Haberler

AB, Türkiye ile daha güçlü ilişki geliştirmek istiyor

Güncelleme:

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından Türkiye ile daha güçlü bir ilişki geliştirmek için karşılıklı çıkar olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye ile AB arasında daha güçlü bir ilişki geliştirmek için karşılıklı çıkar olduğuna inanıyoruz." dedi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, basın toplantısı düzenledi. Borrell, toplantıdaki ana gündem maddelerinden birinin de Türkiye olduğunu belirterek, toplantıdaki görüş alışverişinin AB ülkelerinin liderleri için hazırlayacağı raporda yansıtılacağını aktardı.

Borrell, "Türkiye ile nasıl yeniden ilişki kurabileceğimizi tartıştık. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha güçlü bir ilişki geliştirmek için karşılıklı çıkar olduğuna inanıyoruz. Doğu Akdeniz'de kalıcı şekilde gerilimin azaltılması, tüm bölgenin istikrarı ve güvenliğine katkı sağlayacaktır" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda Kıbrıs sorununun çözülmesi, Türkiye ile yeniden kurulacak ilişkide kilit rol oynayacağını belirten Borrell, "Ayrıca, Ankara'nın taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanımlanan temel özgürlük ve değerlerin korunması da esas olacak" dedi.

AB'nin Türkiye ile ortak çıkarlar üzerine ilişki kurması konusunda mutabık kaldıklarını aktaran Borrell, "Dolayısıyla, Konsey bana şu hedefi gerçekleştirme görevi verdi: Türkiye ile yakın ilişkiler kurmak, ortak çıkarlar üzerine inşa etmek ve mevcut farklılıklar arasında köprü kurmaya çalışmak" dedi.

AB'nin vize serbestisi ve Gümrük Birliği gibi konularda bundan sonra Türkiye'den ne beklediğine dair gelen bir soruya cevap veren Borrell, konunun sadece AB'nin Türkiye'den ne beklediği olmadığını aktararak, meselenin aynı zamanda Türkiye'nin AB'den beklentileri olduğunu belirtti. Borrell, "Gümrük Birliği anlaşmasının gözden geçirilmesi veya vizelerin serbestleştirilmesi gibi Türkiye'nin yeniden ele almak istediği konular var. Türkiye'nin yakın gelecekte gündeme getireceği en önemli iki şey şüphesiz bunlardır. Ancak Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesini ve Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler'in benimsediği ve kabul ettiği yaklaşımlar doğrultusunda çözülmesi için müzakerelerin ciddi bir şekilde yeniden başlatılmasını umuyoruz" dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan'ında bu konularda söz sahibi olduğunu aktaran Borrell, "Doğu Akdeniz'deki durumun, Türkiye ile yeniden yapıcı ilişkiler kurma girişiminin temel unsuru olacağı açık" dedi. - BRÜKSEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Türkiye Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title