kalan herhangi bir siyasi parti lideri hatırlamıyorum.''

Çiçek, ''Bu muhalefete mesaj mı, kaybeden gitsin mi diyorsunuz?'' sorusuna da şu karşılığı verdi:

''Ben kimseye mesaj vermiyorum. Bir demokratik kuralı ifade etmeye çalışıyorum. Çünkü Türkiye'de geriye dönüp baktığımızda bir kısım antidemokratik gelişmelerin gerekçelerinden biri olarak bunu görüyoruz. Bu yenilenme başka türlü yapılamadı bugüne kadar. Hep askeri müdahalelerden sonra böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu Türkiye'nin arzu edeceği bir şey değildir. 58 yıl sonra artık kimse iktidar değişimini başka yollardan aramamalı, demokratik usullerle insanlar seçilmeli, iktidarlar böyle belirlenmeli. Mahalli idareler de bu yoldan işbaşına gelmeli ve gitmesi gerektiğinde de yine bu yoldan gitmelidir. Bunun da yolu kaybedenin gitmesinden geçiyor.''

Kaynak: AA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title