Haberler

Plan ve Bütçe Komisyonu Görüşmeleri

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bugün itibariyle biyometrik kayıt sistemine giren 2 milyon 541 bin Suriyeli’nin Türkiye’de bulunduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bugün itibariyle biyometrik kayıt sistemine giren 2 milyon 541 bin Suriyeli'nin Türkiye'de bulunduğunu ifade etti.

Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri Meclis'te devam ediyor. Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Tuğrul Türkeş, Komisyon üyelerine kendilerine bağlı kurumlarla ilgili bilgi verdi. Akdoğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) krizler sırasında hareket etme kabiliyetini gösterdiğini belirterek, 2014 yılımda Myanmar, Filistin, Irak ve en son Bosna-Hersek'te ortaya çıkan insani kriterlere cevap vermek amacıyla bölgeye intikal eden ilk kuruluşlardan biri olduğunu ifade etti. Akdoğan, "Filistin'de ilk olarak insani yardımlarla başlayan faaliyetler, zamanla altyapı, sağlık, eğitim, sağlıklı içme suyu temini gibi birçok alana yayılmıştır. TİKA 2005 yılında başlatılan 'Afrika açılımı' çerçevesinde bugün Afrika'nın büyük bölümüne yayılan güçlü organizasyon yapısına kavuşmuştur. Afrika'da Tunus, Sudan, Somali, Etiyopya, Senegal, Nijer, Namibya, Kamerun, Kenta, Çad, Tanzanya, Cezayir ve Cibuti'de bulunan proje koordinasyon ofisleri üzerinden faaliyetleri sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kapsamında yürütülen projeler hakkında da bilgi veren Akdoğan, "2014 yılında başlatılan ve 2015 yılında devam eden Gençlik Köprüleri programı ile yurt dışında yaşayan 16-22 yaş aralığında eğitimine devam eden gençlerimizin Türkiye ile bağlarını güçlendirmek adına kendi öz kültürlerini yerinde tanımlarına ve Türkiye'nin tarihi ve kültürel mekanlarını görmelerine olanak sağlayacak dil, kültür ve kültürel medeniyet temalı Türkiye ziyareti projelerine destek verilmektedir. 2015 yılında Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri kapsamında 9, Çanakkale 100. Yıl Özel Destek kapsamında 20 adet proje desteklenmiştir" şeklinde konuştu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın faaliyetlerine ilişkin olarak ise Akdoğan, "2015 yılının 11 ayında meydana gelen afetlerde bin 327 afet ve acil durum olayına 6 bin 721 personel müdahale edilmiş, 9 bin 68 vatandaşlarımız sağ olarak kurtarılmış, ölen 636 vatandaşın cenazeleri yetkililere teslim edilmiştir. Ülkemizin müdahale kapasitesini geliştirmek için 101 adet orta tonajlı arama ve kurtarma aracının malzemeleriyle birlikte alımı yapılarak 81 İl AFAD Müdürlüğü'ne dağıtımı yapılmıştır. toplam maliyeti 48.5 milyondur" diye konuştu.

"BUGÜN İTİBARİYLE BİYOMETRİK KAYIT SİSTEMİNE GİREN 2 MİLYON 541 BİN SURİYELİ TÜRKİYE'DE BULUNMAKTADIR"

Türkiye'deki Suriyeli vatandaşlara değinen Akdoğan, "260 binin üzerinde kamplarımızda, barınma merkezlerimizde Suriyeli var. Onun dışında 25 merkezin dışında yaklaşık 2 milyon 300 bin civarında Türkiye'nin farklı şehirlerinde Suriyeli kardeşlerimiz var. Toplamda bugün itibariyle biyometrik kayıt sistemine giren 2 milyon 541 bin Suriyeli Türkiye'de bulunmaktadır. Bunların her türlü meselesiyle özellikle geçici barınma merkezinde kalanların tüm sorunlarıyla ilgilenilmektedir. Diğerlerinin eğitim, sağlık gibi sorunlarıyla ilgili çaba gösterilmektedir. Bugüne kadar yaklaşık 8 milyar dolar Suriyeli kardeşlerimiz için harcama yapılmıştır. Geçici barınma merkezlerinde kurduğumuz 15 sahra hastanesinde sağlık hizmeti veriliyor. Bugüne kadar kamp içi ve dışı 10 milyon poliklinik hizmeti sunuldu. Yaklaşık 150 bin bebek Türkiye'de dünyaya geldi" dedi.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kuruluşların 664 sayılı Kanun hükmünde kararname ile yeniden yapılandırıldığını söyledi. Türkeş, "Söz konusu eksikliklerin giderilmesi ve tek bir yerleşke içinde hizmet verebilmesi amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na tahsisli 29.173 ada bir parsel numaralı taşınmazın Eskişehir yolu tarafından 68 bin 350 metrekarelik kısmı 2014 yılı içerisinde Yüksek Kurum adına Maliye Bakanlığı tarafından ön tahsisi yapılmıştır. Yerleşke inşaatı ile ilgili hazırlanan 48 bin 725 metrekare kapalı alana sahip proje 2015 yılı yatırım programına dahil edilmiş olup, tesis/bina inşaatına başlanmasıyla söz konusu taşınmazın kesin tahsisi yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu arada CHP Milletvekili Musa Çam, Başbakan Yardımcılarının sunumları öncesi korumaların kalabalık olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise, Başbakan Yardımcıları'nın korumalarının Komisyon salonuna giremeyeceğini belirterek, konuyla ilgili olarak görevlileri uyardıklarını hatırlattı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Yalçın Akdoğan Tuğrul Türkeş Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title