Haberler

"Asimilasyona Karşı Çıkacağız"

CHP'nin Van İl Kongresi Başladı.

KONGRE SALONUNA KÜRTÇE YAZILI AFİŞ ASILDI

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP)'nin Van İl Kongresi, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımı ile saat 11.00 sıralarında başladı. Tek listenin sunulduğu kongrenin açılış konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu, etnik kimlik ve dini siyaset konusu yapmadıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, bunlara saygı gösterdiklerini belirterek, "Sadece CHP, 'Her insanın etnik kimliği onun şerefidir' dedi. Etnik kimlik siyasetin odağı olamaz. Hangimiz anne ve babamızı seçme hakkına sahibiz" dedi.

Van'da bir düğün salonunda yapılan kongreye, CHP Gurup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, Milletvekilleri Mehmet Sevigen, Ensar Öğüt, Enis Tütüncü, Ali Rıza Dizdar, Yılmaz Ateş, Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer, MYK Üyesi Savcı Sayan, Adiyaman Miletvekili Şevket Köse, katılıdı. Salonda duvara asılan "Adı Rojin, yada Dilan Serseran, Serçavan (Adı rojin yada dilan baş göz üstüne) aynı afişin altına da "CHP iktidarında bir tek başak bile dargın kalmayacaktır, bir tek zeytin dalı bile yanılız" yazılı afiş dikkat çekti. İstiklal marşının okunması ardından saygı duruşu ile başlayan kongrede divan oluşturuldu. Kongrede konuşan Kılıçdaroğlu, Van'ın gittikçe gerilediğini söyledi. CHP olarak bunu gördüklerini belirten Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

ASİMİLASYONA KARŞI ÇIKACAĞIZ. ENTEGRASYONU SAVUNACAĞIZ

?Seçimler oldu, yeni belediye başkanı seçildi. Ama yeni belediye başkana 200 trilyon borç devredildi. Şimdi belediye bu 200 trilyonu ne yaptı diye Vanlılara sormak isterim. işsizlik mi bitti Van'da? yoksulluk mu bitti? Alt yapı mı tamamlandı? Van Gölü en büyük çevre kirliliklerinden birini yaşıyor. Neden bu güzel göl çevre kirliliğine maruz kalsın. İnançlarımızı sömürenlere oy verdik. Etnik kimliğimizi sömürenlere oy verdik ve öyle bir noktaya geldik ki, Van'ın gerilemesine neden oldu. Van'daki fabrikalar kapandı, işçiler perişan oldu. Bizim CHP olarak bir sorunumuz var. Biz insanların inaçlarını, siyaset konusu yapmadık, etnik kimliğini siyaset konusu yapmadık. Biz bunlara saygı gösterdik ve sadece CHP 'Her insanın etnik kimliği onun şerefidir' dedi. Etnik kimlik siyasetin odağı olamaz. Hangimiz anne ve babamızı seçme hakkına sahibiz. Bu nedenle herkesin etnik kimliğine ve kültürel yapısına saygı göstereceğiz. Asimilasyona karşı çıkacağız. Ama entegrasyonu savunacağız. Van bir dönem, hayvancılığın merkezçi değil miydi? Dün geldiler, 15 bin koyunun olduğu yerde şu anda 500 koyun yok dediler. Ne oldu şimdi biz kalkındık mı, büyüdükmü şimdi? Son seçimlerde öyle bir kulvara soktular ki, ya dilime, yada dinime oy vereceğim. Bu ülkede yaşayanların yüzde 99'u müslüman değil mi? Yazık günah değil mi bize? Buradaki işsizlik nasıl çözülür. Devletin buraya yatırım yapması ile çözülür. Burada özelleştirme olmayacak. Her şeyle gel, kul hakkıyla gelme demiş. ve kul hakkı yemek günahtır. Eğer siz yolsuzluk yaparsanız ve cebinizi doldurursanız bu da kul hakkı yemek değilmidir? ve kul hakkı yiyenler halkın içinde siyaset yaptıkları zaman niye demiyoruz, 'arkadaş bana bir kilo makarna veriyorsun, sana da havuzlu villa düşüyor' Bu mudur kardeşliğimiz. Bunu sorgulamamız lazım. Nasıl oluyorda AKP döneminde dolar milyarderleri sayısı Japonya'yı geçiyor."

ÇELİK, NASIL ZENGİN OLDU MERAK EDİYORUM

Kılıçdaroğlu, kalabalığa Van'da da dolar miryarderi olup,olmadığını sordu. Bunun üzerine salonda bulunanlardan birisinin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in ağabeyi Ramazan Çelik'in ismini vermesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Van'a geldim. Çok şeyi merak ettim. Fakat en çok Ramazan Çelik'i merak ettim. Kimdir bu ve nasıl köşeyi döndü. Her Vanlı merak ediyordur, ben de merak ediyorum. Görsem ona soracağım. Kısa sürede nasıl zengin oldu. Bunları sizin sorgulamanız lazım"diye konuştu.

İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ise yaptığı konuşmasında, CHP teşkilatına teyşekkür etti. Buralarda siyaset yapmanın zor olduğunu belirten Sevigen, "Buralar, İstanbul, Ankara gibi değil, oralarda siyaset yapmak kolaydır. Ama bu bölgelerde siyaset yapmak zordur. Hem hükümetin, hem devletin, hem de PKK'nın baskısı var ve siz burda bu bayrağı taşımak için mücadele ediyorsunuz. Bu yüzden size teşekkür ediyorum"dedi. Sevigen, dini siyaset konusu yapmadıklarını da vurgulayarak, "Erdoğan seferi olduğu zaman orucunu yedi. Fakat Baykal yıllardır yemedi. Ama biz inancı siyaset konusu yapmıyoruz"diye konuştu.

(Haber-Kamera: Osman BEKLEYEN-Ferit ASLAN-Gülay ÖZEK-Murat ÇAĞLAR-Bayram BULUT / VAN, DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title