Haberler

CHP Ankara Adayı: İtirazlarımızı Yaptık

Güncelleme:

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yavaş, "Şu anda biz ilçe seçim kurullarına sandıklar bazında itirazlarımızı yaptık." dedi.

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, "Şu anda biz ilçe seçim kurullarına sandıklar bazında itirazlarımızı yaptık. Bütün ilçelerde itirazlarımızı yaptık, tek tek oradaki itiraz gerekçelerimiz hakimler tarafından incelenecek" dedi.

Yavaş, CHP Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, seçim öncesinden bilindiği gibi hep şikayet ettikleri bir "kirli siyaset" olduğunu savundu.

"Adil olmayan, belediye imkanlarının kullanıldığı, kamu kaynaklarının kullanıldığı, belediye reklamı yapılıyor gibi aday reklamı yapıldı ve hiçbir şekilde müdahale edilmediği bir seçim yaşadık" diyen Yavaş, şu ifadelerini kullandı:

"Ve seçim akşamı da aynı şekilde sandık sonuçları gelmeye başladığı andan itibaren, müthiş bir şekilde vatandaşı yanıltma çabasıyla karşı karşıya kaldık. 2009 seçimlerinde de ben aday olduğumda elektrik kesilmeleri ve benzer televizyon yayınlarının kesilmesi gibi birçok olayla karşı karşıya kalmıştık. Kamu araçları, gazeteler dağıtmıştı ve sonuçsuz kalmıştı."

Cihan Haber Ajansı'nın hiçbir bilgi akışı sağlayamazken, sadece Anadolu Ajansı'nın bilgi akışı sağlamasıyla, "AK Parti'nin önde olduğu algısı toplumda yaratılarak, sandık başında diğer partili görevlilerin 'nasıl olsa seçim sonucu bu şekilde devam ediyor' düşüncesiyle sandık başlarını terk etmelerinin amaçlandığını" ileri süren Yavaş, kendilerinin bu arada bir basın toplantısı yaparak, henüz CHP'nin oyunun çok kuvvetli olduğu yerlerden sonuçların gelmediğini, bu sonuçların geldiği andan itibaren seçimi kazanacaklarını açıkladıklarını söyledi.

Yavaş, sandık başındaki görevlilere, "Sandık başından ayrılmayın" dediklerini de belirterek, "Daha sonra seçim sonuçları gelmeye başladı ancak her nasılsa bütün televizyonlarda gördünüz, hiç ilgisiz seçim sonuçları ilk sandık sonuçları gelmeye başladı. Daha sonra bilgi akışı durdu. Bu arada Cihan Haber Ajansı'nın nasıl heklendiğinin, kimler tarafından heklendiğinin ortaya çıkarılması lazım. Bir de  AA'nın özellikle başındaki şahsın, seçimler açıklandığı anda nerede olduğunun da araştırılması lazım. Yani Ajans Genel Müdürlüğünden mi yönetti acaba bunu yoksa bir başka yerden mi yönetti? Şimdilik bu kadarını söylemekle yetiniyorum" dedi.

Seçim sonuçlarının kendilerinin açıklamalarından sonra Çankaya ve Yenimahalle sonuçlarının gelmesiyle  yoğun akış başladığını ve CHP lehine farkın 27 bin 506'ya kadar çıktığını aktaran Yavaş, şöyle devam etti:

"Biz bundan sonra sonuçların Çankaya ve Yenimahalle'den geleceğini bildirmiştik fakat bütün Türkiye izledi. 4-5 saat veri akışı gelmedi. Birden bire daha sonra Altındağ, Gölbaşı, Sincan, Bala gibi yerlerden toplu sonuç geldiği söylendi. Bala'daki sandık sayısı bellidir. Sabaha kadar Bala'dan seçim sonucu gelmemesi diye birşey söz konusu olamaz. Tabii bu tür tutumlar karşısında, Ankaralılar seçimlere şaibe karıştığını düşünüyor ve haklarını arıyorlar. Elbetteki bizde Ankaralılar'ın hakkını, onların bize güvenip verdiği oyların sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu noktadan hareketle, bugün ilçe seçim kurullarına itirazlarımızı yaptık ve  oralarda bir sürü yanlış tespit ettik. Özellikle CHP'ye verilen oyların bir alta veya bir üste yazılması şekliyle veya bazı tutanaklarda çok az oy almış gibi aktarılmak suretiyle bunlar birleştirme tutanaklarına gönderildi. Bunların tespitini yapıyoruz, bununla ilgili de il seçim kuruluna müracatımızı yaparak, geçici tutanakların kesinleştirilmemesini ve bu süreye kadar 12 bin küsur sandığın tek tek tarafımızdan ıslak imzalı tutunaklarla incelenmek suretiyle, karşılaştırıp buna göre hareket edeceğimizi bir oyumuzun bile boşa gitmeyeceğini herkesin bilmesini istiyoruz."

