Haberler

PEGİDA Yürüyüşüne Bu Kez Katılım Fazla Oldu

Güncelleme:

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen PEGİDA yürüyüşüne bu kez katılım biraz fazla oldu.

Pegida yürüyüşüne bu kez katılım fazla oldu

DANİMARKA'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen PEGİDA yürüyüşüne bu kez katılım biraz fazla oldu. Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen yürüyüşlere sadece 30-40 kişi katılırken, Kopenhag'daki yürüyüşe yaklaşık 300, Arhus ve Allborg şehirlerindeki yürüyüşe de 400 kişi katıldı. Aşırı sağcılara karşı ırkçılık karşıtları da gösteri düzenlediler. Ancak polis çıkabilecek olayları göz önüne alarak her iki gruba birbirine yaklaşık 2 km mesafede izin verdi. Kopenhag'daki karşıt gösteriye yaklaşık 700 ırkçılık karşıtı katıldı.

Sanat müzesi önünde yapılan konuşmalarla başlayan yürüyüş, Danimarka'nın simgesi Deniz Kızı heykelinde son buldu. Yürüyüşe katılan aşırı sağcılar arasında, ellerinde 'şiddet ve ırkçılığa hayır' pankartları taşıyan ailelerin bulunduğu görüldü. Göstericiler ellerindeki Charli Hebdo'nun son sayısından oluşan pankartlarla ve meşalelerle yürürken zaman zaman, ırkçılık karşıtlarının 'caddelerimizde ırkçıları istemiyoruz' sloganları ile karşılaştılar. Karşıt göstericiler polisler tarafından uzaklaştırıldılar.

Yürüyüşe bazı Müslüman asıllı göçmenlerin de katıldığı görüldü. Bunlar arasında Uğur Kaya, bazı aşırı sağcılar tarafından rahatsız edildi. Özellikle Deniz Kızı heykeli yanında basına konuşması engellenmeye çalışılan Uğur Kaya 'Ben sadece yürüyüşe katılanların gerçekten şiddet ve ırkçılık karşıtı olup olmadıklarını görmek istedim. Bazıları ellerinde 'şiddete, ırkçılığa hayır' pankartı taşıdılar ama onların ırkçılığa karşı olduklarına inanmıyorum. Ben burada doğdum ve büyüdüm Danimarkalı sayılırım ama beni Arap sanarak rahatsız ettiler ve yürüyüşü terk etmemi istediler. Basının bana sorduğu sorulara yanıt vermeme bile katlanamadılar? dedi.

Yürüyüşü düzenleyen Aşırı sağ Danimarka Halk Partisi Milletvekili Adayı Nicolai Sennelsk, DHA'ya yaptığı açıklamada bazılarının yürüyüşü Müslümanlara karşı bir yürüyüş olarak algıladıklarını ancak Müslümanlara karşı olmadıklarını belirterek 'PEGİDA Danimarka şubesi olarak radikal dincilere ve İslam dini adı altında terör saldırılarında bulunanlara karşı bu yürüyüşü düzenledik. Ülkemizde rahat ve korkusuz şekilde yaşamak ve çocuklarımızı hiçbir endişe içinde olmadan yetiştirmek istiyoruz. Paris'teki saldırılar ve polisin uyarıları bizi endişelendiriyor' dedi. PEGİDA'nın düzenlediği yürüyüş sırasında bazı ırkçılık karşıtları 'Caddelerimizde ırkçı istemiyoruz' sloganı atarken, yürüyüşe katılanlar da 'Caddelerimizde ırkçı atalarımız yok' sloganları attılar. Bir gösterici Deniz kızı heykelinin yanına tırmanarak bir süre elinde Danimarka bayrağı ve 'Fundamentalist İslam'a hayır' pankartı ile gösteri yaptı. Her iki gösteri için de binlerce polis görev yaptı, caddeler mavi polis ışıklarıyla aydınlandı. Saat 18.00'de başlayan gösteri 19.30'da son buldu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Danimarka Uğur Kaya Kopenhag Pegida Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title