Haberler

AK Parti Bingöl Milletvekili Taş Açıklaması

"Ülkemizde tüm dillerin yaşatılması ve geliştirilmesinin anayasal güvenceye alınması gerekmektedir.

AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, "Ülkemizde tüm dillerin yaşatılması ve geliştirilmesinin anayasal güvenceye alınması gerekmektedir. Resmi dil dışındaki dillere pozitif ayrımcı davranılmalı" dedi.

Taş, Birleşmiş Milletler Uluslararası Ana Dil Günü dolayısıyla TBMM'de düzenlediği basın toplantısına basın mensuplarını Zazaca selamlayarak ve aynı dilde "Her dil bir dünyadır" diyerek başladı.

Zazaca'nın tarihi ve kullanma yoğunluğu hakkında bilgiler veren Taş, UNESCO raporlarına göre Türkiye'de 18, dünyada ise 2 bin 473 dilin kaybolmaya yüz tuttuğunu, Türkiye'deki dillerden Zazaca'nın da bu tehlike altında olduğunu söyledi.

Bazı üniversitelerde Zaza dili ve kültürü üzerine akademik çalışmalar yapan, lisans ve lisans üstü eğitim veren bölümlerin bulunmasının Türkiye'nin bir kazancı olduğuna ve bu kazancın AK Parti iktidarı sayesinde gerçekleştiğine dikkati çeken Taş, şöyle konuştu:

"Ülkemizde tüm dillerin yaşatılması ve geliştirilmesinin anayasal güvenceye alınması gerekmektedir. Resmi dil dışındaki dillere pozitif ayrımcı davranılmalı. Bunlar okul müfredatlarına eğitim dili olarak konmalıdır. Merkezi ve yerel yönetimlerce, anadilinde faaliyet yürüten dernek, vakıf ve benzeri kuruluşlar desteklenmelidir. Dilimiz Zazaca'nın yok olmaması için her kesimi duyarlı olmaya, bu konuda faaliyet yürüten kurumlara destek sunmaya davet ediyoruz."

Taş, bir gazetecinin "Siz, Zazacayı ders olarak değil de eğitim dili olarak Milli Eğitim'in kabul etmesini talep ediyorsunuz herhalde?" sorusu üzerine "Şu anda zaten AK Parti iktidarıyla Zazaca, Kürtçe, diğer diller seçmeli ders olarak bazı okullarda alınıyor. Biz özellikle onu istiyoruz" karşılığını verdi.

Zazaların yoğunluklu yaşadığı bölgelerde bu derslere talep olduğunu belirten Taş, "Eğitim dili de olmasında fayda var diye düşünüyorum. Tabii ki bu benim görüşümdür, partimi bağlamaz" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Eşref Taş Ak Parti Türkiye Bingöl Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

İSMET CANhatay31@hotmail.com:

çoook doğru söylüyZAZA HALKINI KORUMAK İÇİN DEVLET ÇABA GÖSTERMELİ

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title