Haberler

Polisleri Şehit Eden Sanıklara Müebbet İstemi

Şanlıurfa'da 28 Ağustos 2015'te polis memurları Tanju Sakarya ve Fatih Kılbey'ın şehit edilmesi, AK Parti Eyyübiye ilçe binası ve askeri lojmanlara yapılan bombalı saldırılara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 11 sanıktan 9'u hakkında, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, kasten adam öldürmeye yardım etme" suçlarından 12 kez müebbet hapis cezası isteniyor.

YASİN DİKME - Şanlıurfa'da 28 Ağustos 2015'te polis memurları Tanju Sakarya ve Fatih Kılbey'ın şehit edilmesi, AK Parti Eyyübiye ilçe binası ve askeri lojmanlara yapılan bombalı saldırılara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 11 sanıktan 9'u hakkında, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, kasten adam öldürmeye yardım etme" suçlarından 12 kez müebbet hapis cezası isteniyor.

Görevli Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianame, Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Polis memurları Sakarya ile Kılbey'in hastane önünde şehit edilmesi, AK Parti Eyyübiye ilçe binası ve askeri lojmanlara yönelik bombalı saldırılara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yakalanan Hidayet D, Erdal D, Mahmut T, Semih A, Servet K, Şilan Ç, Ömer A, Recep Ç, Vedat D, Tarık Y. ve Fevzi Y. halen cezaevinde bulunuyor.

"Polisleri, iktidarı ve ekonomiyi hedef alın"

Savcı, hazırladığı iddianamenin giriş bölümünde terör örgütü PKK/KCK ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu.

Terör örgütü yöneticisi Duran Kalkan tarafından polislere karşı istihbarat toplanması ve saldırı yapılması konusunda talimatların verildiği belirtilen iddianamede, PKK'nın sözde Türkiye sorumluları Sabri Başkale ve Fethi Şarlatan ile Türkiye'de sorumlu düzeyde faaliyet gösteren örgüt mensupları arasında 12 Ağustos 2015'te gerçekleştirilen telsiz görüşmesinde, "Kürtlerin kendi öz yönetimlerini gerçekleştirememesi durumunda devrimci halk savaşı adıyla saldırılar başlayacaktır. Hedefimizde ordu yoktur, Türkiye iktidarıdır. İç güvenliktir yani polislerdir. Polisleri, iktidarı ve ekonomiye hedef alın" şeklinde talimatlar aktarıldığı kaydedildi.

Örgüt mensuplarının aldıkları talimatlar doğrultusunda istihbarat veya keşfe karşı güvenlik güçlerinin zayıf oldukları yerleri tespit ederek eylemler yaptıkları vurgulanan iddianamede, şu bilgilere yer verildi:

"Talimat gereği Şanlıurfa'ya gelen Erdal D'yi, Hidayet D. ile Mahmut T. karşılamış ve o gün Balıklıgöl Devlet Hastanesindeki eylemi birlikte planlamışlardır. Sanık Mahmut T. de Erdal D'yi olay yerine bırakmıştır. Erdal D, 2 polis memurunu yasak vasfı taşıyan silahla şehit ettikten sonra olay yerinden kaçmış ve kendisini de Mahmut T. saklamıştır. Sanık Erdal D. bu olaydan yaklaşık 20 gün sonra bu sefer eylem için Suruç ilçesine gelmiş ve Mahmut T'nin evinde kalmıştır. Bu süre zarfında evde eyleme dair Mahmut T, Hidayet D, Tarık Y, Erdal D. ve firari Hasan isimli kişinin de katıldığı toplantılar yapılmıştır. Eyleme ait keşif de tutuksuz Fevzi Y. vasıtasıyla yapılmıştır. Buna karşılık eylem gerçekleşmeden Erdal D'nin, Fevzi Y'ye ait dükkanda yakalandığı görülmüş ve 10 tutuklu şüphelinin eylemi iştirak halinde gerçekleştirdiği sabittir."

İddianamede, AK Parti Eyyübiye ilçe binası ve askeri lojmanlara el bombası atılmasını ise Ömer A, Vedat D, Şilan Ç, Semi A. ve Recep Ç'nin organize ettiği kaydedildi.

Görevli savcı, 2 polisin şehit edilmesi ve AK Parti Eyyübiye ilçe binası ile askeri lojmanlara el bombası atılmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu sanıklar Erdal D. ile Mahmut T. hakkında, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme" suçlarından ikişer kez müebbet hapis cezası istedi.

Sanıklardan Hidayet D. hakkında, "Kasten adam öldürmeye yardım etme ve devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan 2 kez, Servet K, Semih A, Şilan Ç, Ömer A, Recep Ç. ve Vedat D. hakkında, "Kasten adam öldürmeye teşebbüs ve devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlarından birer kez müebbet hapis cezası talep edildi.

Tutuklu sanıklar Fevzi Y. ile Tarık Y. ile ilgili de "Terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla dava açıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Şanlıurfa AK Parti Sakarya Politika Güncel Haberler

title