Haberler

Bakan Nebati: Kahramanmaraş merkezli depremden dolayı 104 milyar dolar servet kaybımız oldu

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerle ilgili konuşan Bakan Nebati, "Deprem yetmiyormuş gibi Şanlıurfa'da sel oldu. Biz İçişleri Bakanımızla hiç ayrılmadık oradan. Afetle karşı karşıya kaldığınız zamanda etkileri ağır olur. Depremde yaşanan yıkımdan dolayı 104 milyar dolar servet kaybımız oldu." dedi.

Hazine Ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Haber Global yayınında gündeme ilişkin konuştu. Bakan Nebati, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik faturasını açıkladı.

"BU İŞE MALİYE OLARAK BAKMIYORUZ"

Nebati, "Biz 104 milyar dolar bir servet kaybımız oldu ve 50 binin üzerinde insan kaybettik, yaralılarımız var. Orada farklı bir acı var. Bizim afetzedelere en insani şekilde yaklaşmamız lazım, her şeylerini kaybettiler. Bakanlar bize sordu, ne yapacağız diye, ben de, sakın bu işe maliye olarak bakmıyoruz, insani bakıyoruz ve tüm talepler karşılanacak diyerek sahaya çıkın dedim." dedi.

"85 MİLYONA KADAR HEPİMİZ ETKİLENDİK"

Nebati, şunları söyledi: "Varlık yitimi bir fabrika yitimi değildir. Bir şekilde 14 milyondan 85 milyona kadar hepimiz etkilendik. Fabrika yıkılırsa varlığınızı yitiyorsunuz, bakkal dükkanınız, eskici bunu yitirdiyseniz bu da varlık yitimidir.

"ÜLKE İNŞA EDİYORUZ"

Bizim 4,5 milyon liralık bir bütçemiz var. Sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın, şehirleri kuruyoruz demiyorum ben, ülke inşa ediyoruz. 650 bin konut deyince bu kast ediliyor. Bizim bütçe üzerindeki bu yükü karşılamamız lazım ve servet kaybını giderecek tedbir almamız ve enflasyonla mücadele etmemiz lazım.

"ÜLKE ÜRETMEYE DEVAM EDECEK"

Üretim devam ediyor, ihracat rakamları açıklandı. Deprem bölgesindeki kayıplardan dolayı bir azalma oldu ama Mart ayında toparlandık. Ülke üretmeye devam edecek, ihracat ve yatırıma devam edecek. Kasanın güçlü bir şekilde başlamasıyla da bir miktar nefes alıyoruz.

"SERVET KAYBININ ETKİSİ İLK ÇEYREKTE GÖRÜLÜYOR"

Servet kaybının etkisi ilk çeyrekte görülüyor. Bu benim inşaatçılardan duyduğum bir çağrı, biz çalıştıracak eleman bulamadık. Erdoğan'ın vaadi, ben bunu yapacağım diye, Murat Kurum'u da tebrik ediyorum. Ben de ona açık çek verdim, sen para hesabına girme, sen insanların başını sokabileceği evler için çalışmanı yap.

"TOKİ VE EMLAK KONUT İNANILMAZ BİR ÇABA SARF EDİYOR"

Yıkılmış olan evden daha konforlu bir evin inşa edilmesi için TOKİ ve Emlak Konut ile inanılmaz bir çaba sarf ediyor. Biz bunun maliyetini karşılıyoruz ama bunun bir de geliri var. Seramik, çimento geliri artıyor, üretimler Türkiye'de oluyor. Hem üretimin artmasına hem de milli gelirin ilk çeyrekte kaybının giderilmesi ve büyümeye etkisi olacağını görüyoruz.

7 MİLYAR EUROLUK FON

Sanayi Bakanımızla da OSB ve küçük sanayi bölgeleri ile ilgili üretimin bir an evvel başlaması için de bir kaynak oluşturduk. Vatandaşlarımızın bir an evvel şehirlerine dönmesi için. 7 milyar euroluk bir fon verildi. 1 milyarı Suriye'ye 6 milyarı Türkiye'ye. Krediler ve uzun vadeli ve çok düşük faizli.

"AFET FONU KURDUK"

Başta Dünya Bankası olmak üzere, birçok kurum, afetin şiddetini gördükten sonra kaynaklarını artırıyorlar. Çünkü proje karşılığı yapılacak bu. Hızlı bir şekilde bunların gerçekleştirilmesi lazım. Özellikle de AB'den gelen genişlemeden sorumlu ve İsveç Bakanın ifade ettiği şey, fon kurmaktı. Tam da bunu kurduk, afet fonu kurduk. Her türlü hibe gibi alanların yönetilmesi ve bu alanlara yönlendirilmesi gibi bir çalışma var."

Mesut Şahin
Haberler.com - Politika

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Kahramanmaraş Şanlıurfa Deprem Maliye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları! Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek?
500

Yorumlar (9)

mahalle sakini:

Kentsel dönüşümü binlerce davayla engelleyen chp zihniyetine paylaştırın parayı.

0
4
yanıtYanıtla
vatandaş rıza:

bay kemal 438 milyar doları getirecek söz verdi göreceksiniz

3
0
yanıtYanıtla
mardinli yiğit:

binaları zamanında düzgün kontrol etseydiniz, kaçak katlara ve ruhsat alımlarında liyakatli davransaydınız, belki de bilmem kaç milyon dolar zararımız olmayacaktı.. hem sebep olup nem neden açıklama yapıyorsunuz!

2
0
yanıtYanıtla
Samet Aslan:

Sizin batırdıklarınızın yanında ne ki

2
0
yanıtYanıtla
pentakill lol:

sayın bakanım 104 milyar dolarlık ne yapıldı ki nasıl maliyet muhasebesi yaptınız açıklama yapar mısınız?

2
0
yanıtYanıtla
Gözlerimdeki ışıltı:

Olsun canım ne olacak Gözlerindeki ışıltı sönmesin gerisi kolay. Bakıyorum da Pırıl pırıl halen maşşallah..

2
0
yanıtYanıtla
Abdullah Okudan:

Obur bakanlar para ile bakti sakin dedim para degil dedim diyorsun...

1
0
yanıtYanıtla
Onemli Degil:

Ne o uzuldun mu yoksa ?

0
0
yanıtYanıtla
Sevda Gül :

Allah yardimcimiz olsun!

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title