Haberler

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın, "devlet terörü" demesine, "44 şehitten sonra 3 partinin imzaladığı ortak metne imza atma inceliğini gösteremediniz.

Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın, "devlet terörü" demesine, "44 şehitten sonra 3 partinin imzaladığı ortak metne imza atma inceliğini gösteremediniz. Utanmadan 'devlet terörü' diyorsunuz. Aynaya bakın, şu an ektiğinizi biçiyorsunuz." diye tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulunda, Aile ve Sosyal Politikalar, Gümrük ve Ticaret ile Maliye bakanlıklarının 2017 yılı bütçesi görüşmeleri sürüyor.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yerine, kadın bakanlığının kurulması önerisinde bulundu.

Kerestecioğlu, 11 ayda 71 kadına tecavüz edildiğini, 368 kız çocuğuna cinsel istismar vakasının tespit edildiğini ifade ederek, bunlara karşı sistemli, ciddi mücadele yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

Mecliste bir an önce çocuk hakları daimi komisyonu kurulmasını öneren Kerestecioğlu, başta cinsel istismar olmak üzere her türlü istismarı önlemek amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporunun Genel Kurula gelmediğini, Meclisin kadın ve çocuklardan daha önemli işleri olduğunu kaydetti.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İstanbul'da, Kudüs için Parlamentolar Birliği toplantısına katıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin'de yaşananlara ilişkin duygulu, güzel bir konuşma yaptığını belirterek, "Keşke bir de bunu Türkiye toprağında, kendi ülkemizde devlet terörüyle gerçekleştirilen, katliamlarla kıyım edilen halkımız için de kullanabilseydik." ifadesini kullandı.

Kaya'nın bu sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Kaya'yı, "temiz dille" konuşması için uyardı.

Türkiye'de çok büyük acılar yaşandığına dikkati çeken Kaya, "Barış için samimiyseniz, o şehitler için yüreğiniz yanıyorsa, asker, polis, genç, kadın, erkek ölmesin diyorsanız, ülkeyi siz yönetiyorsunuz. Bütün güç elinizde. Bir adım atalım, hep birlikte barışı gerçekleştirmenin önünde hiçbir engel yok. ABD, İsrail mi barışı gerçekleştirmemize engel olacak?" diye sordu.

Kaya'nın konuşmasının ardından Bahçekapılı, Türkiye'nin terörle mücadele ettiğini, katliam yapmadığını belirtti.

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, şunları kaydetti:

"Bazen Meclise uğrayan, Meclisteki teamülleri bilmeyen bazı milletvekillerini, hadsizce, ne idüğü belirsiz yaklaşım içinde, Meclisi, parlamentoyu, devleti, hükümeti aşağılamasını lanetle kınıyorum. Daha 3 gün önce 44 şehitin olduğu atmosferde bir kez 'Lanet olsun. Aşağılık PKK bu işi yaptı' demeyen birinin, çıkıp devlet terörü demesi aşağılık yaklaşımdır.

Filistin-İsrail örneğinden yola çıkıp da terörle arasına mesafe koyamayan, her gün teröre sırtını yasladığından dolayı gurur duyan vekilleri, Filistinli kahramanlara benzetmesi, acayip yanlıştır, izahı yoktur. Filistin, İsrail meselesinde, HDP ile hükümet arasında ilişki kurulacaksa PKK'yı kınayamayanlar ancak İsrail askeri olabilir. Sizler dokunulmazlık kaldırılırken 'hodri meydan kaldıralım' dediniz. Kaldırdık şimdi ektiğinizin biçilmesine karşı çıkıyorsunuz. 44 şehitten sonra 3 partinin imza attığı ortak metne imza atma inceliğini gösteremediniz. Utanmadan 'devlet terörü' diyorsunuz. Aynaya bakın, şu an ektiğinizi biçiyorsunuz."

Kaya da Turan'a cevap vererek, çok ayıp ifadeler kullanıldığını, konuşmasından istenilen bölümlerin cımbızla çekilmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA / Politika

Bülent Turan Hüda Kaya AK Parti İstanbul Politika Güncel Haberler

title