Haberler

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

CHP'li Öz: "Tarafsız yayın denetimi ve şeffaf ihale süreci beklediğimiz RTÜK, hükümet cemaat çatışmasında ve Bakanlar Kurulu içindeki gerilimin şubesi olmuştur" CHP'li Bilgehan: "Dünyada ve Türkiye'de Atatürk hala en büyük markamızdır"

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, tarafsız yayın denetimi ve şeffaf ihale süreci bekledikleri RTÜK'ün, hükümet-cemaat çatışmasında ve Bakanlar Kurulu içindeki gerilimin şubesi olduğunu söyledi.

Öz, RTÜK bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, RTÜK'ün iktidarın elinde hükümetin medya alanındaki sopasına dönüştüğünü savundu. "Tarafsız yayın denetimi ve şeffaf ihale süreci beklediğimiz RTÜK, hükümet-cemaat çatışmasında ve Bakanlar Kurulu içindeki gerilimin şubesi olmuştur" diyen Öz, gezi eylemleri sürecinde bazı kanallara kesilen cezaların, kuruluşların yayın hayatı boyunca kesilen cezalardan kat kat fazla olduğunu savundu. Öz, RTÜK'ün iktidar adına kanallara ceza yağdırdığını savundu.

TRT'de mesai saatleri dışında gezi eylemlerine destek veren 15 çalışana soruşturma açıldığını, 2 kişinin işine son verildiğini ifade eden Öz, "RTÜK ilkeli denetimi bırakmış, yerel yayıncılara sudan sebeplerle ceza kesmeyi görev bilmiştir" diye konuştu.

Frekans ihalesinin başarılamadığını, hükümete yakın yayın kuruluşlarının bile buna isyan ettiğini ifade eden Öz, şunları söyledi:

"Karasal yayın ihalesini bitiremediniz, süreci bir yıl içinde tamamlayacak planınız var mı? Yoksa seçimlerde oy pusulalarını ihalesiz aldığınız gibi karasal yayınları da ihalesiz ve doğrudan temin usulüyle istediğiniz yandaşa verecek bir yasa mı hazırlıyorsunuz? RTÜK'ün itibarını yerle bir ettiniz. Bu ihaleleri şeffaf yapacak mısınız, bize anlatın. RTÜK'ün yayın denetimlerinde kadına yönelik ayrımcılık dikkate değer düzeyde artmıştır. Türkiye'de en önemli vesayet, AKP'nin kadınlar üzerindeki vesayetidir. RTÜK, bünyesindeki kadın personele de baskı uyguluyor. RTÜK'te 12 yıl memurluk yapan kadın memur hangi gerekçeyle görevden alınmıştır. RTÜK'te Zahid Akman'ın devam eden bir ağırlığı mı var ki başkan bunu kırmaya çalışıyor. RTÜK tüm kanallara eşit uzaklıkta olmalı. TRT'yi denetleyen RTÜK'ün bir yöneticisinin aynı zamanda TRT yönetim kurulu üyesi olmasını asla kabul etmiyoruz. Bu yetmezmiş gibi bir TRT yönetim kurulu üyesinin daha aynı anda RTÜK üyesi olması önerilmiştir. Sayın Arınç'ın önerdiği aday, neden atanmadı? Sayın Arınç ile Başbakan arasındaki gerilim yüzünden mi RTÜK ataması Bakanlar Kurulu'nda bekliyor."

CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, RTÜK'ün "çürüyen sistemin sopası" olduğunu savunarak, iktidarın kendisinden öncekiler gibi frekans ihalesini yapamadığını söyledi. Develi, "RTÜK'te tweetsavar diye bir uzman var. İşi gücü tweet atmak. Yazdıklarını okuyamam, yüzüm kızarır. Bu uzmanın çok özel koruması var. Bakanlara bile sallıyor ama soruşturmaya gerek olmadığına karar verildi. Muhalif yayıncı kuruluşlara verilen cezalar gezi sonrası arttı. AKP ile cemaat arasındaki durumdan dolayı, Gülen hareketinin televizyonlarına da RTÜK sopa göstermeye başladı" görüşünü kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, Türkiye'de özgür basın olmadığını ifade ederek, yurtdışındaki uluslararası kuruluşların da bu kanaatte olduğunu savundu. Ekşi, "Bugün Türkiye'de gazeteciler en masum haber başlıklarını bile 'Başbakan beğenmeyebilir' korkusuyla atıyor. En yakın, en maruf danışmanının o gazete patronu ve genel yayın yönetmenine zılgıt çekmesi, gazetecilerin işten atılması medyada en sık görülen iştir. İşten atılmak talihli gazetecilere düşendir. O kadar şanslı olmayanların mekanı ise en yakın hapishanedir" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, "Dünyada ve Türkiye'de Atatürk hala en büyük markamızdır. Son yıllarda değişen bu gerçeklik değil, Başbakan'ın kullandığı söylemlerdir. İktidar, Atatürk'ün miras hakkına saygı göstermemektedir. Kurumları Atatürk'ün vasiyetine uygun biçime dönüştürmemektedir. Her yıl binlerce insan niye Anıtkabir'e koşuyor. Bu kurumlar buna yanıt bulmalı" ifadesini kullandı.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Atatürk'ün kurduğu kurumların başına "Atatürkçülük bağnazcılıktır" diyenlerin atandığını ileri sürerek, TDK, TTK, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu gibi kurumların Osmanlı padişahları için sempozyumlar düzenlendiğini söyledi. Acar, "Türk halkı Atatürk'ün vasiyetine yapılan hainliği görecek ve size gereken dersi verecektir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, yerinden söz alarak muhataplarının hükümet olduğunu fakat komisyon sırasında oturan bir bürokratın hareketlerinin dikkatlerini çektiğini, kürsüde konuşan milletvekillerine karşı alaycı tavırlar gösterdiğini söyledi.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Sadık Yakut, bürokrata gerekli uyarıyı yaptığını belirtti. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Kemal Atatürk Sakine Öz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title