Haberler

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın hak ihlali başvurusunu kabul etti

Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi, cezaevindeki Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın seçilme hakkı ve kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Kararın oyçokluğu ile alındığı ve yerel mahkemeye iletilmesi kararlaştırıldı.

Anayasa Mahkemesi, cezaevindeki Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın; "seçilme hakkı" ve "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine karar vermişti. Oyçokluğu ile alınan kararın, yerel mahkemeye iletileceği öğrenildi.

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda hakkında 18 yıl hapis cezası kararı verilen Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bireysel hak ihlali başvurusunu bugün görüştü.

Atalay, bireysel başvurusunda; "Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanması nedeniyle yargılamada durma kararı verilmesi yönündeki talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesinin; seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğini" iddia etmişti. Atalay ayrıca, Yüksek Mahkeme'den; "tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğinin belirlenmesini" talep etmişti.

Atalay'ın başvurusu, 5 Ekim'de Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü'nde görüşülmüştü. Beş üyenin görev yaptığı 2. Bölüm, Atalay'ın başvurusunu Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'na sevk etme kararı almıştı. Sevk kararında, "Başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü 28. maddesi uyarınca Genel Kurul'a sevkine karar verildi" ifadeleri kullanılmıştı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu ise Atalay'ın başvurusunu, 12 Ekim'de görüşme kararı almıştı. Genel Kurul, Atalay dosyasını görüşmeyi ertelemişti. Yüksek Mahkeme, Can Atalay'ın bireysel hak ihlali başvurusunu bugün görüşmeye karar vermişti.

"SEÇİLME VE SİYASİ FAALİYETTE BULUNMA HAKKI" VE "KİŞİ HÜRRİYETİ VE GÜVENLİĞİ HAKKI"

Yüksek Mahkeme, Can Atalay'ın "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine karar verdi.  Kararın 9'a karşı 5 oyla, oyçokluğu ile alındığı; ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkemeye gönderileceği öğrenildi.

Kaynak: ANKA / Politika

Anayasa Mahkemesi Milletvekili İşçi Partisi Türkiye Hatay Hukuk Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title