Haberler

Bakan Yıldız: Bölgedeki Siyasi İstikrarsızlığın Bedeli Ödeniyor

Güncelleme:

Bakan Taner Yıldız, ham petrole haziran ayından itibaren yüzde 25 zam gelmesinin nedeninin ülkelerdeki siyasi istikrarsızlık, tedirginlik ve ürkekliğin neden olduğunu açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ham petrole Haziran ayından itibaren yüzde 25 zam gelmesinin nedeninin bölgedeki ülkelerdeki siyasi istikrarsızlık, tedirginlik ve ürkekliğin neden olduğunu açıkladı.

Bakan Yıldız ilk olarak Adıyaman Valiliğini ziyaret etti. Burada polis merasim mangası tarafından karşılanan Yıldız, valilik makamında valilik şeref defterini imzaladı. Vali Ramazan Sodan tarafından kendisine kahve fincanı takdim ederken, Adıyamanspor Başkanı Növfel Bozdoğan ise üzerinde 'Taner Yıldız' ve 'TPAO Adıyamanspor' yazan formayı hediye etti.

Vali Ramazan Sodan'ın açılış konuşmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Adıyaman'da üretilen ham petrolün yanı sıra yakıta gelen zamlar ve Suriye'deki olaylarla ilgili Türkiye'nin duruşuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Haziran ayından itibaren yaklaşık yüzde 25 zamlanan petrolün variliyle ilgili zamların otomatik fiyatlama mekanizmasıyla yürüdüğünü belirten Yıldız, bölgedeki siyasi istikrarsızlığın bedelinin ödendiğini kaydetti. Yıldız, "En son Haziran ayında 90 dolara inen ham petrolün varili şuan 113 Dolar civarına çıktı. Yani yüzde 25'ler civarında bir zam gördü. Bu Türkiye'nin dışındaki ülkelerin, özellikle bölgemizdeki ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkların bedelinin ödenmesidir. Suriye'de ki olan olaylardan 'bize ne' diyenlere verilecek cevabımız şudur. Ne biz haksızlığa tahammül edebiliriz ne de haksızlığın yanında olabiliriz. Doğru yaptığınız kadar güçlenirsiniz. Biz orada yanlış yerde durmak istemiyoruz. Biz doğru yerde durmak istiyoruz. Hele hele mübarek Ramazan ayında kendi ülkesine, havadan uçaklarla, yerden tanklarla toplarla bombalayan rejimin yanında duramayız. Siyaseten duruşumuz böyle ama bunun birde ekonomik yönü var. Her siyasi istikrarsızlığın ülkemize direk veya dolaylı yoldan ekonomik tesirleri oluyor. Ham petrollere dünyada arza ve talebinde bir değişiklik yok. 91 milyon varil civarında tüketim var. Tamamen ürkekliğin, tedirginliğin ve siyasi istikrarsızlığın getirmiş olduğu sonuçlar var" dedi.

Adıyaman'ın tükettiğinden daha fazla ham petrol üreten bir il olduğunu ve Adıyaman'ın kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Bakan Yıldız, "Sadece kendisine değil ürettiği ham petrolle tüm ülkemize katkı sunan bir ilimiz. Adıyaman'da şuanda 250 kuyumuzla ciddi cirolar yapılıyor. Türkiye'de ürettiğimiz petrolün yüzde 20'sine tekabül eden bir oran Adıyaman'da üretiliyor. Adıyaman'da üretilen 3.6 milyon varilin yıllık değeri 400 milyon dolar civarında. Türkiye'nin toplam ithal ettiği petrolün yanında azımsanabilir ama bizim için önemli ve değerli rakamdır. Son 40 yılda 500 tane kuyu açıldı. Bugüne kadar 190 milyon varil üretim yapıldı. Bugünkü fiyatlarla 20 milyar dolarlık bir değere karşılık geliyor. Adıyaman'da üretimlerimize devam edeceğiz" dedi.

Bakan Yıldız'ın ziyaretine AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Mehmet Metiner eşlik etti. Bakan Taner yıldız, valilik ziyaretinin ardından TÜMSİAD Adıyaman Şubesi'ni ziyaret ederek, temaslarını sürdürüyor. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ramazan Sodan Taner Yıldız Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title