Haberler

Pırlanta Pazarı 163 Milyon Karata Koşuyor

Güncelleme:

Bain & Company'nin küresel pırlanta pazarı ile ilgili raporuna, 10 yıl içerisinde işlenmemiş pırlantaya olan talep yüzde 4-5 artarak, 2019 yılında pırlanta arzı 163 milyon karata ulaşacak.

Uzmanlar arzdaki artışın talebin karşılamasında yetersiz kalacağı endişesini taşıyor

Bain & Company şirketinin Antwerp Dünya Pırlanta Merkezi (AWDC) işbirliği ile hazırlandığı "Pırlanta: Değişen Dünyanın Değişmeyen Mücevheri" isimli raporunda, son yıllarda pırlanta pazarında yaşanan çalkantıların, 2013'te yakalanan yüzde 2-4 arasındaki büyüme oranının sabitlenmesine neden olduğunu ortaya çıkardı. Önümüzdeki 10 yıl pırlanta pazarının talep yaratmaya odaklanması gerektiğine vurgu yapılan raporda, pazarla ilgili olumlu imajın devam etmesi halinde gücünü de koruyacağı ifade ediliyor. 10 yıl içerisinde pırlantaya olan talep yüzde 4-5 artarak, 2019 yılında pırlanta arzı 163 milyon karata çıkacağına da dikkat çekilen raporda, makroekonomik belirsizlikler ve buna bağlı olarak finansmana erişimde karşılaşılan zorlukların, gelecekte pazarın büyümesini etkileyebilecek en önemli unsurlar olduğu kaydediliyor.

Pazar ABD, Çin ve Hindistan merkezli büyüyecek

Araştırma, pırlanta pazarında geçtiğimiz yıl görülen büyümenin daha çok ABD, Çin ve Hindistan merkezli olduğunu ortaya koyuyor. Raporda dünya pırlanta perakende lideri ABD'nin, küresel finansal krizde yaşadığı yüzde 1,6'lık düşüşün ardından, ortalama yüzde 2 olarak gerçekleşen ekonomik büyüme sayesinde pazardaki liderlik pozisyonunu korumayı başardığı ifade ediliyor. Buna karşılık, pırlanta kesiminde ve cilalanmasında Hindistan'ın, mücevher üretiminde ise Çin'in pazardaki üstünlüğünün devam ettiği belirtiliyor. Türkiye pazarıyla ilgili olarak yüksek dolar paritesi ve kredi kartı taksit kısıtlamalarının talebi olumsuz etkilediğini belirten Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir, "Pırlanta pazarındaki profesyonelleşme trendi devam ediyor. Perakende satışlarda artan sertifikasyon ve BİST bünyesinde 2014 yılının sonunda kurulan İstanbul Elmas Borsası buna örnek gösterilebilir" dedi. Nadir, "Global olarak pazara bakınca, son birkaç yıldır yaşanan çalkantılar sonrasında bir toparlanmanın yaşandığı görülüyor. Ancak sorunlar tümüyle çözülmüş değil" dedi.

Orta sınıfın büyümesi talebe de yansıyacak

Bain Ortağı ve raporun yazarlarından Olya Linde ise, "Makroekonomik dengelerin yanı sıra finansman ve pazarlamada yaşanan zorluklar, pazara gizlice sürülen suni pırlantalar, çevresel faktörler, sosyal farkındalık ve hatta ülkelerin satın alma tercihleri gibi daha pek çok faktör pırlanta sektörünün uzun vadede sürdürülebilir bir biçimde büyümesine engel teşkil edebilir" dedi. "Pırlanta: Değişen Dünyanın Değişmeyen Mücevheri" isimli rapor, 2019'un başlarında düşecek arz ve artacak taleple pırlanta pazarındaki arz talep arasındaki farkın yüzde 5 ile 6 seviyelerine doğru genişleyeceğini öngörüyor. Özellikle gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde orta sınıfın büyümesi ve zenginleşmesi ile birlikte yaşanacak talep artışı, bu farkın temel nedeni olarak gösteriliyor.

