Haberler

Papa'nın Açıklaması Ahlak Dışı

Güncelleme:

Görmez'den flaş açıklama

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Reuters`a verdiği mülakatta konuyla ilgili olarak şöyle dedi: "Eğer hepimiz geçmişteki ızdırap ve acılar için hesap verecek olsaydık en çok kaybeden Vatikan olurdu. Mehmet Görmez açıklamalarına şöyle devam etti: "Papa`nın açıklamasını ahlak dışı buluyorum ve bunu, Hristiyan değerleriyle uzlaştıramıyorum."

Türkiye`nin en üst düzey din adamı yaptığı açıklamada Papa Fransuva`nın, 1915`te Ermenilerin topluca öldürülmelerinin soykırım olduğunu belirten yorumlarını ahlak dışı olarak nitelendirdi ve Vatikan`ın, başkalarını suçlamalarla eleştirmeden önce kendi tarihine bakması gerektiğini söyledi.

Fransuva bu ay, yaklaşık 1,5 milyon Ermeni`nin öldürülmesi olayını "soykırım" olarak nitelendiren ilk Roma Katolik Kilisesi lideri olurken Türkiye ile gerilim yarattı. Türkiye ise Vatikan Büyükelçisini çağırırken kendi büyükelçisini geri çekti.

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye`deki en yüksek dinî otorite olan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Reuters`a verdiği mülakatta konuyla ilgili olarak şöyle dedi: "Eğer hepimiz geçmişteki ızdırap ve acılar için hesap verecek olsaydık en çok kaybeden Vatikan olurdu."

Suriye`deki iç savaştan kaçarak Türkiye`ye sığınan mültecilere atıfta bulunan Görmez, "Milyonlarca Suriyeli mültecinin mevcut durumu Vatikan`ı, Ermenilerin tehcir edilmesinden daha mı az endişelendiriyor?" dedi.

Görmez açıklamalarına şöyle devam etti: "Papa`nın açıklamasını ahlak dışı buluyorum ve bunu, Hristiyan değerleriyle uzlaştıramıyorum."

Türkiye, Türk askerlerinin Rus güçleriyle savaştığı bir dönemde yaşanan ölümlerin soykırım teşkil edemeyeceğini söylüyor. Türkiye, Ermenilerin ortadan kaldırılmasına yönelik planlı bir kampanyanın yürütülmediğini ve Osmanlı yetkililerinin de böyle bir talimat verdiklerine dair delilin bulunmadığını ifade ediyor.

Görmez`in makamı, laik bir Anayasa`ya sahip Sünni Müslüman Türkiye`de 1924 yılında Osmanlı Şeyhülislamı`nın yerine oluşturuldu.

Görmez, Avrupa`nın zayıf ekonomisinin ve göçmenlerin entegre edilmesi konusunda yaşadığı zorlukların kıtada, İslamofobinin artmasının nedeni olduğunu belirtti.

Görmez, "İslamofobi, anti-Semitizm gibi bir insanlık suçu olarak değerlendirilmelidir." şeklinde konuştu.

Görmez ayrıca DAİŞ, Boko Haram, el Şebab ve el Kaide gibi gruplar tarafından yürütülen şiddet olaylarının cahillik ve fakirliğin bir sonucu olduğunu ifade etti.

Görmez İslam âlimleri ve din adamlarına yeni nesillerin yetiştirilmesi konusunda özeleştiri yapmaları çağrısında bulundu.

Görmez açıklamasına şöyle devam etti: "İslam, tarih boyunca medeniyeti oluşturan bir din olmuştur. Din adamları Müslüman çocukları eğitirken bununla, şiddeti teşvik eden günümüz Kur`an yorumlarını karşılaştırarak derinlemesine düşünmeyi sağlamalıdırlar."

Kaynak: Ensonhaber.com / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Vatikan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title