Haberler

Ak Parti, Seçim Sistemleri Üzerinde Çalışmasını Sürdürüyor

AK Parti Genel Sekreteri İpek: "Tüm ihtimalleri tartışıyoruz.

AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, seçim sistemleriyle ilgili tüm ihtimalleri tartıştıklarını, hangi sistemin olacağına karar verilmediğini söyledi.

Meclis'te gazetecilerin seçim sistemleriyle ilgili sorularını yanıtlayan İpek, seçim sistemleriyle ilgili henüz karar verilmediğini belirterek, tümünün önemli yönleri, getirileri, götürülerinin tartışıldığını, 1 Mayıs Perşembe günü  yapılacak MYK toplantısında devam edeceklerini, 2 Mayıs Cuma günü ise MKYK'da konuyu ele alacaklarını bildirdi.

İpek, bir soru üzerine, "Cumhurbaşkanlığı konusunu zannediyorum belki Cuma günkü MKYK'de tartışırız. Cuma günü hem Cumhurbaşkanlığı hem seçim sistemleri görüşülür"  diye konuştu.

Dar ya da daraltılmış bölge seçim sistemine henüz karar verilmediğini tekrarlayan İpek, "Cuma gününü bitirelim, o zaman belli olur. Meclis takvimi de sıkıştı ama Cuma gününe doğru bir eğilim belirlenebilir" dedi.

Daraltılmış bölge olması halinde barajın ne olacağı sorusuna İpek, "Henüz bir neticeye varmadığımız için ben 'şöyle olur' diyemiyorum. Hepsini tartışıyoruz. Tüm sistemlerle ilgili dar ve daraltılmış bölge simülasyonları hazırlandı, onlar üzerinden tartışıldı. Dünyadaki sistem tartışıldı. Diğer ülkeler nasıl uyguluyor? Özellikle AB üyesi ülkeler genel itibarıyla nispi temsil  sistemini, bizim uyguladığımız sistemi, biraz daha barajı düşük olarak uyguluyor. Yüzde 8 olan var, 5 olan var. Hepsi incelendi. Şu anda sunum ve tartışma aşamasındayız. Henüz bir taslak yok. Tartışılıyor sadece..." karşılığını verdi.

ipek, "Bu dönem çıkarılması yönünde bir kararlılık var mı? Yoksa yeni yasama yılına kalabilir mi?" sorusuna, "Cuma günü belli olur. Şu anda sizlere şöyle olur diyebileceğimiz noktada değiliz. Her konuyu, hepsini tartışıyoruz" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin getirilecek yeni sistemi iptali halinde nasıl bir durum yaşanacağının da değerlendirilip değerlendirilmediği sorusuna İpek, "Tabii onları da ele alıyoruz. Tüm durumları da tartışıyoruz. Süreyi de dikkat alıyoruz ama Cuma gününe doğru belli bir şey ortaya çıkar" görüşünü ifade etti.

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun'un "dar bölgenin Anayasa Mahkemesi'nden döneceği" yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine İpek, bunun da bir hukuki görüş olduğunu kaydetti. İpek, "Anayasa'da aykırı hüküm yok. Çünkü dar bölge de olsa her bölgede bir milletvekili mutlaka olacak. Her ilin mutlaka bir milletvekili olacak. Dolayısıyla dar bölgede bir milletvekili bir bölgeden oluştuğu için Anayasa ve ilgili yasada 'her ile bir milletvekili verilir' hükmü nedeniyle orada Anayasa'ya aykırılık söz konusu değil esasen. Ama bu da bir hukuki görüştür. Tüm ihtimalleri tartışıyoruz. Verilmiş bir karar yok. Tartışmalar devam ettiği için dün gece yarısını bulduğu için Perşembe günü devam etme kararı verildi, bitmediği için görüşmeler...." diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Anayasa Mahkemesi Haluk İpek Ak Parti 1 Mayıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title