Tüm Ankaralı seçmenlerden müsterih olmalarını isteyen Yavaş, "Kesinlikle hiçbir oyu boşa götürmeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

Gönüllü gençlerin parti genel merkezindeki çalışmalarının sürdüğünü bildiren Yavaş, seçim merkezleri önünde toplanan vatandaşların ise partililer değil, oylarına sahip çıkan Ankaralılar olduğu görüşünü değerlendirdi.

YSK önünde toplanan partilileri işaret eden ve henüz YSK'ya müracaat etme aşamasında olmadıklarını vurgulayan Yavaş, "Öncelikle il seçim kurullarına yaptığımız müracaatlar sonuçlanacak. Bunlara hem biz ya da rakip adaylar itirazlarını sunacak. Muhtemelen il seçim kurulunun önüne gelecek, buraya da yapılacak itirazların ardından YSK'nın önüne gelecektir. Dolayısıyla şu anda YSK önünde yapacağımız hiçbir şey yoktur" dedi.

Başından beri kirli siyasetin Ankara'da yürütülmesi nedeniyle adil bir seçim yapılmadığını düşündüklerini ifade eden Yavaş, "Ancak, bunlar mazeret değil. Biz seçimi bunlara rağmen kazandığımıza inanıyoruz. İnşallah, itirazlarımız sonuçlandıktan sonra bunun da durumunu Ankaralı'ya açıklayacağız, oyumuzu çaldırmayacağız" değerlendirmesini yaptı.

YSK'nın henüz tüm sonuçları işlemediğini belirten Yavaş, kendilerinin tüm sandıkları inceledikten sonra yapacakları karşılaştırma sonucu, kesin sonucu alacaklarını söyledi.

"Oy farkı nasıl?" yönündeki bir soru üzerine Yavaş, "Değişiklikler var ama kesin sonucu veremeyeceğim şu an. Epey değişiklik olduğunu söyleyebilirim. Önde arkada bir şey diyemiyorum. Bir kısmı HEPAR, HDP gibi partilere aktarılmış, bir kısmı AK Parti'ye kaydırılmış. Dolasıyla net bir şey söylenemiyor. Bir kısım kişilerin seçime şaibe karıştırmak veya seçim sonucunu etkilemek için epey gayret gösterdiklerini şu anda tespit etmiş bulunuyoruz. Bunu da kesin sonuç aldıktan sonra paylaşacağız" diye konuştu.

Yavaş, başka bir soruyu yanıtlarken de "Geçici birleştirme tutanakları var. Bunların kesinleştirilmemesi için biz dilekçemizi verdik. Perşembe akşamına kadar onlar kesinleştikten sonra birleştirme tutanaklarına itirazımızı yapacağız. Şuanda biz ilçe seçim kurullarına sandıklar bazında itirazlarımızı yaptık. Bütün ilçelerde itirazlarımızı yaptık, tek tek oradaki itiraz gerekçelerimiz hakimler tarafından incelenecek" ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine Yavaş, seçim günü bazı bakanların ilçe seçim kurullarına gitmesini bir baskı aracı unsuru olarak değerlendirdiğini kaydetti.

-Oy kullandığı sandıkta CHP'ye oy çıkmadığı iddiası-

"Sizin oy kullandığınız sandıkta CHP'ye oy çıkmadığı iddiaları var" denmesi üzerine Yavaş, "Bunun doğru olduğunu zannetmiyorum" dedi.

Yavaş, başka bir soruyu yanıtlarken de "Gerekirse oyların komple sayılmasını isteyeceğiz. Yasal olarak 'oyların tamamını sayın' diyemiyoruz. Gerekçeli şekilde itirazlarımızı yapıyoruz. Eğer bizim gerekçeli itirazlarımıza rağmen reddedilirse tabii ki Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya kadar bu işi götüreceğiz. Vatandaşın tercihinin tam yansıması gerekir. Sandıkta kazanılanın masada kaybedilmesi çok yanlıştır. Seçimi kaybedersek 'Ankaralı'nın iradesi böyleymiş' demesini bileceğiz. Ancak, şu yaşanan olaylar gösteriyor ki maalesef Ankara'da seçim adil bir şekilde yapılmıyor. Adil yapılmayan seçimin, adil şekilde sonuçlanmasını da açıkçası beklemiyoruz. Endişemiz budur" cevabını verdi.

Yaptımları tüm çalışmalar sonucunda kendilerine göre seçim sonuçlarını duyuracaklarını da ifade eden Yavaş, "Gerekçeli itiraz sayısı nedir?" yönündeki soru üzerine ise "Tüm sandıklara itiraz ettik biz, süreyi kesmek için. 12 bin tane gerekçe var" şeklinde yanıtladı. - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Cihan Haber Ajansı Mansur Yavaş Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz nereden izlenir? Canlı maç izleme linki CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 28 Nisan Pazar günün maçları nereden izlenir? Göztepe Süper Lig'e çıktı mı 2024? Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Survivor Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title