Haberler

'Başbakan Elimizi Sıksın'

DTP'li Emine Ayna, Başbakan Erdoğan'ın Ellerini Sıkmaması Nedeniyle 'Yok Sayıldıklarını' Söyledi.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Emine Ayna, Başbakan Erdoğan'ın ellerini sıkmaması nedeniyle ''Yok sayıldıklarını'' söyledi. Diyarbakır'da düzenlenen 'Uluslararası Yerel Yönetimleri ve Kadın Konferansı'nda konuşan DTP'li Ayna, "Kadınlar 30 yıllık kimlik mücadelesinde özgürlük için öldürülmüş, yıllarca cezaevine girmiştir. Bizi bugünlere getiren, bizlerde beyin fırtınası estiren bu kadınlara teşekkür ediyorum" dedi.

Diyarbakır Bağlar Belediyesi, Rosa Luxsemburg Vakfı ve Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM) tarafından 'Uluslararası Yerel Yönetimler ve Kadın Konferansı' düzenlendi. 'Geleceği Yeniden Yazıyoruz' sloganı ile Bağlar Belediyesi toplantı salonunda yapılan konferansa, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata , DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in yanı sıra, ABD, Rusya, İngiltere ve Almanya'dan çok sayıda kadın temsilcisi katıldı.

BİZ MECLİS'TE YOKUZ Konferansın açılış konuşmasını yapan, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kadınları 3 çocuk yapmaya teşvik etmekle suçladı. Kürt kadınının ''Kimlik ve cinsiyet olarak yok sayıldığını'' savunan Ayna, "Başbakan Meclis'te (TBMM) Milletvekillerimizin elini tutmuyorsa, bizlerle tokalaşmıyorsa bizleri yok saymaktadır. Biz o Meclis'te yokuz, yani olmayan bir siyasi oluşumuz, olmayan bir halkız ve kadın mücadelesi yürütüyoruz. Biz hem bir bütün toplumsal cinsiyetle eşitsizlik mücadelesi hem de siyaset anlamında varlık mücadelesi yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ilk defa bir siyasi oluşumun yerel yönetimler ve kadın konferansı düzenlediğini ifade eden DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, "Bizlerde beyin fırtınası estiren, kadın anlamında kendimizi görmemizi sağlayan da ve her alanda kadının bir bütün kimlik mücadelesine aktif katılımı ile ilgilidir. 30 yıldır kadın her alanda kimlik mücadelesine aktif katılmıştır. Ölmüştür, öldürülmüştür, cezaevlerinde yıllarca ceza almıştır. Bu salon içerisinde bile örnekleri vardır. Kadın olarak kimlik mücadelesi verdiği için onlarca yıl cezaevinde kalmış kadın arkadaşlarımız vardır. Ben bu kadın arkadaşlarımıza bizi bugünlere getirdikleri için, özgürlük mücadelesi verdiklerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Konferansta daha sonra söz alan Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, kadın milletvekili ve belediye başkanı sayısının azlığına değinerek, "Kadınların renkliliğini siyasete katabilsek belki siyaset bu kadar baskıcı, bu kadar despot olmayacaktır. Sadece Türkiye'de değil egemenliğin hakim kılınmasından itibaren savaşlar genellikle erkeklerin at koşturdukları bir alan olmuştur" dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, ABD'nin San-Diego Devlet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ramonal Perez, Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Dış İlişkiler ve Yerel Yönetimler Komisyonu Temsilcisi Helene Lund, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Yöneticisi Leyla Deniz ve Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Temsilcisi Dr. L. Yıldız Tokman, 'Yerel Yönetimlerde Kadın Katılımı ve Temsil Modelleri' konularında katılımcıları bilgilendirdi. 'Uluslararası Yerel Yönetimler ve Kadın Konferansı'nın 2 gün süreceği öğrenildi.

(AYŞ-AŞ-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title