Haberler

2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

CHP'li Onur, İstanbul'a yapılacak olan 3. köprü için ağaçlar kesildikten sonra, bir grup domuzun boğazı yüzerek geçtiğini iddia etti MHP'li Yılmaz: "10 trilyonluk yolsuzlukta, zimmete para ge...

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, İstanbul'a yapılacak üçüncü köprü için ağaçlar kesildikten sonra, bir grup domuzun yüzerek boğazı geçtiğini iddia ederek, "Bu domuzlar nasıl boğazı yüzdüler, bakanlığımız bu konuda araştırma yaptı mı, nasıl oldu bu iş?" diye sordu.

Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2014 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, "Orman köylüsünü severim" dediğini anımsatarak, "Ne olur orman köylüsünü sevmeyin, sevdiğiniz zaman orman köylüsü perişan oluyor" dedi. Çetin, orman köylüsünden daha fakir bir grup olmadığını iddia etti.

Çetin'in, "12 Eylül generallerinin çıkarttığı ancak cesaret edemediği, 30 yıl boyunca hiçbir hükümetin de cesaret edemediği bir genelgeyle, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin mali denetimini uhdenize almaya kalkışıyorsunuz. Bu nasıl bir demokratik yaklaşım? Faşist generallerin çıkarttığı halde uygulamaya koyamadığı... Anayasa'yı değiştirip demokratikleşme vaadinde bulunduğunuz bir dönemde, yeni Anayasa yapıldığı bir dönemde, faşist cunta rejiminin yaptığı bir düzenlemeye sığınan bir bakan olmaktan utanmıyor musunuz?" sözleri tartışmaya neden oldu.

CHP'li Çetin, AK Parti'li milletvekillerinin "Böyle bir konuşma olur mu?" diye tepki göstermesi üzerine "Utanma" kelimesini geri aldığını ifade ederek, "Üzülmüyor musunuz bu duruma?" dedi.

4 binden fazla orman muhafaza memurunun rotasyona tabi tutulduğunu belirten Çetin, "Bunu da onları emekliye zorlamak için yaptınız. Onları göndermek ve yerlerine yandaşlarınızı almak için yaptınız" şeklinde konuştu.

Çetin, ODTÜ'den 3 binden fazla ağacın nakledildiğini belirterek, "Melih Gökçek bunu yaparken sizden izin aldı mı? Almadıysa Orman Genel Müdürlüğü, bu katliama neden seyirci kalıyor? Bu, görevi kötüye kullanmak ya da göz yummak anlamına gelmiyor mu?" diye sordu.

-"Bir tane bile orman mühendisi yok"

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Hükümet sıralarında oturan, bakan, bakan yardımcısı, müsteşar ve müsteşar yardımcıları gibi üst düzey bürokratlar arasında bir tane orman mühendisi olmadığını kaydederek, bundan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Yılmaz, "170 yıllık bir geleneğe sahip kurumda, ormancıları üst kademede değerlendirmeyen bir bakanın, 'ormancılara güveniyorum' demesini doğru bulmuyorum" dedi.

Bakan Eroğlu'nun geçmişte, "Gazi Yerleşkesi'nde bir tane bile ağaç kesilmeyecek" dediğini anımsatan Yılmaz, ağaçların kesildiğine ilişkin Orman Mühendisleri Odası'nın dergisinin kapağını gösterdi.

Yılmaz, Gazi Yerleşkesi'nde oturan ormancılara, "10 Ocak'a kadar çıkın" yazısı gittiğini ifade ederek, "Bunu neden yapıyorsunuz, onları neden mağdur ediyorsunuz?" diye sordu.

Bakanlığın, Bakanlar Kurulu kararıyla Orman Mühendisleri Odası'nı baskı altına almaya çalıştığını iddia eden Yılmaz, "Bunu yapamayacaksınız. Yanınızda, sağınızda solunuzda oturan, 10 trilyonluk yolsuzlukta, zimmete para geçirmede imzası bulunanları müsteşar, genel müdür yaparak yanınıza oturttuğunuz bir ortamda, Orman Mühendisleri Odası'nı denetleme hakkına sahip değilsiniz" dedi.

Bunun üzerine AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, "Yargı kararı var mı?" diye sordu, Yılmaz da "Var" diye yanıt verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, İstanbul'a yapılacak 3. köprüyü ve köprü için kesilen ağaçları gündeme getirerek, "Ormanlar kesildi, yol için traşlandı. Bayram öncesi bir grup domuz boğazı yüzerek geçti, bunu gören arkadaşlarımız oldu mu? Bu domuzlar nasıl boğazı yüzdüler, bakanlığımız bu konuda araştırma yaptı mı, nasıl oldu bu iş?" diye sordu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Sayıştay raporlarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ilgili bölümlerinde ciddi uyarılar olduğunu belirterek, "Kayıtdışılık var, haram para var" dedi.

"Mardin Ovasını ne zaman sulayacaksınız? İnşallah bu asırda sulanır" diyen Kaplan, Hasankeyf'i sular altında bırakan bir iktidarın tarihe çok kötü bir biçimde geçeceğini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "AOÇ'deki skandala dur demeniz lazım" diyerek, AOÇ'de yapımı devam eden Yeni Başbakanlık Binası için 10 bine yakın ağaç kesildiğini öne sürdü. Kuşoğlu, "Orada kaç kişi çalışacak bilmiyorum, orada yoğun trafik olacak ve özelliğini yitirecek" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Seyfettin Yılmaz Melda Onur İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title