Pırlanta arzı 2019'da 163 milyon karata çıkacak

Aynı dönem içinde işlenmemiş pırlanta arzının küresel üretimde planlanan azalmayı yansıtan bir gelişim göstermesi bekleniyor. Bain'in tahminlerine göre, küresel arz 2013-2019 yılları arasında ortalama yüzde 3,5-4 civarında artacak; buna mukabil 2024'e kadar yüzde 1,5-2 civarında azalacak. Tükenmeye başlayan bazı madenlerin ve yeraltı madenciliğine geçişin düşüşe neden olduğu ifade edilen rapora göre, kriz öncesi 177 milyon karat olan ve 2008 yılında 163 milyon karata gerileyen pırlanta üretiminin 2019'da 163 milyon karat olması bekleniyor.

Pırlanta arzı ve talebi arasındaki büyüyen uçurumun yanı sıra raporda, sektörün karşılaşacağı diğer sorunların da pazarın gelişimi üzerinde etkili olacağı belirtiliyor. Aralarında tüccarların, pırlanta kesimi ve cilalama yapan şirketlerin, bir dereceye kadar da üreticilerin yer aldığı pırlanta değer zincirinin orta adımlarındaki oyuncular için finansman kaynaklarındaki azalma karşılaşılacak sorunların başında yer alıyor.

Pırlanta endüstrisinin kredi riski arttı, finansman geriledi

Borçlanmaların ve pırlanta endüstrisinin kredi riskinin artması ve giderek katılaşan bankacılık mevzuatı pek çok pırlanta bankasının sektöre daha temkinli yaklaşmasına neden oldu. Finansman oranlarının yüzde 100'den yüzde 75'e gerilediği durumlar yaşandı. Netice olarak, finansal sistemde risk algısının değişmesi orta vadede 3 milyar dolar kadar bir finansman düşüşüne neden oldu.

Bu durumda, önümüzdeki 10 yıl içinde büyüyeceği öngörülen pırlanta pazarındaki fırsatlardan faydalanmak için bankaların ve pırlanta pazarındaki oyuncuların iş yapış biçimlerini mutlaka değiştirmeleri gerektiğini söyleyen Olya Linde, "Kısa ve orta vadede, bu değişiklikler raporlama ve envanter şeffaflığın artması, yeni ve daha güvenli ürünlerin pazara sunulması ve geleneksel ticari bankalarla sadece pırlanta sektörüne hizmet veren bankalar arasındaki işbirliğinin artırılması anlamına geliyor" dedi. Rapor, pırlanta pazarının uzun vadede gelişiminin önündeki 3 diğer büyük zorluğa da dikkat çekiyor. Pırlantanın duygusal açıdan cazibesini sürdürmesi ve bu sayede talebin devamlılığının sağlanması ilk sırada yer alırken bunu, uzun vadede giderek azalması beklenen pırlantaya özellikle mücevher şirketlerinin erişimin sağlanması ve suni pırlantanın pazarda oynayacağı rolün belirlenmesi takip ediyor.

İşlenmemiş pırlanta talebi yüzde 4-5 civarında artacak

Bain'in tahminlerine göre, işlenmemiş pırlantaya olan talebin önümüzdeki 10 yıl içinde, önceki dönemlerde olduğu gibi yıllık yüzde 4 ila 5 oranında artması bekleniyor:

· A.B.D. – Amerika'daki pırlanta tüketimi, geçmiş birkaç yılda olduğu gibi bir toparlanma trendi izliyor; gelecek 10 yıl içinde de yüzde 2-3 civarında artması beklenen GSYİH ve harcanabilir gelirdeki büyümeye denk, uzun vadeli büyüme oranına kavuşacak.

· Çin – Kentsel nüfusun ve kişisel servetin artmasıyla birlikte genişleyen Çin'de orta sınıfın yardımıyla pırlanta mücevher pazarındaki büyümenin kalıcı olması bekleniyor. Tahminler, 2024'e kadar Çin'de pırlantaya olan talebin iki katına çıkacağını söylüyor.

· Hindistan – Hindistan'da canlanan ekonominin ve 2024 yılına kadar 2,8 kat büyümesi beklenen orta sınıfın katkılarıyla, ülkedeki pırlanta mücevher pazarının yüksek tek haneli bir büyüme rakamına erişmesi bekleniyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title