Haberler

Pekdaş, Suriyeli Dramı İçin Göç İdaresi'ni Göreve Çağırdı

İzmir'de Suriyeliler'in en yoğun yaşadığı Basmane Semti'nin de içinde bulunduğu merkez Konak İlçesi'nin Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş, İzmir Valiliği bünyesinde iki ay önce kurulan Göç İdaresi Müdürlüğü'nü, yaşanan dramların önüne geçmesi için göreve çağırdı.

İzmir'de Suriyeliler'in en yoğun yaşadığı Basmane Semti'nin de içinde bulunduğu merkez Konak İlçesi'nin Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş, İzmir Valiliği bünyesinde iki ay önce kurulan Göç İdaresi Müdürlüğü'nü, yaşanan dramların önüne geçmesi için göreve çağırdı. Pekdaş, Harmandalı'da yapılan 750 kişilik Kabul ve Barınma Merkezi'nin, Işıkkent'teki Geri Gönderme Merkezi'nin çalıştırılması gerektiğini söyledi.

İzmir'de kayıtlı 65 bin Suriyeli'nin en görünür olduğu bölge, Basmane. Onları kent merkezindeki trafik ışıklarında cam silerken, cami önlerinde mendil satarken de görüyoruz, sırtlarında çantaları ellerinde bavullarıyla gitmeye hazırlanırken de. En son 13 yaşındaki Ahmet, Basmane'de mendil satmak için girdiği kebapçıdan dayak yiyerek çıkınca Suriyeliler'in dramı yeniden hatırlandı. İzmir'de Basmane'nin de içinde bulunduğu Konak'ın Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Barosu Başkanı iken ilk kez Mülteci Hukuk Komisyonu'nu kurup, mevzuat ve insan hakları çalışmalarını başlatarak sorunu önceden görmüştü.

Pekdaş, Ahmed'in dayak olayının ardından, İzmir'de iki ay önce Valilik'e bağlı olarak kurulan Göç İdaresi Müdürlüğü'nü göreve davet ederek, Harmandalı'da yapılan 750 kişilik Kabul ve Barınma Merkezi'nin, Işıkkent'teki Geri Gönderme Merkezi'nin çalıştırılması gerektiğini söyledi. Pekdaş, şöyle konuştu:

"Türkiye Hükümeti, Suriyeliler için Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Fonu'ndan çok ciddi bütçeler aldı. Bu paralar, Suriyeliler'in insanca yaşaması için gereken koşulların oluşturulacağı vaadiyle verildi. Bunun için İzmir'de iki ay önce Göç İdaresi Müdürlüğü kuruldu. Harmandalı'da 750 kişilik kabul ve barınma merkezi yapıldı. Işıkkent'te yapılmış geri gönderme merkezi var. Bu lüks binaların kapılarını bu soruna açması lazım. Suriyeliler'in sorunu sadece asayiş meselesi değil. Bu insanların eğitim, sağlık, barınma sorunları var. Bunun gereği yapılmalı. Belediye olarak üzerime düşeni yapmaya hazırız. Ancak valiliğin eğitim, sağlık, güvenlik, barınma ile ilgili birimlerinin, bu konuda kurulmuş derneklerin 'ne yapabiliriz' sorusuna yanıt vereceği bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirmesi gerekir."

'MİDİLLİ'YE GEÇEN SURİYELİ SAYISI GÜNDE 650'Yİ BULUYOR'

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, geçen hafta Ayvalık'ta yapılan toplantıda her gün Yunanistan'ın midilli Adası'na 350 Suriyeli'nin kaçak olarak geçtiğini bu rakamın bazen 650'yi bulduğunun ifade edildiğini belirterek, bunun Yunanistan'daki Çipras Hükümeti'nin geri gönderme mevzuatını esnetmesinden kaynaklandığını söyledi. Pekdaş, "İzmir'e gelen Suriyeliler burayı transit bölge olarak kullanıyor. Buradan Yunanistan'a, oradan aldıkları belgeyle kuzey Avrupa ve ABD'ye gidiyorlar. Ancak İzmir'e kalıcı gelenlen de var. Özellikle Suriyeli Türkmenler, Ayakkabıcılar Sitesi'nde oldukça fazla. Çok iyi Türkçe konuşuyorlar" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İzmir Valiliği Sema Pekdaş Konak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 8 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? PSG elendi mi? PSG Şampiyonlar Ligi'nden elendi mi, Borussia Dortmund maçı ne oldu? Genel Af çıkacak mı 2024? 9. Yargı Paketi'nde AF var mı? 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak, maddeleri neler? PSG 0-1 Borussia Dortmund maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) PSG B.Dortmund maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title