Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

"Bakanların ne yapacağını kişisel olarak, Sayın Başbakanımızın da Başbakan olarak, yakında görürsünüz. Bu konuyla ilgili kararı Sayın Başbakanımız verecek" "Biz operasyon makamı değiliz. Biz yargı da değiliz. Bizim işimiz, yapacağımız idari soruşturmalarla incelemelerle bu işin içerisinde bir görev aşımı varsa başka maksat için bu yapılmışsa bu kişileri tespit etmektir.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul merkezli operasyonla ilgili, "Bakanların ne yapacağını kişisel olarak, Sayın Başbakanımızın da Başbakan olarak, yakında görürsünüz. Bu konuyla ilgili kararı Sayın Başbakanımız verecek" dedi.

Arınç, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplantısında, İstanbul merkezli operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Yakın zamanda kabine revizyonu beklendiği hatırlatılarak "Acaba bu siyasi çalışmalar çerçevesinde yakın zamanlı bir kabine revizyonu bekleyebilir miyiz" sorusu üzerine Arınç, yerel seçimlerde aday olacak bakanların durumunun tartışıldığını anımsattı.

Konuyu hükümet toplantısı sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuştuğunu anlatan Arınç, "Kendisi de kesinlikle bakanlar aday olduğu takdirde ocak ayından itibaren aday olarak çalışacaklarını, bakanlıktan ayrılacaklarını söyledi. Bunun için bir tarih belki aralık ayı sonu olarak söylemiş olabilirim. Yani Sayın Başbakanımızın takdiri o zaman öyleydi, şimdi ne düşünecek, nasıl bir karar verecek, onu Başbakanımızın takdirinden öğreneceğiz" diye konuştu.

Görevden alınan şube müdürlerinin görev yerleri sayılarak hangilerinin hangi gerekçelerle görevden alındığı sorusuna Arınç, "Şube müdürlerinin hangilerinin olduğu, kimin kaldığı, kimin görevden alındığını emniyetle özel görevli bir arkadaş gibi soruyorsunuz, ben dahi kimin hangi şubede çalıştığını, hangi şubede çalışmadığını doğrusu bilmiyorum, merak da etmiyorum. Emniyet Genel Müdürlüğünün açıklamasını okudum. İçişleri Bakanlığımıza bağlı bir kurumdur, gerek görmüştür, haklarında soruşturma açıldıysa bir insanın, soruşturmanın selameti bakımından bulunduğu yerden başka yerde görevlendirilmesi de bizim idari hukukumuzun bir gereğidir" karşılığını verdi.

Arınç, soruşturmanın selameti açısından bazı şube müdürlerinin görevden alındığının açıklandığı belirtilerek "Soruşturmanın selameti açısından bazı bakanların görevden alınması ya da istifa etmesi gerekir mi? Kişisel görüşünüzü soruyorum" denilmesi üzerine de "Bakanların ne yapacağını kişisel olarak, Sayın Başbakanımızın da Başbakan olarak, yakında görürsünüz. Bu konuyla ilgili kararı Sayın Başbakanımız verecek" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın olayla ilgili 2 savcı daha görevlendirildiği yönündeki açıklamasını hatırlatan Arınç, "Merakınız şu olabilir:  Mevcut savcılar görevden alındı da onların yerine başkaları mı atandı? Geçmişte bazı mahkemeler için söylenebilir bu. Turan Çolakkadı Başsavcı diyor ki 'Hayır, onlar çalışıyorlar 2 yeni kişiyi daha görevlendirdim.' HSYK da diyor ki 'bu işler tamamen Başsavcılığın işleridir. İş bölümü onlara aittir HSYK'yı ilgilendirmez' diyor. Bunlara itibar etmekten başka ne yapabiliriz" ifadesini kullandı.

Arınç, "Bu operasyonun 'hükümeti yıpratmak için yapıldığını' söylediniz, devlet içindeki bir örgütten bahsettiniz, 'varsa' dediniz. Bununla ilgili bir operasyon hazırlığı mı var? Soruşturmanın, şube müdürlerinin görevden alınarak zayıflatıldığını düşünüyor musunuz" şeklindeki sorularını da şöyle yanıtladı:

"İdari araştırmalardır, soruşturmalardır, bildiğiniz gibi Milli İstihbarat Teşkilatımız da Emniyet Genel Müdürlüğümüz de Başbakanlık Müsteşarlığımız da bizim bakanlıklarımız da bu konularda çalışma yaparlar. Biz operasyon makamı değiliz. Biz yargı da değiliz. Biz emniyetçilerin veya bir kısmının yaptığı gibi onu alıp buraya getirmek, bunu alıp oraya götürmek bizim işimiz değil. Bizim işimiz, yapacağımız idari soruşturmalarla incelemelerle bu işin içerisinde bir görev aşımı varsa başka maksat için bu yapılmışsa bu kişileri tespit etmektir. Şu andaki kanaatimiz hükümetin yıpratılmasına yönelik planlı bir hareket olduğu, bunun bir psikolojik savaşa döndüğü şeklindedir. Dolayısıyla buna benzer operasyonları değil, aslında bizim kendi içimizde yapabileceğimiz, yani maksadın araştırılmasına matuf bir yapı varsa bu yapıyı ortaya çıkarabilmektir.

Emniyet müdürlüğüyle ilgili konu, şube müdürleri, onların görevden alınması, bu olaydan sonra görevlerini kötüye kullandıkları veya ihmal edip etmedikleri noktasında. Bir ilin emniyet müdürü yapılacak bir işten haberdar değilse başındaki daire başkanı veya emniyet amiri veya müdür yardımcısı, kimin nereye gittiğinden ve ne yapılacağından habersizse ve özellikle bu yollar kesilmişse bu ne amaçla yapılmıştır? Burada bu yola niçin gidilmiştir diye bir araştırmaya yapılmasına herhalde ihtiyaç var."

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Turan Çolakkadı Bülent Arınç İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title